Jak dlouho se vaří čočka a jak si připravit tu nejlepší novoroční na kyselo?

Čočková polévka s párkem Radko Voleman / Shutterstock.com

Říká se „jak na Nový rok, tak po celý rok“ – a tak kolem prvního dne v novém roce panuje hned několik pověr a tradic, které by se měly dodržovat. Čočka patří k těm nejznámějším. Právě 1. ledna bychom měli sníst něco z čočky, aby se nás peníze držely po celý rok. Jak čočku správně uvařit a jak si připravit dokonale jednoduché jídlo z čočky na kyselo, prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Proč se vaří čočka na Nový rok?

Čočka svým tvarem připomíná mince – právě to s největší pravděpodobností může za pověru, které věřily už naše prababičky.

Už v dávných dobách se na Nový rok musel vařit pokrm z čočky, ať už jako polévka či samotná čočka jako příloha, aby se v chalupě v nadcházejícím roce držely peníze.

Zásobujte se čočkou v akci

Jak dlouho se vaří čočka?

Délka vaření čočky a její příprava se liší podle druhu:

  1. Loupaná červená a žlutá čočka – nenamáčí se a vaří se zhruba 15 minut.
  2. Klasická zelená čočka a čočka označována jako beluga – musí se předem namočit na minimálně 2 hodiny, následně ji vaříme zhruba 15 minut.
  3. Červená čočka neloupaná a tmavozelená čočka – nemusí se předem namáčet a vaříme ji kolem 25 minut. Namočení (na 2 hodiny) nicméně zkrátí dobu varu na 15 minut.
Ruka míchající naběračkou čočku v rendlíku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na novoroční čočku na kyselo

Ingredience:

  • 2 menší cibule
  • 500 g čočky
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • 50 g sádla na smažení
  • ocet na dokyselení
K čočce se budou hodit

Postup:

  1. Čočku důkladně přebereme a propereme ve studené vodě. Dáme ji do hrnce a necháme v dostatečném množství vody (aby byla celá ponořená) odpočívat zhruba 2 hodiny. V dané vodě ji následně uvaříme do měkka. Přebytek vody slijeme a odložíme na později.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na sádle (nebo oleji) dozlatova. Zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody, kterou jsme scedili z čočky.
  3. Cibulkovou směs přidáme k uvařené čočce. Dochutíme pepřem, solí a podle chuti dodáme pokrmu kyselost octem (dá se nahradit lákem z kyselých okurek).

Čočku podáváme s vařeným párkem, který můžeme nahradit opraženým kabanosem nebo klobáskou. Skvěle bude chutnat také s volským okem a kyselou okurkou. Jako přílohu můžeme použít krajíc čerstvého chleba.

Vařená čočka s nakrájeným špekáčkem OlgaBombologna / Shutterstock.com

Co dalšího se (ne)smí na Nový rok?

Jaké další tradice byste kromě vaření čočky mohli dodržet? Vyzkoušejte následující:

  • Ač se to může zdát zvláštní, na Nový rok se dříve pekla vánočka. Do těsta se zapekla mince (v chudých rodinách zrnko hrachu), a kdo měl peníz nebo hrách ve svém kousku, ten byl po celý příští rok dítětem štěstěny. Dodnes se v některých domácnostech tento zvyk dodržuje a mince se zapékají do novoročních moučníků.
  • Na Nový rok by se k jídlu neměla připravovat drůbež, aby vám štěstí v novém roce neuletělo.
  • Hospodyňky by měly pole tradice zkontrolovat zásoby ve spižírně, protože co bude chybět na Nový rok, to by pak chybělo po celý rok. První lednový den by se také nemělo věšet prádlo.
  • Na Nový rok se nesmí půjčovat peníze. Pakliže byste to porušili, měli byste o ně nouzi po celý rok. Stejně tak to platí i opačně – na Nový rok si nikdy peníze nepůjčujte.

A co vy, které novoroční zvyky udržujete u vás doma – a které letos vyzkoušíte?