Čtyři tipy, jak ochránit zahradu před větrem

Převrhnutý a rozbitý květináč s palmou Ahmad Ramadhana / Shutterstock.com

Podzimní vítr je strašákem mnoha zahrádkářů. Dokáže napáchat škody, které se pak těžko odstraňují. Jak zahradu a okolí domu či chalupy zabezpečit tak, aby ani silný vítr neměl šanci?

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

1. Ukliďte nábytek, který by mohl vítr odnést

Sychravé podzimní a zimní počasí často přináší nevítaného společníka – silný a nespoutaný vítr. Snadno odnáší a láme majetek a drobnosti, které necháte na pozemku. Není tedy nic jednoduššího než se vrhnout na podzimní úklid.

Neodklízejte jen drobnosti, jako jsou zahradní dekorace či slunečník. Pro jistotu ukliďte i sezónní nábytek. Vše, co by vítr mohl nechat zatoulat nebo čím by mohl napáchat větší škody, na zahradu aktuálně nepatří. Na jaře se budete moci pustit do péče a dekoru zahrady s čistým štítem. Určitě už se těšíte, až se opět zazelená!

2. Důkladný ořez a rizikové kácení

Podzim je spojen také s úpravou stromů. Suché větve mohou být vlivem větru polámané, dokonce může dojít k nebezpečnému vyvrácení stromu. Takové polámané kusy dřeva snadno poškodí nejen zahradu a okolí, v nejhorším případě mohou zasáhnout i samotnou stavbu.

Předcházejte riziku – suché větve ořezejte, a pokud se v blízkosti domu nachází suchý strom, je dobré povolat odborníky na rizikové kácení. A bude po starostech – ani nejsilnější vichr nemá šanci!

  • Tip: S úklidem vám pomůže zahradní vysavač a fukar. Poohlédnout se můžete i po modelu s ocelovým drtičem. Drtič výrazně zvyšuje efektivitu vysavače. I tužší odolné stonky listů, například z ořešáku, jsou ocelovým drtičem snadno zpracovány a vysavač se neucpává.
Podzimní zahrada s kotoučem listí a budkou pro ptáky Peter Kniez / Shutterstock.com

3. Zabezpečte rostliny a drobné předměty

Rostliny a drobné detaily vaší zahrady, které na zimu nesklízíte, řádně zabezpečte. Zkontrolujte krmítka či ptačí budky a jejich přichycení, rostliny a záhony chraňte síťovinou, kterou připevníte, co nejlépe to půjde. Květiny, které necháváte přezimovat, nezapomeňte upevnit k oporám. Posloužit může i pletivo – i tady ale platí, že je potřeba, aby bylo dostatečně pevně zabudováno k zemi a rostlině.

4. Vysaďte si na zahradě větrolamy

Jak na jednoduché, ale chytré řešení? Před větrem vaše zahradní zákoutí ochrání větrolamy. Skupina rostlin (například túje) jako živý plot či seskupení jehličnanů dokáže zmírnit nápor nebezpečného vichru.

Kam ho umístit?

Větrolam by měl být vybudován na místě, kde nejvíce fouká, v pravém úhlu tak, aby zabránil větru páchat lapálie ve vaší zahradě. Posloužit mohou také speciální ploty, paravány a pergoly. I ty však musí být připevněny tak, aby nehrozila změna jejich pozice a poškození majetku. Oblíbená jsou i moderní řešení – posuvné boční stěny, které nahradí nejen větrolam, ale i markýzu. Proč si neužít chvíle na zahradě bez větru a slunce? Příjemný stín si můžete užít zase v příští sezóně!

  • Tip: Jak fungují zástěny na ploty? Jsou spíše estetickou než funkční složkou – ovšem pokud zvolíte zástěnu na plot a doplníte zeleň jako větrolam, budete mít 100% jistou ochranu před nápory větru. Nezapomeňte vybrat vhodnou pozici a máte vyhráno!

Zdroj: Dama.cz, iReceptar.cz, Floranazahrade.cz, Baumax.cz