Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Milujeme grilovaný hermelín i uzeniny. Co dalšího na sebe Češi v průzkumu prozradili?

Milujeme grilovaný hermelín i uzeniny. Co dalšího na sebe Češi v průzkumu prozradili?

Že milujeme grilování asi nikoho nepřekvapí. Věděli jste ale, že v létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí? To a mnoho dalšího zajímavého odhalil online průzkum společnosti Seznam, který zjišťoval, jaké preference ohledně grilování máme. A jak jsme dopadli?

Přečtěte si také

Jak oslavit Halloween levně a ekologicky? Máme pro vás několik tipů!
Jak oslavit Halloween levně a ekologicky? Máme pro vás několik tipů!

Jak často grilujeme

Alespoň někdy si na grilu připravuje jídlo 85 % z dotázaných Čechů. Více než třetina z nich potom griluje i několikrát za měsíc. A necelá čtvrtina si tohoto způsobu přípravy pokrmů užívá pravidelně každý týden.

Vede kuřecí maso a uzeniny

Nejčastěji na grilu rozpalujeme kuřecí maso, ale také uzeniny nebo vepřové, přičemž velice oblíbené jsou recepty z krkovičky. Oblíbená je také grilovaná zelenina, na které si ale spíše pochutnávají ženy nebo mladší generace. Nejméně preferujeme hovězí maso (to také díky malému zájmu, v těchto měsících velmi zlevňuje) – v průzkumu jej dokonce předběhly i sýry, ryby nebo maso mleté.

Věděli jste:

Že nejnižší ceny masa na gril jsou v září, kdy také klesá cena grilovacích omáček? 

Nejčastěji grilujeme kuřecí maso, uzeniny a vepřové, oblíbená je i grilovaná zelenina

Právě sýry patří mezi naše oblíbené speciality - na grilu si je připravují zhruba dvě pětiny oslovených. Konkrétně vede grilovaný hermelín, na který jako Češi nedáme dopustit.

Tip: Pokud vás v nejbližší době čeká větší grilovačka nebo víte, že tato lahůdka jde u vás doma vždy rychle na odbyt, doporučujeme se zásobit. Nakoupit si můžete například výhodné balení 4 x 100 g Sedlčanského Hermelínu na gril, které nyní až do 6. srpna najdete v prodejnách Terno s 24% slevou za 89,90 Kč (1 porce vás tak vyjde na 22,48 Kč).

Burgery upřednostňují mladší lidé, zájem ale roste i o mini varianty

Ačkoliv mleté maso jako takové grilujeme poměrně málo, Češi v průzkumu přiznali, že si rádi pochutnají na hamburgerech, které si na nejrůznější způsoby ozvláštňují – například trhaným masem nebo přidáním piva do masové směsi. Mezi příznivci hamburgerů převažují spíše mladí lidé, kteří současně připravují také vegetariánské verze tohoto pokrmu.

Mezi mladšími lidmi jsou oblíbené vegetariánské hamburgery a trendem jsou i mini burgery

Novým trendem je i grilování mini burgerů. Většina lidí přiznala, že by měla zájem je vyzkoušet. Vlastní zkušenost s jejich přípravou měl ovšem zatím pouze jeden z deseti dotázaných.

Nejvíce pokrmů připravujeme na levnějších grilech na uhlí

  1. Více než tři čtvrtiny Čechů používají podle průzkumu gril na uhlí (případně brikety).
  2. Na druhém místě skončilo využívání „stolního“ elektrického grilu, který je oblíbenější spíše mezi mladšími lidmi.
  3. Třetí příčku obsadil gril plynový.  

Současně nejvíce oslovených přiznalo (36 %), že za poslední gril, který koupili, utratili částku do 3 000 Kč. Jen o něco méně (31 %) se poté s pořízením grilu vlezlo do 1 000 Kč. Pouze 15 % lidí bylo ochotno investovat více než 5 tisíc korun.