Recept na dokonalou vánočku ze šesti pramenů. Podle tohoto videoreceptu ji zvládne i začátečník

K Vánocům naprosto neodmyslitelně patří vánočka. Pokud jste ji doposud jen kupovali v obchodě a na domácí pečení si nikdy netroufli, nezoufejte. S naším receptem a videonávodem, jak uplést vánočku ze šesti pramenů, ji zvládne v pohodlí své kuchyně i úplný začátečník.

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Proč se vánočka peče na Vánoce a co symbolizuje?

Stejně jako kapr patří k Vánocům také vánočka. Ta je symbolem vánočních svátků proto, že tvarem připomínala Ježíška v zavinovačce. Naši předkové také věřili, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami.

Staré tradice praví, že první hotovou vánočku vždy musel dostat hospodář, aby se mu urodilo obilí. Dalším tradičním zvykem bylo zapékání mince do těsta. Toho, kdo penízek našel, čekal šťastný rok.

Pověra o spálené vánočce

Pokud se hospodyňce podařilo vánočku připálit nebo se jí při pečení roztrhla, mělo to znamenat velkou smůlu v dalším roce.

Vánočka na slavnostně prostřeném stole, dvě sklenice s červeným vínem Kupi.cz

U nás se vánočky v obchodech objevují celoročně a podle řetězců se jedná o velmi oblíbené sladké pečivo, které si Češi na základě prodejů rádi dopřávají během celého roku. Ostatně, kdo by nemiloval sladkou vánočku plnou rozinek s plátkem másla, přelitou medem a k tomu hrnek horkého kakaa.

Pro tu příští už nemusíte spěchat do obchodu, protože náš recept si zamilujete a budete ji chtít dělat každý víkend na snídani. Bát se nemusíte ani zaplétání vánočky, ze šesti pramenů to podle našeho videoreceptu zvládne i úplný začátečník.

Ingredience na vánočku

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 110 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • rozinky namočené v rumu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 vejce a 1 na potření
  • sůl
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • plátky mandlí na ozdobu
Pletení vánočky ze šesti pramenů Kupi.cz

Recept na vánočku

  1. Do mísy kuchyňského robota nasypte 500 g hladké mouky.
  2. Přidejte 110 g cukru krupice a zamíchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Uprostřed směsi udělejte důlek a vlijte do něj 250 ml vlažného mléka, do kterého přidejte špetku soli a rozdrobte 30 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek cca 15 min (v kvásku se budou dělat bublinky a zvětší svůj objem).
  4. Do vzešlého kvásku přidejte vanilkový cukr, trochu citrónové kůry (prodává se sušená v obchodech mezi kořením) a 2 žloutky. Přisypte rozinky namočené v rumu (dle chuti) a 110 g změklého másla.
  5. Zapněte kuchyňský robot a nechte ho zhruba 7 minut pracovat na střední otáčky. Těsto by se mělo odlepovat od mísy a mělo by být vláčné i na dotyk.
  6. Těsto (můžete ho podsypat hladkou moukou) nechte v míse na teplém místě jednu hodinu kynout pod utěrkou.
Skořicové šneky s pekanovými ořechy
Čas přípravy: 3 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Skořicové šneky s pekanovými ořechy

Ve švédštině Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicové šneky. Tento původně severský recept je dnes už tak mezinárodní, že ho můžete ochutnat po celém světě. Jeho základem je kynuté těsto se spoustou skořice. My jsme recept navíc obohatili pekanovými ořechy.

Skořicové šneky s pekanovými ořechy

Návod, jak uplést vánočku ze 6 pramenů

  1. Rozdělte si těsto na 6 stejných dílů (ideálně si těsto odvažte) a dlaněmi z hmoty vymodelujte šest koulí, které si připravíte na moukou vysypaný stůl.
  2. Každý bochánek vyválejte na zhruba 30 cm dlouhý pramen a srovnejte si je vedle sebe do řady.
  3. Spojte konce a zatižte si je nějakou dózou nebo sklenicí, aby se vám lépe pracovalo. Prameny si rozložte po třech a nechte mezi nimi místo.
  4. Základem splétání vánočky ze šesti pramenů jsou překřížené ruce. Zkřižte je a uchopte poslední prameny z každé strany.
  5. Ruce, ve kterých pevně držíte prameny, vraťte do přirozené polohy a držte je nad těstem.
  6. Nyní přichází fáze splétání. Pramen v levé ruce položte na kraj směrem do středu ke dvěma pravým pramenům. Stejnou levou rukou uchopte z pravé strany krajní pramen a zvedněte ho nad prameny.
  7. Pramen z pravé ruky položte na kraj směrem do středu levých dvou pramenů a pravou rukou uchopte levý pramen z krajní strany a zvedněte ho nad prameny.
  8. Tento „kolébkový“ systém opakujte až do konce pramenů. Celý postup jsme vám natočili do našeho videoreceptu.
Ženská ruka sype na vánočku plátky mandlí Kupi.cz

Jak dlouho péct vánočku?

Ať už pletete, z kolika pramenů chcete, důležité je vánočku potřít rozšlehaným vejcem a posypat plátky mandlí. Do předehřáté horkovzdušné trouby dejte vánočku péct na 180 °C zhruba 40 minut (záleží na typu trouby). Jestli je vánočka hotová, poznáte podle toho, že když do ní zapíchnete špejli, nebude se vám těsto lepit na dřevo.

Zdroj: kupi.cz