Jak správně namíchat Aperol Spritz? Vyzkoušejte si z něj připravit alkoholické nanuky pro dospělé

Aperol Spritz – jednoduchý recept, jak si doma namíchat oblíbenou chuť léta Canva

Aperol Spritz se stal symbolem osvěžujících letních drinků. Jeho sytě červeno-oranžová barva již od pohledu navozuje dobrou náladu. A jeho chuť si zamilujete. Jak si ho namíchat doma a jaké suroviny zvolit? Příprava je opravdu jednoduchá!

Přečtěte si také

Pánové, jarní úklid se týká i vás! Udělejte si pořádek v garáži a dílně

Tento původem italský alkoholický nápoj vzniká spojením likéru Aperol, šumivého vína Prosecco a perlivé vody. Doplňuje se plátkem pomeranče a ledem. Jeho tradice sahá až do 50. let 20. století. Vznikl jako obdoba benátského vinného střiku, pravděpodobně z iniciativy rakousko-uherských obyvatel. Odtud také jeho německy znějící přívlastek „spritz“, což v překladu znamená „střik“.

Skvělý na léto i slavnostní události

Aperol má díky spojení výtažků z bylin, rostlin a pomerančů svou typickou nahořklou chuť, která výborně osvěží. Navíc obsahuje pouhých 11 % alkoholu, což z něj dělá ideální drink na léto, kdy se nedoporučuje pít příliš tvrdý alkohol. Pro jeho jedinečnou chuť a neodolatelnou vůni pomerančů jej můžete zvolit i na více sváteční události jako přípitek nebo doplněk mnoha jídel a pokrmů.

Z přísad na Aperol Spritz vyrobíte i stejně osvěžující a lahodné domácí nanuky Canva

Recept na originální Aperol Spritz

Připravte si sklenici na stopce (vhodná je s větším objemem a baculatějším tvarem, tedy ta na červené víno). Tu naplňte alespoň z 1/3 ledem, poté postupně přilijte Aperol, Prosecco a na závěr sodovku (toto pořadí zaručí, že se jednotlivé tekutiny dobře promíchají).

Základem je dodržet správný poměr:

  • 3 díly Prosecca 
  • 2 díly Aperolu
  • 1 díl sodovky 

Na cca 250 ml nápoje tedy budete potřebovat 120 ml Prosecca, 80 ml Aperolu a 40 ml sodovky. Hotový nápoj ozdobte plátkem pomeranče, přidat můžete i snítku tymiánu.

Domácí Aperol Spritz nanuky – ještě více osvěžení

Na motiv oblíbeného nápoje si můžete v horkých letních dnech vyrobit i domácí Aperol Spritz nanuky, které se určitě stanou hitem každé vaší prázdninové párty. Jako bonus vám proto přinášíme návod i na tuto osvěžující lahůdku.

Na cca 6–8 porcí nanuků (podle velikosti forem na nanuky) budete potřebovat:

  • 100 ml Aperolu
  • 80 ml Prosecca
  • 250 ml pomerančové šťávy (pokud ji budete mačkat z čerstvého ovoce, na uvedený objem budete potřebovat asi 4 velké pomeranče)
  • 40 ml sody
  • plátky pomeranče (podle počtu porcí)
Aperol v akci

Postup:

  1. Smíchejte šťávu z pomerančů, Aperol, Prosecco a sodu. Pokud budete chtít nanuky sladší, můžete přidat ještě trochu cukru.
  2. Směs chvíli míchejte, aby se uvolnilo přebytečné množství bublinek. Poté nalijte do forem. Podle chuti přidejte ještě do každého nanuku plátek pomeranče a dejte chladit.
  3. Pokud máte tvořítko bez víček s držátkem, nechte tekutinu ve formičkách chladit asi hodinu a poté vmáčkněte dřívka (směs by již měla být dost tuhá, aby dřívko drželo pěkně uprostřed).
Kam na tvořítka na nanuky?

Nanuky by měly být již hotové po asi 12 hodinách v mrazáku (ideálně tedy přes noc), nicméně doporučujeme nechat je v chladu i déle.