Alobal má mnohá využití. Znáte je všechna a používáte jej správně?

Zmačkaná hliníková fólie do tvaru srdce Canva

Balíme do něj svačiny, používáme jej na uskladnění potravin v lednici a skvěle se hodí na grilování. Řeč je o alobalu, hliníkové fólii, kterou má v kuchyni snad každý z nás. Fólie má dokonalé izolační vlastnosti a dokáže zadržet vlhkost. Navíc je velmi snadné ji recyklovat a je tudíž i ekologická. Věděli jste, že má matnou a lesklou stranu, které mají různé využití? Naučte se alobal používat správně.

Přečtěte si také

Jak správně prát spodní prádlo? Vyvarujte se nejčastějších chyb, které dělá většina lidí
Jak správně prát spodní prádlo? Vyvarujte se nejčastějších chyb, které dělá většina lidí

Druhy alobalu: k čemu se používají?

Alobal, neboli aluminiová či hliníková fólie, se používá v domácnosti již desítky let. Tento pevný a odolný materiál se vyrábí válcováním roztaveného hliníku. Při tomto procesu dochází k vytvoření rubové lesklé a lícové matné strany, které mají různorodé použití.

Na trhu je k dispozici nejen obyčejný tenký alobal, do něhož balíme potraviny, ale i jeho silnější verze, která je ideální na pečení a grilování masa i dalších potravin, protože se při manipulaci neprotrhne.

Svačina zabalená v alobalu Unsplash

Matná a lesklá: v čem je rozdíl?

Alobal má jednu stranu lesklou a druhou matnou. Ačkoli při uskladnění či mražení potravin je jejich použití totožné, při pečení a grilování je rozdíl důležitý. Lesklá strana totiž odráží teplo, kdežto matná ho propouští. Maso na gril by proto mělo být zabaleno lesklou stranou dovnitř. Pokud však chcete jídlo vyndané z trouby nebo grilu udržet co nejdéle teplé, zabalte ho opačně.

Pohlídejte si ho v akci

Kupte se slevou Alobal Penny.

Porovnat slevy

Proč do alobalu balíme potraviny?

Kromě toho, že se alobal dobře tvaruje a dá se tak do něj snadno zabalit jakákoli potravina, má navíc i dokonalé termoizolační vlastnosti, takže ve svém obsahu izoluje teplotu i vlhkost, což se hodí nejen při balení pečiva, které tak nevysychá, ale i při grilování nebo pečení, protože třeba šťáva z masa zůstává v jídle.

Navíc díky němu potraviny nepropadají grilem, takže si pochutnáte na každém kousku, který jste si připravili. I proto se z alobalu vyrábí celé jednorázové grilovací misky, které pomohou zachovat šťavnatost, ale zároveň dokonale propéct maso. Alobal je neocenitelný také při balení potravin, aby co nejdéle vydržely. Zabalíte-li stopku banánu, rozkrojenou okurku či načatá rajčata do alobalu, déle si uchovají svou čerstvost.

Koule ze zmuchlaného alobalu Unsplash

Neomezené použití v domácnosti

Přestože v kuchyni je alobal neocenitelným pomocníkem, jeho využití v ní nekončí. Použít jej můžete i v jiných místnostech. Pokud máte pocit, že máte doma navzdory puštěným radiátorům chladno, možná u vás dochází ke zvýšeným tepelným ztrátám. I tady může pomoci alobal. Nalepený na zdi za topením totiž pomáhá odrážet teplo do místnosti, místo aby se bez užitku vstřebalo do zdi. Vložený pod potah žehlícího prkna může na stejném principu pomoci vyžehlit prádlo lépe a rychleji. Zmuchlaný alobal je také skvělým pomocníkem při čištění. Lze s ním třeba namísto drátěnky vydrhnout připálený hrnec.

Využití alobalu na zahradě

Svoje využití má alobal i na zahradě. Nastříhaný na proužky a vložený do zeminy ke květinám dokonale odpudí všechny škůdce. Kousek alobalu také může pomoci s klíčením semínek – jednoduše vezměte kousek, propíchejte jej a vložte lesklou stranou nahoru na dno květináče. Dopřejete tak sazenicím více tepla a vlhkosti, která nebude mít tendenci tolik unikat.

Kadeřnice barví ženě vlasy za pomoci alobalu Canva

Krásnější díky alobalu?

Snad každá žena, která si někdy nechala obarvit vlasy, se u kadeřnice setkala s použitím alobalu. Ten zesiluje působení odbarvovače nebo barvy při úpravě barvy vlasů, a proto jej používají kadeřnice po celém světě. Toto však není jeho jediné „beauty“ využití. Nastříhaná hliníková fólie se dá použít také jako natáčky do vlasů. Stačí proužky zatočit a poté na mě namotat prameny vlasů.