Otevírací doba v obchodech 28. října. Jak budou otevřeny potraviny, elektra a hobby markety?

Zavřená přepážka u pokladny v supermarketu Canva

Den volna uvítá každý z nás, ne všechny obchody řetězců však zůstanou v den, kdy vznikl náš bývalý samostatný stát, zavřené. 28. října letos připadá na čtvrtek a běžně tento svátek spadá do dnů, kdy musejí velké obchody povinně zavřít. Oslovili jsme řetězce a zjistili, kteří obchodníci využijí výjimky a nechají své menší prodejny otevřené. Jak jsou na tom s otevírací dobou vaše oblíbené supermarkety, hypermarkety, hobby prodejny, lékárny nebo elektro obchody? A bude mít otevřeno Alza nebo IKEA?

Přečtěte si také

Nulová tolerance alkoholu za volantem? V Evropě spíše výjimka. V Británii dokonce do 0,8 promile

Ve čtvrtek 28. října si u nás připomínáme vznik samostatného československého státu. Přestože tento svátek spadá do dnů, kdy obchody s prodejní plochou nad 200 m² nesmí podle zákona otevřít, existují výjimky.

Některé velkoobchody, lékárny, prodejny v nemocnicích, na čerpacích stanicích, na letištích a nádražích mohou zůstat otevřené a záleží na rozhodnutí provozovatele, jak s otevírací dobou naloží.

28. 10. zůstávají prodejny BILLA zavřeny – až na výjimky

Ve čtvrtek 28. října, konkrétně na Den vzniku samostatného Československa, zůstanou prodejny BILLA uzavřeny. „Výjimku ze zákona tvoří pouze dvě prodejny, a to na letišti Václava Havla a na Hlavním nádraží v Praze. Otevřeny zůstanou také všechny čerpací stanice Shell s konceptem BILLA stop & shop,“ sdělila Kupi.cz tisková mluvčí Dana Bratánková.

  • Na letišti platí otevírací doba od 6:00 do 21:00.
  • Na Hlavním nádraží v Praze a na čerpacích stanicích zákazníci mohou nakoupit v běžných provozních hodinách.

Tesco prodejny zavře, nakoupit můžete v prodejnách Žabka

Václav Koukolíček, který komunikuje za Tesco, pod které spadají také prodejny Žabka, vysvětlil, jak to bude s otevírací dobou v jejich prodejnách. „Všechny obchody Tesco budou 28. října zavřené, naopak všechny obchody Žabka zůstanou 28. října otevřené,“ sdělil mluvčí Tesca a zároveň doplnil, že s ohledem na 25. narozeniny, které Tesco oslavuje, probíhá hned několik zajímavých akcí pro věrné zákazníky.

  • Až do 26. 10. 2021 platí v Tesco 25% sleva na všechny hračky značek Barbie, Fisher-Price, Play-Doh, X-shot, Mega Bloks, Hot Wheels a na vybrané Lego stavebnice.
  • O něco déle trvá sleva 30 % na podzimní výzdobu, a to až do 2. listopadu.
  • Slevu 40 % na umělé květiny nabízí Tesco ve vybraných prodejnách až do 26. 10.
  • Pro všechny milovníky tematických oslav má Tesco až do 2. listopadu 20% slevu na halloweenské zboží a dekorace.

Výloha prodejny Žabka Tesco

Albert nechá 1 prodejnu otevřenou i ve státní svátek

Všechny obchody Albert zůstanou v souladu s legislativou ve státní svátek 28. října zavřené. Zákon však připouští výjimku, na jejímž základě bude otevřen v tento den pouze jeden Albert, a sice v Českých Budějovicích na autobusovém nádraží v DOC Mercury.

Jak bude 28. 10. otevřeno v prodejnách Penny Market?

„Ve čtvrtek 28. října zůstanou všechny naše prodejny v souladu se zákonem uzavřeny. Ve středu a v pátek pak všechny prodejny budou mít běžnou otevírací dobu,“ sdělil pro redakci manažer komunikace řetězce Penny Tomáš Kubík.

  • Penny nyní až do konce roku nabízí ve své věrnostní akci exkluzivní kolekci polštářů, peřin a dek NATURTEX. Slevy až 80 % získá zákazník za body ve své sběratelské kartičce Penny.

Kaufland ve státní svátek neotevře

Pobočky německého řetězce Kaufland jsou větší než 200 metrů čtverečních, a proto musejí ve čtvrtek 28. října zůstat zavřeny. V pátek budou mít všechny prodejny běžnou otevírací dobu.

  • Až do 2. listopadu si můžete v prodejnách Kaufland nasbírat slevu na svíčky Yankee Candle.
Zavřená přepážka u pokladny v supermarketu Canva

I Lidl zůstane všude zavřený

Prodejny Lidl budou ve státní svátek zavřené bez výjimky.

V Globusu ve svátek také nenakoupíte

Také ve všech hypermarketech společnosti Globus ve čtvrtek 28. října nenakoupíte.

Na Makro se zákaz nevztahuje – otevře!

Oproti výše zmíněným řetězcům má Makro výhodu, že se jedná o velkoobchod, tudíž se na něj zákon o prodeji ve státní svátky nevztahuje. Všechny prodejny Makro ČR tedy budou dne 28. října otevřené​. Prodejní doba bude během nadcházejícího svátku běžná jako v jiné pracovní dny.

Terno a Trefa budou mít zavřeno

Jak nám za supermarkety Terno a prodejny Trefa potvrdila Šárka Brothánková, zůstanou všechny jejich prodejny 28. 10. zavřené.

Datart, Electro World i PLANEO budou mít zavřeno

„Naše prodejny budou během svátku 28. 10. zavřené,“ sdělil za síť elektroprodejen Electro World Tomáš Kovářík, marketingový manažer.

Také zástupci Datartu a PLANEO Elektro redakci Kupi.cz potvrdili, že jejich prodejny zůstanou v den státního svátku zavřené.

Regály s kuchyňskými roboty v elektroprodejně PLANEO Elektro

OBI, Uni hobby, Mountfield a Hornbach – jak budou mít otevřeno 28. 10.

Také všechny hobbymarkety, které mají svou prodejní plochou nad 200 m², nesmí 28. října otevřít. To potvrdila pro Kupi.cz také Marcela Wacławik Molinková z marketingu společnosti OBI. „Během státního svátku máme zavřeno,“ sdělila Molinková. Stejně tak řetězce Uni hobby, Mountfield a Hornbach v den státního svátku neotevřou.

JYSK, ASKO a další domy s nábytkem 28. 10. neotevřou

Brány obchodů JYSK, Asko, Möbelix a XXXLutz zůstanou bohužel také v tento státní svátek zavřené.

Otevírací doba IKEA ve státní svátek 28. října

Jak nám potvrdil tiskový mluvčí IKEA Petr Šašek, zůstanou všechny obchodní domy tohoto švédského výrobce nábytku v Den vzniku samostatného československého státu zavřené, a to včetně restaurací.

Logo IKEA u parkoviště tohoto domu Canva

Jak bude ve státní svátek 28. října otevřeno ve výdejnách Alza?

Pokud se během svátku 28. 10. vydáte na pobočky Alza v Děčíně, Kladně, Brně-Lískovci a Frýdku-Místku, budete zklamáni – tyto vyjmenované provozovny budou zavřeny.

Všechny ostatní pobočky zůstávají otevřené pro výdej objednávek.