Vánoční hvězda, jmelí a další rostliny, které jsou jedovaté pro domácí mazlíčky

Kočka vedle vánoční hvězdy AnnHirna / Shutterstock.com

Domácnost je plná věcí, které dobře známe a víme, k čemu slouží – naši čtyřnozí parťáci na tom ovšem mohou být jinak. Domácí mazlíčci rádi prozkoumávají své teritorium a všechny předměty v něm, a to především očicháváním a ochutnáváním. Právě to však může být nebezpečné v případě některých rostlin, které mohou být pro mazlíčky jedovaté. Na které si dát pozor, obzvlášť pak během vánočního období?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Proč mazlíčci rostliny ochutnávají?

U každého tvora je důvod jiný. Psi například rádi konzumují trávu, protože je bohatá na vlákninu a zajistí jim snadnější trávení jejich masité stravy. Kočky zase jedí rostliny, které v nich vyvolají potřebu zvracet, aby mohly vyvrhnout chomáče chlupů, jež se jim hromadí v žaludku.

Některá zvířata mohou rostliny kousat z nudy nebo v rámci hry, jiná si je jednoduše spletou s potravou, kterou běžně konzumují. Obecně platí, že pokud máte doma jakékoliv domácí mazlíčky, je vhodné mít takové rostliny, které jim nemohou ublížit. Také byste měli mít v domácnosti zeleň, kterou zvířata potřebují, aby nehledala její alternativy.

Jack Russell teriér okusuje trávu z květináče Reshetnikov_art / Shutterstock.com

Rizikovým obdobím jsou Vánoce

Během Vánoc je dům plný různých ozdob, a to včetně těch rostlinných. Nejznámější dekorací je pryšec nádherný, známější pod názvem vánoční hvězda. Tato rostlina je jen mírně jedovatá a zvířatům nebo dětem může po konzumaci přivodit nanejvýš mírné zažívací potíže nebo alergickou vyrážku.

Mezi rizikové rostliny patří i amarylka, jmelí či cesmína – pravděpodobně mazlíčky neohrozí na životě, ale mohou jim přivodit zdravotní problémy. Nebezpečný je také brambořík, který má jedovaté hlízy. Žádné z těchto rostlin se naštěstí nemusíte zcela vyhýbat, jen je umístěte na místa, kam se vaši mazlíčci zaručeně nedostanou.

Další jedovaté rostliny

Jedovatých rostlin je mnoho a obecně je vhodné si pořizovat pouze ty, o kterých víte, že jsou bezpečné pro lidi i zvířata. Mezi jedovaté rostliny patří dále například:

  • Lilie – Jsou považovány za vysoce toxické pro kočky. I požití velmi malého množství rostliny může způsobit vážné poškození ledvin.
  • Konopí – Požití domácími zvířaty může mít za následek problémy s koordinací, zvracení, průjem, slintání, zvýšenou srdeční frekvenci, a dokonce záchvaty a kóma.
Bílé kotě očichává vánoční hvězdu Africa Studio / Shutterstock.com
  • Cibule tulipánů/narcisů – Jejich cibulovité části obsahují toxiny, které mohou způsobit intenzivní podráždění trávicí soustavy, slintání, ztrátu chuti k jídlu, křeče a srdeční abnormality.
  • Azalka/rododendron – Obsahují látky známé jako grayanotoxiny, které mohou u zvířat vyvolat zvracení, slintání, průjem či slabost. Těžká otrava azalkou může nakonec vést ke kómatu a smrti v důsledku kardiovaskulárního kolapsu.
  • OleandrVšechny části oleandru jsou považovány za toxické, obsahují totiž srdeční glykosidy, které mohou způsobit abnormální srdeční funkci, hypotermii, či dokonce smrt.
  • Aloe vera – Ačkoliv ji znáte jako léčivou rostlinu, pro zvířata je nebezpečná. Obsahuje saponin, toxin s pěnivými vlastnostmi podobnými mýdlu, který může při požití poškodit všechna domácí zvířata. Příznaky zahrnují zvracení, průjem, letargii, změny barvy moči a třes. V extrémních případech může být požití i život ohrožující.
  • Mezi další nebezpečné rostliny patří také tlustice, tchynin jazyk nebo chryzantéma.

Zdroj: hillspet.cz, yoggies.cz, akinu.cz