Antigenní testy jsou vyprodané. Lékárny slibují, že zpoždění je pouze dočasné

Žena nakupuje v lékárně Canva

„Antigenní testy nejsou.“ Taková cedule visí na dveřích mnoha českých lékáren. Nedostatky způsobil zaprvé zvýšený zájem zákazníků reagujících na nová vládní opatření, a zároveň zpoždění dodávek výrobců. Antigenní testy jsou nyní žádané nejvíce třeba ve firmách, kde je od 22. 11. povinné plošné testování neočkovaných zaměstnanců.

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Antigenní testy jsou nedostatkové zboží

Lékárny po celé republice hlásí nedostatky skladových zásob antigenních testů. Podle zástupců jednotlivých firem je výpadek způsobem zvýšenou poptávkou způsobenou vládními nařízeními.

„Ano, aktuální poptávka po antigenních samotestech je obrovská. Zákazníci většinou vykoupí zásoby lékárny během pár dnů po jejich naskladnění. A i když naše lékárny zásobujeme pravidelně, stává se, že po nějakou omezenou dobu nejsou testy na lékárnách dostupné,“ potvrdila pro Kupi.cz nepříjemnou zprávu Veronika Lucká Loosová, Planning and Communication Manager ve společnosti Benu Česká republika.

Antigenní testy jsou nedostatkové zboží

Proč testy nejsou?

Pondělkem 22. 11. počínaje vešlo v platnost nové vládní nařízení ukládající zaměstnavatelům povinnost testovat každý týden neočkované zaměstnance. Firmy proto začaly nakupovat antigenní testy ve velkém a nedostatek na sebe nenechal dlouho čekat.

„Ano, cokoli naskladníme, vyprodává se opravdu rychle,” potvrdil nákupnímu rádci Kupi.cz Michal Petrov, vedoucí komunikace a tiskový mluvčí řetězce lékáren Dr. Max. Zároveň uvedl, že díky firmám vzrostl zájem o vícekusová balení zhruba šestinásobně. „Výrobci aktuálně nestíhají vyrábět. Testy bereme od renomovaných a certifikovaných dodavatelů a těch není na trhu mnoho,“ doplnila Lucká Loosová. Antigenní testy přitom nejsou vyprodané pouze na velkých e-shopech, ale i v menších lékárnách.

Oproti loňsku jsou lékárny lépe připraveny

Přestože s dodávkami antigenních testů jsou momentálně potíže, neznamená to, že nebudou vůbec. Dle Petrova je situace v tomto roce mnohem méně kritická než loni a zpoždění je v řádu maximálně několika dnů. „Naskladňujeme průběžně, i když v poslední době zaznamenáváme víc problémů v dodávkách než dříve. Je to logické, jak víte, kvůli pandemii se omezuje práce v různých logistických uzlech napříč planetou a dodavatelské řetězce globálně nefungují tak, jak by měly,” vysvětlil. Co se objednávek týče, listopad se stal pro společnost Dr. Max rekordním měsícem.

Brzkou nápravu slibuje také Benu lékárna. „Lékárny zavážíme pravidelně, takže pokud jsou výpadky, nejsou dlouhodobé. Ovšem vzhledem k tomu, že poptávka se den ode dne zvyšuje... nelze příliš predikovat další vývoj,“ dodala Lucká Loosová.

Testy skladem mají nejrůznější e-shopy

Antigenní testy určené pro testování v domácnosti nebo firmách budete mít možná problém sehnat v lékárnách, koupíte je však ve vybraných e-shopech. Slušnou skladovou zásobu má prodejce Alza.cz, „antigeny“ ale seženete i na zcela nečekaných místech, jako například u online prodejce potravin Rohlík.cz nebo na e-shopu Svět svítidel.

  • Cena antigenních testů pro stěr z nosní sliznice se pohybuje mezi 50 a 70 Kč za kus. Testy ze slin jsou dražší, ty vyjdou průměrně na 200 Kč, přičemž platí, že čím více testů v balení koupíte, tím levněji vás jeden kus vyjde.

Kdo má nárok na testování zdarma?

Od začátku listopadu vláda zrušila úhradu preventivních testů osob z veřejného zdravotního pojištění. To znamená, že se sice můžete nechat otestovat, kdykoli máte podezřelé příznaky, test si však musíte uhradit sami. Jediní, kdo mají stále právo na testování zdarma, jsou osoby do 18 let, osoby s alespoň jednou dávkou očkování proti covid-19 a ti, kteří se nemohou nechat očkovat z důvodu nebezpečných zdravotních kontraindikací.

Očkovaní mají stále právo nechat se zdarma testovat dvakrát do měsíce PCR testem. 1. 1. také došlo ke změně platnosti testů – PCR vám nyní platí pouze 72 hodin namísto původního týdne, antigen je uznán jen po dobu jednoho dne.

Do restaurace mohou jen očkovaní

Od 22. listopadu platí tzv. systém O-N ve službách, gastronomii a ubytovacích zařízeních. Abyste je mohli navštívit, musíte mít buď dokončené Očkování nebo prodělanou Nemoc. Studenti na kolejích se už nemohou testovat samotesty, ale musí jednou týdně podstoupit PCR nebo antigenní test z laboratoře. PCR testem se musí prokázat i osoby na návštěvě ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Školáky na základních a středních školách zase čeká pravidelné plošné testování, které bude probíhat každé pondělí.