Antiperspirant nebo deodorant? Používejte je správně a zbavte se zápachu až na několik hodin

Muž si před zrcadlem natírá podpaží deodorantem Canva

Přestože nepříjemný zápach a nevzhledné mapy na oblečení nejsou nic příjemného, pocení je zcela přirozenou součástí života. Potní žlázy, které pot produkují, pomáhají tímto způsobem ochlazovat náš organismus. S nepříjemnými projevy pocení se dá navíc velmi účinně bojovat za pomoci deodorantů a antiperspirantů. Jaký je mezi nimi rozdíl, které přípravky jsou nejúčinnější a z čeho si vyrobit domácí deodorant, vám prozradí náš článek.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Zbavte se nepříjemného zápachu

Pot je odpadní látka produkovaná apokrinními a ekrinními žlázami našeho těla, které mají za úkol ochlazovat organismus. Ekrinní žlázy se nacházejí všude po těle, ty apokrinní mají největší zastoupení v podpaží či v tříslech, kde je pocení nejsilnější. Při kontaktu s bakteriemi, které se běžně vyskytují na kůži, dochází poté vlivem tepla a vlhka k tvorbě nepříjemného zápachu. Proti tomu lze bojovat používáním deodorantů a antiperspirantů.

Antiperspirant, nebo deodorant?

Přestože je mnoho lidí používá jako synonyma, mezi deodorantem a antiperspirantem je významný rozdíl. Zatímco deodoranty zamezují reakci potu s bakteriemi, které způsobují zápach, antiperspiranty zabraňují pocení samotnému. Aplikace antiperspirantu na postižená místa navíc nijak neohrožuje schopnost organismu ochlazovat se zbylým povrchem těla. Přípravky proti pocení a zápachu přitom nejsou pouze letní záležitostí, zvýšené pocení nás může potkat i v zimě, kdy jsme oblečeni v několika teplých vrstvách, a navíc často přecházíme z chladu do tepla a naopak. Oblíbený deodorant s jemnou vůní byste tak u sebe měli nosit po celý rok.

Vyzkoušejte deodorant Borotalco s obsahem Microtalca

Pozor na hliníkové soli

Velmi diskutovaným tématem jsou v dnešní době rizika spojená s používáním antiperspirantů s obsahem hliníkových solí, které mohou být organismu škodlivé. Hovoří se dokonce o jejich spojitosti s výskytem rakoviny prsu, přestože toto tvrzení není prozatím dostatečně vědecky podloženo. Strachu spotřebitelů z této chemické látky často zneužívají někteří výrobci deodorantů, kteří u svých výrobků explicitně zdůrazňují absenci těchto solí, přestože deodoranty tuto složku neobsahují ze své podstaty, jelikož jejich funkce nespočívá v blokaci pocení, ale zabránění zápachu.

Zelený jíl rozmíchaný pro aplikaci pleťové masky kazmulka / Shutterstock.com

Zázračné jíly

Jíl je nezpevněná usazená hornina, již je snadné rozemlít na velmi jemný prášek, který je v kosmetice využíván pro své jedinečné vlastnosti už po staletí. Je totiž antibakteriální, hypoalergenní, odstraňuje nečistoty, remineralizuje pokožku a dodává jí jemnost a hebkost. O zázračných účincích minerálních jílů věděli již staří Egypťané a využívali je také v Babylónii, Asii, Indii nebo Rusku. V závislosti na příměsích má jíl různou barvu, nejrozšířenější je pak zelený nebo růžový. Na neobyčejné vlastnosti přírodních jílů sázejí i deodoranty značky Borotalco, které využívají sílu Microtalca, jemně mletého minerálu mastku, který má velkou absorpční schopnost a pomáhá tak snižovat pocit vlhkosti. Deodoranty Borotalco Original nejenže krásně voní, ale navíc jsou šetrné k pokožce.

Žena ukazuje svěží podpaží po aplikaci deodorantu Borotalco Borotalco/Canva

Jaké deodoranty jsou nejúčinnější?

Jaký deodorant bude pro vás osobně nejspolehlivější, nelze jednoznačně říci, protože záleží na mnoha faktorech včetně míry pocení a citlivosti vaší kůže. Dnešní trh nabízí ohromné množství výrobků, od přípravků ve spreji přes pudry a kuličkové deodoranty až po ty tuhé. V posledních letech se zvyšuje zájem o zcela přírodní produkty, které by mohly nahradit deodoranty a antiperspiranty s chemickými přísadami. Poměrně novou kategorii tvoří výrobky s příměsí stříbra, které dezinfikuje kůži a odstraňuje tak bakterie způsobující zápach.

Žena s odhaleným podpažím se natírá deodorantem Canva

Vyrobte si domácí deodorant

Abyste měli stoprocentní jistotu, že váš deodorant obsahuje jen ty nejlepší suroviny, není nic jednoduššího, než si jej vyrobit. Jeho základem je většinou kokosový olej, jenž má antiseptické účinky, jedlá soda, která eliminuje pachy, kukuřičný nebo jiný škrob a esenciální olej, který mu propůjčí vůni přesně podle vašich preferencí.