Domácí versus kupované vánoční cukroví: které se vyplatí?

Upečené vanilkové rohlíčky Peter Mayer 67 / Shutterstock.com

Cena domácího i kupovaného cukroví závisí na mnoha faktorech. Jednoznačná rada neexistuje. Někdo miluje atmosféru u vlastního pečení, jiní nedají dopustit na rohlíčky od sousedky, další to vyřeší nákupem v supermarketu. Pojďme si však jednotlivé varianty rozebrat, abyste se mohli rozhodnout podle vlastních preferencí.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Kolik opravdu stojí pečení cukroví doma?

Málokdo má čas a náladu počítat náklady na domácí pečení. Kolik stojí jednotlivé suroviny si dokážeme představit, ale jak zohlednit čas, opotřebení spotřebičů nebo náš věnovaný čas? Proto jsme za vás vypočítali, na kolik peněz vlastně vyjde upéct domácí vanilkové rohlíčky podle receptu Romana Vaňka.

Tabulka cen jednotlivých surovin na domácí vanilkové rohlíčky Kupi

Neviditelné náklady

Z tabulky vyplývá, že suroviny na 1 kg vanilkových rohlíčků nakoupené v supermarketu za běžné ceny vyjdou na 185 Kč. To je poměrně vysoká částka za jednu nevelkou krabičku cukroví. Někdo může namítat, že je to pořád 5× méně, než zaplatíte za cukroví na zakázku. To sice ano, ale suroviny nejsou vaše jediné náklady.

Energie na takové množství jednoho druhu cukroví neudělají dramatický rozdíl. V tomto případě to bude asi 10 Kč. Ale pokud pečete několik druhů celé dny, už to na vyúčtování pocítíte. Také nezapomeňte, že musíte pořídit vybavení do kuchyně. Plechy, pečící papír a další.

Nákupní tip: Potřebné suroviny můžete nakoupit se slevou. Např. Tesco aktuálně nabízí ingredience na vánoční cukroví v akci, díky kterým ušetříte až 30 %.

Ochutnejte vánoční cukroví bez námahy

Vlastní čas jako další cena za cukroví

Najednou vás kilo doma upečených rohlíčků vyjde na 245 Kč. To už je slušná suma. Jenže u té to nekončí! Uvažujete také náklady obětované příležitosti? Tu hodinu, kterou strávíte pečením, nebudete pracovat, takže přijdete o svou mzdu. Možná ale také přijdete o čas se svými nejbližšími – nenavštívíte babičku, nepůjdete s kamarádkou na víno, nebo s dětmi na brusle. A to se vyčíslit nedá. Pořád se vám zdá kupované cukroví drahé?

Nákupní tip: Práci vám ušetří forma na vanilkové rohlíčky. V akci ji prodává např. Tescoma za 259 Kč.

Zdobení čerstvě upečených perníčků Flotsam / Shutterstock.com

Cukroví z cukrárny: kvalita za vysokou cenu

Pokud chcete produkt nejvyšší kvality a z výborných surovin, který bude dobře chutnat i vypadat, a to bez práce, objednejte si cukroví ze své oblíbené cukrárny. Cena takového cukroví se pohybuje kolem 1 000 Kč za kilo a v případě „značkových“ cukráren to může být ještě více. Pokud vám stačí pár kousků na chuť a na ceně vám tolik nezáleží, cukroví seženete i na vánočních trzích. Například na trzích pořídíte jeden kousek zhruba za 30 Kč.

Cukroví od sousedky nebo paní na inzerát: neoficiální cesta

Možná vaše sousedka zbožňuje pečení tolik, že vyrobí více cukroví, než sama potřebuje. Možná vám nějaké daruje. Pokud takovou sousedku nemáte, budete si ji muset najít na inzerát. Na inzertních webech se objevují nabídky domácího cukroví kolem 600 Kč za kilo.

Uvědomte si však, že cena je nižší také proto, že je to prodej neoficiální. Hospodyňky pečou cukroví doma v kuchyni bez zákonných hygienických opatření. Nemají často ani živnost. Nicméně poptávka určuje nabídku, takže pokud máte zájem takové cukroví koupit, určitě najdete. Možná budete moct suroviny dodat sami, takže zužitkujete ořechy od babičky. Navíc to vlastně bude domácí výroba.

Ruce ženy tvoří stromečky z čokolády Canva

Cukroví ze supermarketu

Nákup v supermarketu nevyžaduje žádné velké plánování a seženete tam i cukroví. Cena se pohybuje kolem 250 Kč za kilo. Někde se nízká cena promítne do kvality výrazněji a za své peníze dostanete přeslazené „dobroty“ s rostlinnými tuky. Najít se dají i kvalitnější kousky z másla, kterými neurazíte ani návštěvu.

Pokud jste se přece jen rozhodli pustit do pečení, přečtěte si: