Trendy v bydlení v roce 2022: přírodní materiály a inspirace exotikou

Ložnice ve světlém designu Canva

Pokud se v novém roce chystáte zařizovat bydlení nebo si jen troufáte na radikální změnu toho stávajícího, určitě vás bude zajímat, jaké jsou trendy v bydlení a interiérovém designu na nadcházející rok. Ten budeme vzhledem k epidemiologické situaci nejspíš opět z větší části trávit doma, a proto je ideální přitáhnout si trochu exotiky z dovolené a přírodní materiály až k vám do bytu.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Safari u vás doma

Poslední roky cestování příliš nepřejí. Lidé stále častěji tráví čas ve svých domovech, a tak se není čemu divit, že si atmosféru dovolené chtějí přenést do svého domova. V roce 2022 bude proto interiérovému designu vévodit středomořský styl a inspirace safari.

Středomořský styl je založen na světlém prostoru, použití přírodních materiálů, jako jsou dřevo a přírodní tkaniny, na květinových vzorech a zdobených dlaždicích. Z barev vedou modrá, bílá, případně přírodní zelená či zemitá oranžová.

Safari styl je ještě odvážnější. Sází na kombinaci bílé barvy a zemitých tónů oranžové a hnědé, použití kožešin a tkanin se zvířecími potisky, doplněné dekoracemi ze dřeva či kamene. Tyto styly však nikdy nekombinujte dohromady.

Místnosti k sobě musí ladit

Pamatujete, když byl v bytě každý pokoj vymalovaný jinou barvou? Zapomeňte na tento trend, už dávno je demode. Postarejte se, aby k sobě místnosti ladily, přestože nemusí být vybaveny zcela stejně. Na stěny použijte bílou barvu v kombinaci s některým z odvážnějších odstínů, například modré nebo oranžové, v místnostech používejte stejné materiály a opakujte stejné tvary. Z barev v roce 2022 poletí především oranžová či terakota.

Inspirujte se středomořským stylem

Kupte se slevou Postel Scalla.

Porovnat slevy

Kuchyni vévodí kámen a dřevo

Interiéru budou v roce 2022 vévodit přírodní materiály. V kuchyni se bude vyjímat kámen, a to nejen na obkladech, ale i podlahách. Dokonalý kontrast s jeho surovostí vytvoří dřevo, které působí teplým a útulným dojmem. Malba by měla být vzdušná, světlá, nejlépe v přírodních odstínech. V kombinaci s jemnými barevnými tóny perfektně vynikne industriální styl, tedy kovové detaily či použití betonu. Interiér nejen kuchyně nezapomeňte doplnit květinami, které mu dodají útulnost.

Světlý obývací pokoj s krémovou sedačkou a stojací lampou Photographee.eu / Shutterstock.com

Dřevo a zase dřevo

Který materiál nikdy nevyjde z módy? Ano, je to dřevo. Nejenže znamená návrat k přírodě, ale navíc je teplé, měkké a velmi variabilní. I proto se jím doma rádi obklopujeme. Dřevěný už není pouze nábytek, ale také podlahy, obklady stěn, a navíc i dekorace. Dřevo je také ekologicky zcela odbouratelný materiál, který navíc pochází z obnovitelných zdrojů.

Minimalismus a kompaktní nábytek

Kromě toho, že pandemie omezila možnost cestovat, mnohé pracující také zahnala na home office. Ne každý z nás má přitom doma dokonale izolovanou pracovnu, v níž by měl dostatek osobního prostoru na práci. I proto se trendy v bydlení na rok 2022 zaměřují na chytré členění domácnosti s využitím multifunkčního mobilního či skládacího nábytku.

Díky inteligentním řešením je pak snadné rychle upravit vzhled místnosti podle toho, k čemu ji momentálně používáte. Oblíbené jsou třeba skládací či vyklápěcí stoly, rozdělení místností policovými díly, které zároveň nabízí úložný prostor, a jakýkoli prostor, který lze využívat multifunkčně.

Pracovní stůl, který je oddělen od postele policovým dílem IKEA

Nebojte se vzorů

Přestože malba na stěnu by měla být celistvá a jednobarevná, nemusíte se bát doplňků s různými vzory či tkanin s výšivkami. Do safari interiéru se hodí zvířecí potisky, středomořský styl můžete doladit motivy květů a k minimalistickému stylu dokonale padnou geometrické tvary.

Kromě doplňků můžete vyzkoušet i nejrůznější tapety. Ačkoli tapety na celou stěnu už jsou pasé, menší kousky mohou v interiéru vypadat zajímavě a opticky rozbít například bílou stěnu. Pokud navíc zvolíte tapetu se vzorem, který ladí k vašemu interiéru, nikdy nešlápnete vedle.