Čtyři míchané koktejly, které se hodí nejen na silvestra

Skupina přátel držících rozličné barevné koktejly Pressmaster / Shutterstock.com

Chcete si do sytosti užít silvestrovskou zábavu? Namíchejte letos drinky, které potěší nejen na pohled. S těmito koktejly si užijete chvíle s nejbližšími naplno a s úsměvem. Jak na ně a jak vlastně takové koktejly vznikly? Nahlédněte s námi do historie mixologie a objevte báječné recepty na jednoduché, ale chutné drinky.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Tápete, jaké míchané nápoje letos na silvestra nabídnout? Pohostěte a překvapte své blízké – máme pro vás čerstvou a chutnou inspiraci na drinky, které můžete připravit v alko i nealko variantě.

Dějiny mixologie aneb z historie koktejlů

Kde jinde hledat původ míchaní alkoholických nápojů než u starých námořníků. Jedním z nich je prý britský admirál Veron, který se na svých lodích v roce 1740 rozhodl posádce ředit rum vodou.

Aby rum lépe chutnal, nechyběl třtinový cukr a citronová šťáva. A protože šlo o teplou vodu, vznikl nápoj, který znáte pod slovem grog, tedy horký alkoholický drink. Nenechte se však zmást, v některých zemích se podává vychlazený s ledem.

První písemná zmínka o koktejlu jako takovém přišla až o 66 let později. V novinách byl zmíněn drink Gin Sling, který odstartoval podávání míchaných nápojů v koktejlových sklenicích. Co však není jasné, je původ slova koktejl. Podle jedné z legend pochází tento výraz z dob americko-mexických bojů. Když došlo k příměří, naservírovali Mexičané Američanům chutný nápoj, který namíchala dcera mexického vládce jménem Coctel.

Jak se dělá koktejl?

A kdy se koktejly, tedy míchané drinky tak proslavily? To vám bude jasné hned vzápětí – samozřejmě, že s příchodem slavných, za zmínku stojí třeba takový Ernest Hemingway. Kromě bohémů, herců, spisovatelů a zbohatlíků některé nápoje proslavily i fiktivní postavy. Určitě uhádnete, kdo může například za to, že znáte slavné „protřepat, ale nemíchat“.

U Martini však nabídka koktejlů teprve začíná – existuje jich celá řada a vybere si opravdu každý! Zkuste jeden z našich čtyř chutných drinků, které si užijete nejen při příležitosti oslav konce roku.

Sklenice s drinkem Tequila Sunrise Africa Studio / Shutterstock.com

Recept: Koktejl Tequila Sunrise

Je zářivá na pohled a rozhodně vám stejně zářivě i zachutná! Ve verzi bez tequily navíc potěšíte i ty nejmenší, užít si oslavy tak můžete společně. Připravte si long sklenici a tyto ingredience:

  • 9 cl tequily
  • 18 cl pomerančového džusu
  • 3 cl grenadiny

Sklenici naplňte ledem a ještě malý moment před tím v šejkru smíchejte tequilu s pomerančovým džusem. Vlijte na led a na závěr pomalu přilijte grenadinu. Ozdobit můžete plátkem klasického či červeného pomeranče.

  • Tip: Máte v rodině někoho, kdo rád míchá a zkouší nejrůznější koktejly a drinky? Dárky pro všechny nadšené domácí barmany najdete v letácích domácích potřeb.
Drink Acapulco na stole a vzadu disco koule 3523studio / Shuttestock.com

Recept: Drink Acapulco

Tropický drink, který vám vrátí vzpomínky na léto. Zůstaneme u tequily a přidáme kvalitní rum – přísady spolu budou chutnat a hrát všemi barvami! Podávejte v nachlazené sklenici. Připravte si:

  • 3 cl tequily
  • 3 cl bílého rumu
  • 6 cl ananasového džusu
  • 6 cl grepového džusu
  • agáve sirup

Drink připravíte v šejkru s ledem. Všechny ingredience promíchejte a nalijte do předem vychlazené sklenice – použijte třeba whiskovku. Na závěr nezapomeňte přidat plátek ananasu na ozdobu. Na zdraví, Acapulco!

  • Tip: Ekologická brčka seženete v prodejnách s domácími potřebami. Jsou skvělou alternativou plastových. Poohlédněte se po těch svých na Kupi.cz – hledejte v letácích Orionu, Tescomy, Pepca, Kitosu a Kiku.
Mimosa ve vysoké sklenici na dřevěném stole Dasha_Romanova / Shutterstock.com

Recept: Drink Mimosa

Dáváte přednost bleskové přípravě bez kompromisu na skvělé chuti? Dejte si na silvestra Mimosu. Ta se skládá ze sektu či Prosecca a čerstvě lisované pomerančové šťávy. Podávejte ve sklenici na sekt. Potřebujete:

  • 1 díl Prosecca či sektu
  • 1 díl pomerančového fresh džusu

Příprava Mimosy je jednoduchá – nalijte oba nápoje do vhodné sklenice a ozdobte plátkem pomeranče. Slušet jí bude také třeba kousek pomerančové kůry.

Jahodové daiquiri
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodové daiquiri

Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.

Jahodové daiquiri

Recept na Royal Hawaiian

A co takhle další chutná exotika? Royal Hawaiian je dalším adeptem na rozzáření silvestrovské párty. Milovníci ginu si na něm rozhodně pochutnají – ostatně jako zbytek osazenstva. Díky kterým ingrediencím si jej snadno zamilujete?

  • 0,5 dílu ginu
  • 0,5 dílu limetkové šťávy
  • 0,5 dílu mandlového sirupu
  • 1 díl ananasového džusu

Předem si nachlaďte vybranou sklenici. V šejkru promíchejte všechny díly s ledem, koktejl přelijte do sklenic a podávejte. I tento drink můžete dle fantazie ozdobit plátkem ovoce.

Vidíte, jak rozmanitý je svět koktejlů? Některé jsou jednoduché, některé vyžadují přípravu a nákup předem. Každý z nich se však s trochou představivosti dá připravit v nealko formě pro děti a abstinenty. A zábava a oslavy konce roku mohou začít!

Zdroj: winehouse.cz, hn.cz