Jak se rychle zbavit oparu? Vsaďte na babské rady, běžné potraviny i poklady z koupelny

Detail ženy, která si dává mast na opar Domaskina / Shutterstock.com

Pociťujete v okolí rtů brnění, svědění či bolavé pálení? Pak se vám s největší pravděpodobností dělá opar. V tomto období plném nachlazení, oslabené imunity a kolísavého počasí nejde o nic neobvyklého. Rozhodně je důležité začít jednat ihned, dokud se opar nepromění v mokvající puchýřky. Pokud zrovna nemáte po ruce žádný přípravek z lékárny, na pomoc si můžete vzít hned několik běžných potravin i věcí z koupelny nebo domácí lékárničky. Co vám tedy pomůže v boji proti oparům? Zde je přehled těch nejúčinnějších.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Proč se nám na rtu dělá opar?

Co způsobuje opar? Obličejový opar neboli herpes se začíná dělat v momentě, kdy je tělo napadeno virem HSV 1 (herpes simplex typu 1).

Příčiny

K jeho „aktivaci“ může dojít z mnoha důvodů, nejčastěji vlivem oslabené imunity a nachlazení, spouštěčem ale mohou být i teplotní výkyvy (v zimě způsobené počasím i přecházením z chladu do vytopených místností), nervozita, stres či hormonální nerovnováha.

Příznaky oparu

Jak poznáte, že se vám dělá opar? Výskyt oparu se děje v několika fázích, jednat je nicméně nutné již od té počáteční, při které začne postižené místo nepříjemně brnět, pnout, svědit, pálit a je zarudlé. Po dvou až šesti dnech se začne neléčený herpes vysévat a objevují se mokvající puchýřky se strupy.

  • Tip: Pokud cítíte, že se vám klube začínající opar, nasaďte ihned zvýšenou dávku vitamínu C. Posílíte imunitu a je možné, že opar zastavíte hned na začátku.

Abyste vývoj puchýře v prvotních okamžicích co nejvíce zpomalili, můžete kromě přípravků z lékárny vyzkoušet i některé osvědčené babské rady. Mějte ovšem na paměti, že se jedná především o první pomoc a jejich používání se opravdu doporučuje pouze v první fázi, tedy když se ještě neobjevují otevřené a mokvající ranky.

Žena si ošetřuje opar mastí ECOSY / Shutterstock.com

Jak léčit opar?

Nemáte zrovna po ruce žádnou mastičku z lékárny? Zbavit se oparu pomohou i přírodní prostředky, které má téměř každý z nás doma.

Babské rady

  • Plnotučné mléko: Vhodné je především díky lysinu, což je esenciální aminokyselina, která se dá získat pouze ze stravy. Lysin patří mezi účinné látky, podporující hojení a léčbu oparů. Mléko navíc obsahuje imunoglobuliny, které pomáhají chránit organismus před viry.
  • Čerstvé droždí: Na kožní onemocnění je dobré pro svůj vysoký obsah vitamínu B. Droždí nadrobte do trochy vody, rozmíchejte a vzniklou kašičkou potírejte postižené místo několikrát denně.
  • Jablečný ocet: Všestranný pomocník, který používaly již naše babičky. Jablečným octem napusťte vatový tamponek a potírejte jím zarudlé místo. Obdobně může pomoci šťáva z citronu.
  • Česnek: Má silné přírodní antibakteriální, antivirové i antiseptické účinky, jelikož obsahuje účinnou látku alicin. Rozkrojený stroužek česneku přikládejte vždy na několik minut (s každou další aplikací během dne si vezměte nový kousek).
  • Meduňka a heřmánek: Z čerstvých nebo sušených bylinek si připravte odvar a pomocí vatového tamponku nanášejte několikrát denně na místo vznikajícího oparu. Odvar také můžete smíchat s jedlou sodou a vytvořit bylinnou kašičku.
  • Led: Ledová kostka uleví od bolesti a postižené místo znecitliví. Pokud do formy na led navíc nalijete například výluh z výše zmíněných bylinek (pomůže i máta, šalvěj či tymián), přispějete ke zpomalení infekce.
  • Med: Podobně jako včelí propolis má i med přírodní antiseptické a antivirové účinky. Jeho použití berte spíše jako doprovodný způsob hojení.
Tea tree olej v lahvičce a mističce Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Prostředky z lékárny

K samotné léčbě je zapotřebí koupit si některý z léčivých přípravků. Velká většina z nich je v lékárnách volně prodejná. Nejčastěji se lze setkat s mastičkami a krémy (např. Vectavir, Zovirax či Zovirax duo, Acyclostad Galmed, Herpesin, Oparstop ad.), existují ale i balzámy a pomády (Helle či Nobilis apod.).

Někdy v obchodech narazíte na kombinované přípravky, které jsou vhodné pro léčbu oparu, akné i dalších kožních problémů zároveň. Zpravidla se jedná o zinkové či tea tree tyčinky, vyznačující se všestrannými antibakteriálními, zklidňujícími a hojivými účinky. Oblíbené jsou také náplasti na opary (od značek Compeed, Cosmos, ZOVIConceal, Hansaplast, RemeSense nebo Herpatch).

Jak urychlit hojení oparu?

  • Aloe vera: Použít se dá přírodní kupovaný gel z výtažků z aloe, anebo přímo dužina rostliny – tu zbavte zelených částí výhonku, rozmixujte do hladkého gelu a nanášejte přímo na opar několikrát denně. Aloe má skvělé antivirové a hojivé schopnosti.
  • Tea tree olej: Podporuje hojení a má přírodní dezinfekční účinek. Není proto divu, že ho najdete ve složení mnoha přípravků přímo určených na opary.
  • Zubní pasta: Na opary je vhodná díky svým vysušujícím účinkům. Nanášet ji lze jen tak, nebo ve směsi vytvořené smícháním s jedlou sodou.
Žena si v zrcadle prohlíží rty Africa Studio / Shutterstock.com
  • Konopná mast: Kromě samotného hojení je i skvělou prevencí, pokud na opary trpíte často. Mažte si pravidelně ústa konopnou mastí a nepříjemný herpes by se vám měl vyhýbat.
  • Tinktury: Při léčbě oparu najdou využití i kupované či domácí tinktury s obsahem vysokoprocentního lihu. Ten infikované místo vysuší, naložené bylinky zase přispějí k hojení. Na opary je zvlášť účinná tinktura z bílé lilie, echinacey a kopřivy.

Zdroj: who.int, ncbi.nlm.nih.gov