Kokosová, mandlová či ovesná. Nahraďte v kuchyni bílou mouku zdravějšími variantami

Mouka a váleček, odhrnutím mouky je vytvořeno srdce S_Photo / Shutterstock.com

Bílá mouka získala v posledních letech přezdívku bílý zabiják. Jsou jí totiž přisuzovány nejrůznější zdravotní komplikace, a to včetně obezity. Přestože je tato představa přehnaná a rozumná konzumace bílé mouky je víceméně v pořádku, je pravda, že celozrnné a bezlepkové varianty jsou zdravější a nutričně vyváženější.

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Bílá mouka má prázdné kalorie

Podle některých průzkumů způsobuje konzumace bílé mouky množství onemocnění včetně cukrovky, osteoporózy, alergií, zánětů, a dokonce depresí.

Přestože její negativní vlivy nejsou tak závažné, jak mnozí odpůrci uvádějí, její nutriční přínos je nulový, a proto je ideální nahradit ji možnými alternativami, například moukou celozrnnou. Ta obsahuje trojnásobné množství vlákniny, díky níž podporuje trávení, také chrání srdce, snižuje cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá bojovat s cukrovkou či obezitou.

Rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou

Příčinou, proč má bílá mouka pouze prázdné kalorie, je způsob úpravy obilného zrna. Pšeničné, případně žitné, špaldové, ovesné, ječmenné, pohankové či kukuřičné zrno je zbaveno svého obalu, v němž se nachází většina vitamínů, minerálů a vlákniny, a dále je rozemleto na mouku různé hrubosti.

Naproti tomu celozrnná mouka používá celé zrno, které je mleto mezi mlýnskými kameny, díky nimž se v ní uchovává více živin. Celozrnnou mouku lze použít do slaného i sladkého pečiva, knedlíků či při zahušťování omáček.

Tři druhy mouky v miskách: pohanková, kukuřičná a cizrnová Elena Hramova / Shutterstock.com

Proč vůbec hledat alternativy?

Nahradit klasickou bílou mouku alternativami je vhodné nejen pro celiaky, kteří se vyhnou lepku, ale také pro lidi trpící cukrovkou. Celozrnné mouky nebo mouky vyrobené z luštěnin či ořechů mají nižší glykemický index, takže tolik nezvyšují cukr v krvi. Kromě toho mají výhodnější nutriční složení, více vitamínů, minerálů a vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení.

Při vánočním pečení nemusíte využívat jen bílou mouku

Mouky z luštěnin i ořechů

Mouka se nevyrábí pouze z obilovin, nýbrž také z mnoha druhů luštěnin či z ořechů. Na výběr proto máme nejen špaldovou, žitnou, ječnou a ovesnou, které obsahují lepek, ale také pohankovou, jáhlovou, kukuřičnou, sójovou, amarantovou, mandlovou, kokosovou, či dokonce konopnou, které jsou přirozeně bezlepkové.

Každý druh mouky má přitom jiné složení, nutriční hodnoty, a tudíž je každá vhodná na něco jiného. Zatímco žitná mouka je ideální pro pečení chleba, špaldová se zase hodí na koláče a ječná na výrobu placiček. Rýžová mouka se používá v asijské kuchyni, zatímco kukuřičná především v té mexické.

Různé druhy mouky v miskách, včetně kokosové a mandlové Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Ceny alternativních mouk

Alternativní mouky nejsou o moc dražší než obyčejná bílá mouka. Cena za 1 kg celozrnné pšeničné mouky se pohybuje kolem 33 Kč, žitná vyjde přibližně na 40 Kč, špaldová, která je trochu dražší, stojí asi 60 Kč. Další vhodnou, levnou náhradou klasické mouky je mouka ovesná, kterou si navíc snadno vyrobíte doma z ovesných vloček (jejich kilogram vyjde na cca 40 Kč). Oblíbenou alternativou je též mouka ječná, přibližně za 50 Kč. Kvůli nízkému obsahu lepku se však nepoužívá na pečení, protože nekyne.