České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Olomoucké tvarůžky Stepanek Photography / Shutterstock.com

Někteří je nemohou doslova ani cítit, jiní je milují. Olomoucké tvarůžky rozdělují chutě lidí již od roku 1876, kdy se začaly v severomoravských Lošticích vyrábět. Jaký je jejich příběh a v čem tkví pověstné kouzlo smradlavých syrečků? Věděli jste třeba, že jsou cenným zdrojem bílkovin?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Co tvarůžky obsahují?

Tvarůžky jsou zrající sýr s typickou silnou, slano-pikantní vůní a chutí, který je vyrobený z netučného, kyselého tvarohu. Jejich nezaměnitelná vůně je způsobena rozkladem bílkovin během procesu zrání. Podle zralosti mají poloměkkou až měkkou konzistenci, s jasně žlutým až oranžovým, mazlavějším povrchem.

Co je však hlavní, díky malému obsahu tuku mají velice nízkou energetickou hodnotu – ve 100 g pravých olomouckých tvarůžků se ukrývá pouze 127 kalorií. Naproti tomu obsahují spoustu plnohodnotných bílkovin a vápníku, takže jsou vhodné i při hubnutí a různých dietách

Smažené olomoucké tvarůžky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Smažené olomoucké tvarůžky

Milujete olomoucké tvarůžky? Vyzkoušejte náš recept na smažené tvarůžky v trojobalu – věřte, že takto připravené vůbec nezapáchají. Máme fígl, jak si připravit smažené tvarůžky, aby nevytekly.

Smažené olomoucké tvarůžky
Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem

Historie tvarůžků

Výroba tvarůžků započala v moravských Lošticích v roce 1876 pod vedením Josefa Wesselse a jeho syna Aloise. Tradice tohoto výrobku ovšem sahá až do 15. století, kdy se běžně vyráběly a konzumovaly lidmi na hanáckém venkově. Původně se prodávaly pod přívlastkem „selské“ na trzích v Olomouci, odtud poté získaly svůj charakteristický název. Slovo tvarůžek je pak odvozeno od tvarohu, ze kterého se vyrábí.

Dodnes je firma A. W. (podle Aloise Wesselse) jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků, které si získaly své fanoušky v nejrůznějších koutech světa. V roce 2010 dokonce získaly Evropskou unií chráněné zeměpisné označení.

Různé druhy olomouckých tvarůžků rogiol / Shutterstock.com

Jak se slavné tvarůžky vyrábí?

Výroba tvarůžků si dodnes zachovává tradiční (ačkoliv již převážně mechanizovaný) postup. Nejprve se nechá uzrát netučný tvaroh se solí, který se poté semele do konzistentní hmoty. Z té se tvarují typická kolečka, věnečky, případně jiné tvary jako tyčinky a podobně. Následně se tvarůžky nechávají po dobu několika dnů zrát ve speciálních sušárnách.

Ještě před tím, než jsou umístěny na sušicí rošty, kde do hloubky dozrávají, jsou z jejich povrchu promytím odstraněny vzniklé kvasinky, aby mohly začít „nerušeně“ působit bakteriální kultury. Ty se ve výsledku postarají o jejich typickou vůni a chuť.

Tvarůžky v kuchyni

V kuchyni nezná využití tvarůžků mezí – připravují se smažené v trojobalu, nakládané i na způsob tataráku. Ochucují se jimi slané palačinky (například v kombinaci se špenátem), bramboráky a masové plněné kapsy. Výborně ale chutnají také samotné, třeba s chlebem, máslem a cibulí.

Co k jejich využití radí samotní výrobci?

  • Nejméně zralé (tvrdší, mají bílý, tvarohový střed) – ideální na pečení, smažení, obalování nebo použití do různých masových rolád a závinů. Pokud si troufnete na sladkou úpravu, můžete je usmažit v lívancovém těstě a podávat se šlehačkou, ovocem (čerstvým či kompotovaným) nebo s marmeládou.
  • Zralé (měkčí, mají mazlavý povrch a výraznější chuť i vůni) – jsou vhodné pro nakládání (do oleje nebo piva) i samotné.

Zdroje: tvaruzky.cz, regiony.rozhlas.cz