Alobal má mnohá využití: Na co všechno se dá použít?

Ruce drží hliníkovou fólii jezz.photography / Shutterstock.com

Balíme do něj svačiny, používáme jej na uskladnění potravin v lednici a skvěle se hodí na grilování. Řeč je o alobalu, hliníkové fólii, kterou má v kuchyni snad každý z nás. Fólie má dokonalé izolační vlastnosti a dokáže zadržet vlhkost. Navíc je velmi snadné ji recyklovat, a je tudíž i ekologická. Věděli jste, že teorie o různém použití matné a lesklé strany je překonaná? Tak si pojďme ukázat, na co všechno se dá alobal použít.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Co je vlastně alobal?

Alobal, neboli aluminiová či hliníková fólie, se používá v domácnosti už desítky let. Tento pevný a odolný materiál se vyrábí válcováním roztaveného hliníku. Při tomto procesu dochází k vytvoření rubové lesklé a lícové matné strany. Dlouho se tradovalo, že mají strany různé použití a vlastnosti, to však není pravda. K tomu se však ještě dostaneme.

Tloušťka

Na trhu je k dispozici nejen obyčejný tenký alobal, do něhož balíme potraviny, ale i jeho silnější verze (označuje se jako extra silný), která je ideální na pečení a grilování masa i dalších potravin, protože se při manipulaci neprotrhne.

Svačina zabalená v alobalu Daisy Daisy / Shutterstock.com

Matná a lesklá strana

Alobal má jednu stranu lesklou a druhou matnou. Dlouho se tradovalo, že lesklá strana odráží teplo, kdežto matná ho propouští. To však není pravda a je úplně jedno jakou stranou potraviny zabalíte. Vlastnosti mají úplně stejné, a jak už jsme zmínili, jde pouze o důsledek výroby.

Proč do alobalu balíme potraviny?

Kromě toho, že se alobal dobře tvaruje a dá se tak do něj snadno zabalit jakákoli potravina, má navíc i dokonalé termoizolační vlastnosti, takže ve svém obsahu izoluje teplotu i vlhkost, což se hodí nejen při balení pečiva, které tak nevysychá, ale i při grilování nebo pečení, protože třeba šťáva z masa zůstává v jídle.

Navíc díky němu potraviny nepropadají grilem, takže si pochutnáte na každém kousku, který jste si připravili. I proto se z alobalu vyrábí celé jednorázové grilovací misky, které pomohou zachovat šťavnatost, ale zároveň dokonale propéct maso. Alobal je neocenitelný také při balení potravin, aby co nejdéle vydržely. Zabalíte-li stopku banánu, rozkrojenou okurku či načatá rajčata do alobalu, déle si uchovají svou čerstvost.

Použití v domácnosti

Přestože v kuchyni je alobal neocenitelným pomocníkem, jeho využití v ní nekončí. Použít jej můžete i v jiných místnostech.

Alobal za radiátor

Pokud máte pocit, že máte doma navzdory puštěným radiátorům chladno, možná u vás dochází ke zvýšeným tepelným ztrátám. I tady může pomoci alobal. Nalepený na zdi za topením totiž pomáhá odrážet teplo do místnosti, místo aby se bez užitku vstřebalo do zdi.

Žehlení

Vložený pod potah žehlícího prkna může na stejném principu pomoci vyžehlit prádlo lépe a rychleji.

Čištění

Zmuchlaný alobal je také skvělým pomocníkem při čištění. Lze s ním třeba namísto drátěnky vydrhnout připálený hrnec.

Čistění stříbra

Do misky nalijte hrnek vroucí vody a přisypte lžíci kuchyňské soli. Sůl dobře rozmíchejte a do tohoto roztoku dejte kousek alobalu. Potom do vody na pár vteřin dejte stříbrný šperk. Nakonec vyndejte a osušte. Pozor ale na dražší kameny, perli a zirkony. Těm by mohla tato metoda ublížit.

Do pračky

Kuličku alobalu přidávejte do praní. Dokáže totiž eliminovat statickou elektřinu, a tím zabrání vytváření žmolků a ulpívání chlupů a vlasů. A zmírní i takové neštěstí, jakým je zapomenutý papírový kapesník v kapse.

Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak

Využití na zahradě

Odpuzovaní škůdců

Svoje využití má alobal i na zahradě. Nastříhaný na proužky a vložený do zeminy ke květinám dokonale odpudí všechny škůdce.

Klíčení semínek

Kousek alobalu také může pomoci s klíčením semínek – jednoduše vezměte kousek, propíchejte jej a vložte lesklou stranou nahoru na dno květináče. Dopřejete tak sazenicím více tepla a vlhkosti, která nebude mít tendenci tolik unikat.

Kadeřnice barví ženě vlasy za pomoci alobalu frantic00 / Shutterstock.com

Použití na vlasy

Melír

Snad každá žena, která si někdy nechala obarvit vlasy, se u kadeřnice setkala s použitím alobalu. Ten zesiluje působení odbarvovače nebo barvy při úpravě barvy vlasů, a proto jej používají kadeřnice po celém světě. Toto však není jeho jediné „beauty“ využití.

Natáčky

Nastříhaná hliníková fólie se dá použít také jako natáčky do vlasů. Stačí proužky zatočit a poté na mě namotat prameny vlasů.

Alobal do mikrovlnky

Možná vás to už napadlo. Alobal je vyroben z hliníku a ten jako kov do mikrovlnky nepatří. Kov totiž odráží mikrovlnné záření a může tak dojít k jiskření.

Zdroj: ireceptar.cz, chalupari-zahradkari.cz, coopclub.cz, fresh.iprima.cz