Jak dlouho se vaří čočka a jak si připravit tu nejlepší novoroční na kyselo?

Čočková polévka s párkem Radko Voleman / Shutterstock.com

Říká se jak na Nový rok, tak po celý rok, a tak kolem prvního dne v novém roce panuje hned několik pověr a tradic, které by se měly dodržovat. Čočka patří k těm nejznámějším. Právě 1. ledna bychom měli sníst něco z čočky, aby se nás peníze držely po celý rok. Jak čočku správně uvařit a jak si připravit dokonale jednoduché jídlo z čočky na kyselo, prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Nákupy jako na venkovském tržišti: Penny otevřelo v Břeclavi prodejnu s unikátní dřevěnou střechou
Nákupy jako na venkovském tržišti: Penny otevřelo v Břeclavi prodejnu s unikátní dřevěnou střechou

Proč se vaří čočka na Nový rok?

Čočka svým tvarem připomíná mince, s největší pravděpodobností právě její tvar může za pověru, které věřily už naše prababičky.

Už v dávných dobách se na Nový rok musel vařit pokrm z čočky, ať už jako polévka či samotná čočka jako příloha, aby se v chalupě držely v následujícím roce peníze.

Zásobujte se čočkou v akci

Co dalšího se (ne)smí na Nový rok?

  • Ač se to může zdát zvláštní, tak na Nový rok se pekla také vánočka. Do těsta se zapekla mince (v chudých rodinách zrnko hrachu), a kdo měl peníz nebo hrách ve svém kousku, ten byl po celý příští rok dítětem štěstěny. Dodnes se v některých domácnostech tento zvyk dodržuje a mince se zapékají do novoročních moučníků.
  • Na Nový rok by se neměl připravovat k jídlu žádný opeřenec, aby vám štěstí v novém roce neuletělo.
  • Hospodyňky by měly pole tradice také zkontrolovat zásoby ve spižírně. Protože, co bude chybět na Nový rok, to by pak chybělo po celý rok.
  • První lednový den se nesmí také věšet prádlo, hospodyně, která ho pověsí, by se do roka měla usoužit.
  • Na Nový rok se nesmí půjčovat peníze. Pakliže byste to porušili, měli byste o ně nouzi po celý rok. Stejně tak to platí i opačně: na Nový rok nikdy peníze nepůjčujte.

Jak dlouho se vaří čočka?

Délka vaření čočky a její před příprava se liší podle druhu:

  • loupaná červená a žlutá čočka se nenamáčí a vaří se zhruba 15 minut
  • klasická zelená čočka a čočka označována jako beluga se musí předem namočit na minimálně 2 hodiny a následně ji vaříme zhruba 15 minut
  • v posledních letech velmi oblíbená červená čočka neloupaná a tmavozelená čočka se nemusí předem namáčet a vaříme ji kolem 25 minut. Dobu varu lze snížit na 15 minut, pokud budeme vařit předem namočenou čočku (2 hodiny)

Jak uvařit nejlepší čočku na kyselo

Ingredience

  • 2 menší cibule
  • 500 g čočky
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla na smažení
  • ocet na dokyselení

K čočce nesmí chybět!

Postup

  1. Čočku důkladně přebereme a propereme ve studené vodě. Čočku dáme do hrnce a necháme ji v dostatečném množství vody (aby byla celá ponořená) odpočívat zhruba 2 hodiny.
  2. Ve stejné vodě, v jaké jsme čočku namáčeli, ji uvaříme do měkka.
  3. Poté slijeme přebytečnou vodu (necháme si trochu vývaru z čočky bokem na případné rozředění kaše).
  4. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na sádle (nebo oleji) dozlatova.
  5. Cibuli zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody, kterou jsme scedili z čočky.
  6. Cibulkovou směs přidáme k uvařené čočce.
  7. Dochutíme pepřem, solí a podle chuti dodáme pokrmu kyselou chuť octem (dá se nahradit lákem z kyselých okurek).

Čočku podáváme s vařeným párkem, který můžeme nahradit opraženým kabanosem nebo klobáskou. Skvěle bude chutnat také s volským okem z vejce a kyselou okurkou. Jako přílohu můžeme použít krajíc čerstvého chleba.