Vyrobte si za pár hodin z kuchyňských zbytků kvalitní hnojivo. Jak vybrat ten nejlepší domácí kompostér?

Domácí kompostéry naplněné zbytky zeleniny a ovoce Canva/SAGE

Domácí kompostéry se těší stále větší oblibě. Jejich pořízení má totiž celou řadu výhod. Jednou z nich je například méně časté vynášení odpadkového koše díky menšímu množství odpadu. Také si vytvoříte kvalitní hnojivo. A v neposlední řadě ulevíte životnímu prostředí. Po kterém kompostéru sáhnout a jak to vlastně funguje?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Z odpadu poklad pro rostliny

Kompostér sice krmíte odpadem, avšak výsledná směs je základem pro prvotřídní kompost. Ten obohatí půdu o potřebné živiny, zlepší její celkovou kvalitu i úrodnost a bude odrazovat škůdce.

Nahradí vám navíc kupovaná hnojiva, což prospěje nejen vaší peněžence, ale také životnímu prostředí.

Díky kompostéru nemusíte tak často vynášet odpadkový koš, jelikož odpadu budete mít méně, a koš nebude zapáchat. Navíc tím snížíte potravinový odpad ze skládek a spaloven, čímž přispějete ke snižování emisí skleníkových plynů.

Kompost je ideální i pro hnojení azalek

Kupte se slevou Azalka.

Porovnat slevy

Jaké jsou typy domácích kompostérů?

Na rozdíl od venkovních kompostérů jsou ty domácí stylové a zcela bez zápachu. Ve většině případů se jedná o nádoby z plastu či z kombinace materiálů – plastu a dřeva. Setkat se však můžete také s keramickými a nerezovými nádobami.

Domácích kompostérů je dnes na trhu velké množství. Mezi jejich hlavní rozdíly patří typ, velikost a také cena. O každý typ je třeba se starat trochu jinak, u všech se ale jedná o velmi snadný proces, který zvládne opravdu každý. A z jakých typů lze tedy vybírat?

Elektrický kompostér Sage SAGE

Elektrické kompostéry

Jedná se o speciální automatické kompostéry, jejichž cena je oproti jiným kompostérům vyšší, zato dělá veškerou práci za vás. Každých pár hodin automaticky odpad promíchá, pravidelně ho prohřívá a provzdušňuje.

Elektrický kompostér SAGE

Doporučujeme například SAGE SWR550 Elektrický kompostér, který ze 2 l odpadu vytvoří sušením a mletím 0,34 l ekologického substrátu EcoChips. Doba zpracování vždy záleží na celkovém objemu odpadu, ale většinou se pohybuje mezi 4 až 6 hodinami. Díky uhlíkovým filtrům probíhá proces kompostování téměř bez zápachu. Filtry mají navíc i indikátor, který vás upozorní na jejich výměnu. Jeho provoz je velmi tichý a energeticky nenáročný. Za 9 590 Kč ho v akci pořídíte na mall.cz.

Ukázka zpracovaného kompostu z kompostéru SAGE SAGE

Vermikompostér

Vermikompostér je designová interiérová nádoba, které to bude slušet třeba i ve vašem obýváku. Ideální teplota je zhruba 22 °C. Na rozkladu bioodpadu se podílejí kalifornské žížaly, které lze zakoupit na různých e-shopech či v zahradnictví. Zhruba za 2–3 měsíce vám žížaly přetvoří odpad na kompost.

Při kompostování vzniká kromě kvalitního kompostu také tekuté hnojivo, tzv. žížalí čaj. Obojím můžete dodávat jak pokojovým, tak venkovním rostlinám velké množství živin. Doporučujeme například tyto vermikompostéry:

  • Designový Vermikompostér Urbalive pořídíte na alza.cz za 3 279 Kč.
  • VermiHut Plus 4patrový různé barvy + žížaly ZDARMA si můžete objednat z ekonakup.cz za 2 570 Kč.
  • Vermikompostér City Worms, který můžete využít i jako odkládací stolek, pořídíte na eshop.kokoza.cz za 2 490 Kč.

Kompostér Bokashi

V tomto kompostéru se o rozklad odpadu starají bakterie Bokashi, které na rozdíl od žížal budou mít celý proces hotový již za cca 3 týdny. Bakterie postupně sypete na každou 4 cm vysokou vrstvu odpadu, dokud není kompostér naplněný. I tady získáte kromě kompostu tekuté hnojivo, které odpouštíte zespodu kohoutkem.

Mezi nejoblíbenější patří Kokoza Kompostér Bokashi Organko 1 (16 l) – šedý / světle zelený včetně 1 kg směsi Bokashi, který pořídíte na econea.cz za 1 290 Kč. Dále také domácí kompostér Bokashi Organko 2 (SKAZA) se směsí Bokashi za 2 590 Kč na mujzerowaste.cz.

Domácí kompostér limetkové barvy na čtyřech nohách naplněný hlínou a zeleninou stojí vedle kaktusu Plastia

Nádoby s uhlíkovým filtrem

Jedním z řešení, jak ulehčit životnímu prostředí od biologického odpadu, jsou také speciální nádoby na kompostovatelný odpad. Ty mají ve víku umístěný výměnný uhlíkový filtr, přes který je odváděn vzduch z nádoby, takže nehrozí žádný zápach.

Do tohoto kompostéru můžete házet veškeré zbytky jídel z kuchyně a ve chvíli, kdy nádobu naplníte, ji jednoduše vynesete do kontejneru na bioodpad.

  • Na e-shopu hodeco.cz mají Domácí kompostér z bambusového vlákna Kitchen Craft, objem 3 litry za 788 Kč a náhradní uhlíkový filtr za 115 Kč.
  • Nádobu na kompostovatelný odpad Joseph Joseph Sky, 4 l pořídíte za 1 099 Kč na bonami.cz.
Žena hrne zbytky z nakrájené zeleniny z prkénka do domácího kompostéru Halfpoint / Shutterstock.com

Co do kompostéru (ne)patří?

Vyhazování nesnědeného jídla bude s kompostérem konec. Do něj totiž můžete dát téměř všechny zbytky vařených jídel a nezaplňovat si tak odpadkový koš. Vyhněte se však tukům a větším kostem.

Co do kompostéru patří:

  • ovoce a zelenina (včetně slupek)
  • zbytky masa z ryb a drůbeže
  • obiloviny
  • pečivo
  • luštěniny a semínka
  • papírové čajové sáčky a kávové sedliny
  • vejce i skořápky
  • řezané květiny
  • kapesníky, ubrousky

Do kompostéru nedávejte:

  • větší kosti
  • tvrdé pecky z ovoce
  • ořechy
  • sladkosti a žvýkačky
  • olej a jiné tuky
  • ocet
  • papír

Pokud budete kompostér vést správně, neměl by zapáchat, tvořit plíseň, být blátivý nebo plný mušek. Ve chvíli, kdy se vám bude zdát směs příliš vlhká, můžete přidat například noviny nebo kousky plata od vajíček.