Jak upéct husu? Ta Svatomartinská potřebuje pro přípravu prostor a čas

Pekáč s husou vyndaný z trouby Pixabay

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Většina z nás si ji v loňském roce musela vlivem zavřených restaurací zcela odepřít, anebo si ji připravit doma. Letos to vypadá, že restaurace budou 11. listopadu, kdy slavíme svatého Martina, otevřené. Pokud však nechcete nechat nic náhodě, upečte si husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Přečtěte si také

Datlová pasta jako náhrada cukru. Tipy na zdravé a bezlepkové mlsání
Datlová pasta jako náhrada cukru. Tipy na zdravé a bezlepkové mlsání

Přestože restaurace přijímají objednávky na svatomartinské husy, a to i na odnesení tzv. s sebou, lidé se do rezervací zatím moc nehrnou. Důvodem může být obava ze zavřených restaurací, protože čísla nakažených denně rostou, ale také fakt, že ohřívané husí maso a knedlíky nechutnají tak dobře.

Loni byly všechny restaurace ve svátek sv. Martina zavřené. Nízká cena chlazených hus v obchodech ovšem Čechy přiměla vytáhnout pekáče a husí hody si většina z nich udělala v pohodlí svých domovů. Pandemie nám sice stravovací zařízení letos nezavřela, ale husí hody mohou být vlivem řádící ptačí chřipky ohroženy.

Kolik stojí husy v obchodech?

  • Nejlevněji chlazenou husu seženete v Lidlu – do 14. 11. ji zde koupíte v ceně 109 Kč za kilo.
  • Dobrou cenu nabízí i řetězec Albert, a to 119,90 Kč za kilo, konkrétně do 16. 11.
  • V obchodech Tesco pak za 119,90 Kč za kilo do 12. 11.

Pospěšte si, ať vám neuletí

Recept na svatomartinskou husu

Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat – naopak, budete během něj mít mnoho času k přípravě dokonalého zelí a domácích knedlíků. Husu stačí během pečení párkrát v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Pekáč s grilovacím víkem Lamart Double LT1105 Lamart

Tip na nákup: Lamart Double LT1105 je opravdu velký a kvalitní hliníkový litý pekáč s grilovacím víkem, které má speciální tvar vnitřního dna. Je tvořen 2 nádobami o objemu až 12 litrů (1 869 Kč).

Suroviny pro přípravu husy

  • 1 chlazená husa o hmotnosti 4 kg
  • 2 lžičky rozmarýnu a majoránky
  • 500 g jablek a hrušek
  • sůl a kmín podle chuti

Recept je na přípravu 6 porcí.

Postup

  1. Husu pečlivě omyjeme a následně osušíme.
  2. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  3. Do trupu husy schováme dvě celá jablka, případně hrušky.
  4. Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  5. Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  6. Troubu předehřejeme na 130 °C.
  7. Husu pečeme prsíčky dolů přikrytou asi 4 až 6 hodin a průběžně podléváme výpekem.
  8. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  9. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

Tipy, jak upéct dokonalou husu

  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde dobře od kosti.
  • K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Vinaři pozor! Svatomartinská vína jsou v akci i ve vašem okolí

Mezitím, co se husička sama peče v troubě, si k ní připravte podle našeho receptu karamelizovanou cibuli místo zelí.

Karamelizovaná cibulka na pánvi Pixabay

Karamelizovaná cibule místo zelí

Nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu s karamelizovanou cibulí podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz