Co Češi považují za nejhorší vánoční dárky? Průzkum ukázal, co svým blízkým raději nekupovat

Dvojice dívek se zklamaně dívá na vánoční dárek Canva

Jaký je asi nejhorší vánoční dárek? Připomeneme vám žebříček nepříliš populárních dárků z loňska, abyste věděli, čemu se při nákupech vyhnout. Darujte radost a vyhněte se nejhorším vánočním dárkům jednou provždy – inspirujte se našimi tipy, jak vybírat skvělé dárky pod stromeček!

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Výběr dárků může dát pořádně zabrat. Abychom vám ušetřili starosti, přinášíme několik tipů, co k Vánocům blízkým rozhodně (ne)pořizovat. Jaké jsou mezi Čechy nejméně oblíbené dárky a co rozhodně nepotěší? Některé odpovědi respondentů loňského průzkumu vás nejspíš překvapí.

Čemu se raději vyhnout?

Nejhorší dárek všichni jistě znáte – mezi časté odpovědi na otázku „Co je nejhorší vánoční dárek?“ patřila odpověď nedostat nic. Když se však průzkum zaměřil na reálné dárky, dostaly se mezi odpovědi houbičky na nádobí, prací prášek nebo třeba vůně na toaletu. Data z průzkumu ČTK odhalila, že praktické věci do domácnosti u obdarovaných příliš nebodují. Mezi oblíbence pod vánočním stromečkem nepatří ani taková sprchová hadice, levná kosmetika či padělky parfémů.

Podle průzkumu nákupního rádce Kupi.cz by uživatelé pod vánočním stromem nechtěli dostat ani roušky a respirátory. Z ankety, která probíhala na sociální síti Facebook, obdarovaní za nejhorší dárky považují zejména ty, ze kterých je zřetelné, že dárce o obdarovávaném evidentně nic neví.

„Dostal jsem od tchána dárkovou kazetu s alkoholem, přičemž jsem odjakživa zapřisáhlý abstinent,“ napsal Jaroslav k anketě. „Dostala jsem pyžamo pro babičky od švagrové, musím říct, že takový dárek ve 23 letech dostat fakt nechcete,“ přispěla se svou zkušeností do ankety Kupi.cz i slečna Klára. Mezi nechtěné dárky u Čechů vedlo také teplé prádlo, reklamní předměty, živá zvířata nebo použité elektro. Nejsmutnější však je, když pod stromkem nenajdete vůbec nic, protože si vaše polovička myslí, že si něco koupíte sami.

Zajímá vás, jak dopadla anketa nákupního rádce Kupi.cz? Pak si přečtěte komentáře pod příspěvkem:

4 tipy, jak vybrat skvělý vánoční dárek

Ty nejhorší strašáky, které pod stromečkem nikdo najít nechce, už znáte. Jak ale vybrat jedinečný dárek na míru tak, aby opravdu potěšil?

  • Dejte si na výběru záležet. Popřemýšlejte nad zájmy blízkých.
  • Nevíte si rady? Zeptejte se dalších osob v blízkosti obdarovaného – partner, maminka či sourozenci rádi poradí.
  • Máte dilema? Vouchery a dárkové poukazy jej vyřeší. Nejsou neosobní jako peníze, ale umožní obdarovanému, aby si udělal radost tím, co je mu blízké.

Čím na Vánoce uděláte zaručeně radost?

Jako velmi oblíbené dárky v anketě Kupi.cz označili přispěvatelé:

  • Kuchyňské roboty,
  • kávovary,
  • aromalampy a svíčky
  • nebo herní konzole či vtipné deskové hry.

U dětí loni bodovala stavebnice Lego, stejně tomu nejspíš bude také letos.

  • Došly vám nápady? Projděte si vánoční katalogy a letáky na Kupi.cz. Objevte inspiraci za zvýhodněné ceny.