Znáte černé vlašské ořechy? Exotická superpotravina je skvělá na zažívání, imunitu i detox

Černé vlašské ořechy na listu Canva

Vlašské ořechy, jak je neznáme. To jsou plody ořešáku černého neboli amerického. U nás nejsou tak běžné, přesto se řadí mezi superpotraviny, které je dobré znát. Užitečné jsou zejména pro všechny, které trápí zažívání, ekzémy, vysoký cholesterol i mnohé civilizační choroby. Seznamte se s těmito zajímavými plody a přečtěte si, jaký vliv mají na naše zdraví i v jaké podobě se dají na našem trhu koupit.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Indiánský poklad s tvrdou slupkou

Ořešák černý (Juglans nigra) pochází z východní části Severní Ameriky, kde jeho zázračné účinky objevili už původní indiánští obyvatelé. Strom se později rozšířil i do Evropy, střední Asie a do Číny. Ačkoliv se dá pěstovat i v našich končinách, není tak rozšířený jako ořešák královský (Juglans regia), který plodí nám více známou variantu vlašáků.

Když máte chuť na klasické vlašáky

Není ořech jako ořech

Plody černých vlašských ořechů mají tmavou vroubkovanou a velmi tvrdou skořápku, což je jedním z důvodů, proč nejsou všeobecně v kuchyni tak využívané (z jejich řezu se ovšem s oblibou vytváří šperky a jiné dekorace). Uvnitř se ukrývají jádra chuťově velmi podobná klasickému vlašskému ořechu.

  • Za zmínku ovšem stojí ohromný ořešák černý, který dominuje nádvoří zámku Opočno, kam byl zasazen po roce 1820.
  • Zralé slupky a skořápky vlašských ořechů silně barví, v případě černých dokonce tak moc, že si z nich lidé vyrábí domácí inkoust.

Superpotravina od listů až po jádro

Po vzoru severoamerických Indiánů a jejich medicíny se z černých ořechů pro podporu zdraví využívají nejen jádra, ale i listy, slupky a především oplodí. To obsahuje celou řadu prospěšných kyselin (linoleovou, palmitovou či stearovou), dále také minerálů (mangan, fosfor, hořčík, zinek) i vitamínů (C, D, E, K a skupiny B). Neméně důležitý je také obsah flavonoidů a dalších antioxidantů, které mají protizánětlivé, antioxidační a neuroprotektivní účinky.

Pro své protizánětlivé a dezinfekční účinky se dají užívat i zevně. Ze sušených drcených plodů se připravují tinktury, odvary, obklady a koupele, které příznivě působí na kožní ekzémy a plísně, snižují pocení nohou a léčí akné.

Pozitivní vliv černých vlašských ořechů na naše zdraví

  • čistí a detoxikují tělo, obsažené látky dokáží zahubit střevní parazity při infekčních chorobách gastrointestinálního traktu
  • pomáhají s trávicími problémy, bolestivým zažíváním, kolikami, nadýmáním i pálením žáhy
  • podporují přirozenou imunitu
  • snižují hladinu „špatného” LDL cholesterolu, prospívají vaši cévám
  • povzbuzují chuť k jídlu při nechutenství
  • při kloktání odvaru z nich pomáhají čistit dutinu ústní a ulevovat při zánětech nosohltanu
  • zlepšují činnost mozku a nervové soustavy
  • v rámci alternativní medicíny se někdy doporučují jako prevence lidem nad 50 let, u kterých hrozí zvýšené riziko vzniku rakoviny a růstu nádorů
Detail na černé vlašské ořechy Canva

Dají se u nás vůbec koupit?

Na celé plody černých vlašských ořechů narazíte v našich obchodech jen zřídka. Znát je mohou především chovatelé papoušků, protože jsou oblíbenou zdravou pochoutkou těchto ptáků a prodávají se v chovatelských potřebách.

  • Tip: Extrakt černých vlašských ořechů se ovšem dá koupit i ve formě tablet či kapslí. Slupky a oplodí se také často suší a drtí. Takto se potom používají k přípravě čajů a odvarů, koupelí i obkladů.

K dostání jsou ovšem v mnoha jiných podobách. Nejčastěji seženete kapky a tinktury. Dražší bývají výrobky s čistým obsahem extraktu ořešáku černého, jako třeba kapky Nature's answer Ořešák černý (od 305 Kč/ 30 ml) nebo bezalkoholová tinktura Salvia Paradise 100% čistý Ořešák černý (172 Kč/ 50 ml), levnější jsou potom přípravky s dalšími příměsemi, například bylinné kapky Allnature Ořešák černý a královský (od 73 Kč/ 50 ml).

Detail na mnoho ořechů černých Canva

Zdravá lahůdka v našem podání

A pro zajímavost na závěr – s pojmem černé vlašské ořechy se můžete setkat i v českých kuchařkách. Jedná se ovšem o něco zcela úplně jiného: o delikatesu zvanou svatojánské ořechy.

Ty se tradičně podle staleté receptury připravují z plodů našeho klasického ořešáku (tedy královského). Nezralé vlašáky se sklízí v období svatého Jana (24. června), kdy ještě nemají vyvinutou pevnou skořápku. Poté se i se zelenou slupkou nechávají dlouho máčet ve vodě, kde se jejich barva postupně mění na tmavě hnědou až černou. Na závěr se nakládají do sladkého kořeněného sirupu z cukru.