Nová opatření od 22. listopadu: Na svařák a za kulturou jen s očkováním. Neočkovaní nesmí na vánoční trhy

Lucerna, v pozadí vánoční trhy Canva

Na zhoršující se situaci kolem pandemie koronaviru reagovala vláda zpřísněním opatření, které vejdou v platnost od pondělí 22. listopadu, kdy Česko přejde na tzv. bavorský model. Hlavní hygienička včera upřesnila, jak se zpřísnění a protikovidová opatření dotknou oblíbených vánočních trhů.

Přečtěte si také

Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se na vánoční trhy bez omezení dostanou pouze lidé, kteří jsou plně očkováni a nebo prodělali covid v uplynulých 180 dnech. O něco složitější – ne však nemožnou cestu za vánočním punčem či svařeným vínem – budou mít lidé s jednou dávkou očkování.

Tzv. rozočkovaní se budou muset po 22. listopadu na vánočních trzích prokázat negativním PCR testem. „Pokud nepatří do žádné ze skupin, kterou jsem vyjmenovala, tak bohužel,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz Svrčinová.

V čem však nemá jasno ani hlavní hygienička, je, jak se bude vstup na vánoční trhy kontrolovat. „Měl by si to samozřejmě kontrolovat organizátor dané akce. Samozřejmě máme tady i orgány, které vyrážejí do ulic na takovéto akce, jako například městskou policii, hygienu či republikovou policii,“ uvedla Svrčinová a dodala, že se budou rozdávat i pokuty.

Respirátor, který nosí i slovenská prezidentka

Jaká budou opatření na venkovních akcích?

„Pokud budou třeba vánoční koncerty venku, tak tam limitace není. Je tam pouze limitace na hromadné akce typu poutě či jarmarky nebo trhy. Tam je omezení na tisíc lidí. Opět je povinnost očkování, prodělání nemoci či rozočkování,“ přiblížila pravidla na venkovních akcích hygienička.

Podmínky pro děti do 18 let

Výjimku z výše uvedených opatření mají děti do 12 let věku, které se nemusí prokazovat žádnými doklady. Děti od 12 do 18 let se budou prokazovat negativním PCR testem, které budou mít hrazené pětkrát měsíčně, a to i v případě, že nejsou očkovány.

Hlediště divadla Canva

Pořadatelé budou vracet neočkovaným vstupné

Na zpřísnění musí velmi rychle reagovat také pořadatelé kulturních akcí v uzavřených prostorách. „Národní divadlo nabídne divákům, kteří nebudou od pondělí splňovat podmínky k návštěvě služeb a kulturních akcí, převedení zakoupených vstupenek na poukázku. Bude mít platnost rok a půjde vyměnit za nové vstupenky,“ řekl pro ČTK mluvčí první české scény Tomáš Staněk.