K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Většina z nás si ji v loňském roce musela vlivem zavřených restaurací zcela odepřít, anebo si ji připravit doma. Letos to vypadá, že restaurace budou 11. listopadu, kdy slavíme svatého Martina, otevřené. Pokud však nechcete nechat nic náhodě, upečte si husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.
Přestože restaurace přijímají objednávky na svatomartinské husy, a to i na odnesení tzv. s sebou, lidé se do rezervací zatím moc nehrnou. Důvodem může být obava ze zavřených restaurací, protože čísla nakažených denně rostou, ale také fakt, že ohřívané husí maso a knedlíky nechutnají tak dobře.
Loni byly všechny restaurace ve svátek sv. Martina zavřené. Nízká cena chlazených hus v obchodech ovšem Čechy přiměla vytáhnout pekáče a husí hody si většina z nich udělala v pohodlí svých domovů. Pandemie nám sice stravovací zařízení letos nezavřela, ale husí hody mohou být vlivem řádící ptačí chřipky ohroženy.
Kupte se slevou Husa mražená.
Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat – naopak, budete během něj mít mnoho času k přípravě dokonalého zelí a domácích knedlíků. Husu stačí během pečení párkrát v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.
Tip na nákup: Lamart Double LT1105 je opravdu velký a kvalitní hliníkový litý pekáč s grilovacím víkem, které má speciální tvar vnitřního dna. Je tvořen 2 nádobami o objemu až 12 litrů (1 869 Kč).
Recept je na přípravu 6 porcí.
Kupte se slevou Víno Muškát moravský Habánské sklepy - svatomartinské.
Mezitím, co se husička sama peče v troubě, si k ní připravte podle našeho receptu karamelizovanou cibuli místo zelí.
Nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu s karamelizovanou cibulí podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.