Čistá domácnost bez chemie? Parní čističe si poradí s vodním kamenem, mastnotou i samolepkami

Čištění gauče parním čističem lapsa03 / Shutterstock.com

Parním čističem se dá perfektně vyčistit spousta materiálů a povrchů. Znáte postupy při čištění pro docílení nejlepších výsledků? Podívejme se, jak čistit parním čističem a na které materiály se naopak nehodí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Inspektoři zakázali prodej hned několika výrobků

Jak na práci s parním čističem?

Pokud používáte parní čistič, nenaplňujte nádobu pro ohřev vody až úplně po okraj. Pára se pak lépe tvoří a voda neodkapává.

Do nádoby dejte teplou vodu – snížíte tak dobu pro její ohřátí a můžete začít s úklidem dříve. Použijte gumové rukavice, ať se neopaříte, a při odstraňování plísní si vezměte respirátor. Po několika čištěních vždy propláchněte nádobu od zbytků usazenin.

Obklady a dlažba

Vhodnější je parní vysavač, který rozpuštěné nečistoty odsaje. Parní čistič může na podlaze nechat šmouhy a vlhká místa je poté třeba vytřít mopem. Na spáry a rohy zvolte nástavec s bodovou tryskou páry s kruhovým kartáčem – nejúčinnější je parní turbokartáč, který vibruje a pulzuje. Na dlažbu použijte podlahový nástavec s návlekem z mikrovlákna a pak setřete nečistoty.

Pohlídejte si parní čistič za výhodnou cenu

Vodní kámen

Při odstraňování vodního kamene naneste na povrch nejprve ocet a nechte chvíli působit. Použijte nástavec s bodovým proudem páry s kruhovým kartáčem, který rozruší vodní kámen, mastnotu a nečistoty. Pára odstraní špínu i uvnitř sifonů, kam se jinak velmi těžko dostanete. Po vyčištění povrchy otřete do sucha utěrkou z mikrovlákna.

Mastnota

Horká pára zatočí i s mastnotou. Použijte malou ruční hubici s návlekem z mikrovlákna. Na mřížky v troubě zvolte speciální mosazné kruhové kartáčky a na dvířka bodovou trysku s kruhovým kartáčkem. Nakonec vše setřete utěrkou.

Žena čistí kuchyňskou linku pomocí parního čističe Tinatin / Shutterstock.com

Okna a zrcadla

Nejprve se vrhněte na rámy oken, spáry a rohy, následně zvolte malou ruční hubici s návlekem pro umytí okenních tabulí. Na závěr vyberte nástavec na čištění oken s gumovou stěrkou, napařte okenní tabule i zrcadla a v pruzích je stírejte odshora dolů.

Koberce a čalounění

Na čalounění je lepší parní vysavač, který rozpuštěné nečistoty současně odsaje. Parní čistič rozpustí nečistoty, ale utěrkou je nevytřete a mohou vzniknout mapy. Odstraní však pachy z koberců a čalounění, vlasy a vytlačená místa od nábytku u koberců i roztoče a mikroorganismy.

Vypořádejte se s jakoukoliv špínou

Dveře, dřevěné obklady stěn, vinylové a laminátové podlahy, PVC a linoleum

Použijte malé ruční hubice a podlahové nástavce se dvěma návleky z mikrovlákna. Nastavte výkon parního čističe na nižší stupeň. Opatrně u vinylových podlah – dílce jsou lepené a horká pára by je mohla rozpustit. Vyvarujte se proto jejího delšího působení na jednom místě.

Čištění podlahy pomocí parního vysavače Dmytro Golovchenko / Shutterstock.com

Odstranění tapet, čištění radiátorů a topných těles

Použijte speciální nástavec pro odstranění tapet a jeho tažením shora dolů parou postupně uvolňujte tapetu od podkladu. Před čištěním radiátorů zakryjte podlahu a stěnu za nimi igelitem. Použijte bodovou trysku.

Další použití parního čističe

Můžete jej použít na oživení barev záclon a oděvů, odstranění pachů z nich či na žehlení. Jsou vhodné na čistění křišťálových lustrů, dezinfekci plastových hraček, pelíšků a klecí pro domácí mazlíčky a pomohou i při čištění ventilačních mřížek a průduchů.

Z venkovního grilu odstraníte mastnotu a připečené usazeniny speciálním kruhovým nástavcem s mosaznými štětinkami. Použijete jej i na čištění interiéru vozu, jako jsou plasty, čalounění, stropnice či mezidveřní plochy, a také na čištění exteriéru, třeba na disky kol a blatníky.

Parní čistič SENCOR SSC 3001YL

  • Odstraňuje až 99 % běžných bakterií
  • Odstraňuje skvrny, vodní kámen, mastnotu a jiné nečistoty
  • V balení je široká škála příslušenství

Cena: 699 Kč

V nabídce má výrobce také akumulátorovou verzi SENCOR SCW 3001YL (999 Kč).

Prolistujte si aktuální slevy v PLANEO Elektro na Kupi.

SENCOR

Na které materiály a povrchy nepoužívat parní čistič?

Z důvodu vysoké teploty páry, která dosahuje 100 až 140 °C, se nedoporučuje používat parní čištění:

  • na materiály citlivé na vysoké teploty, jako je hedvábí, vlna a některé plasty,
  • na některé druhy potahových látek,
  • na pravou kůži, aby se nevysušila, a na eko kůži a syntetické napodobeniny kůže, aby nedošlo k degradaci materiálu,
Nakupte si úklidové přípravky za skvělou cenu
  • na tapety, vodou ředitelné nátěry a barvy,
  • na dřevěné podlahy a parkety s olejovou a voskovou povrchovou ochrannou vrstvou,
  • na elektroniku a elektrická zařízení, kde by mohla pára proniknout ke kontaktům a způsobit zkrat nebo úraz elektrickým proudem.
Čištění gauče pomocí parního čističe Marian Weyo / Shutterstock.com

Jaké výhody má parní čistič?

Horká pára uvolňuje mastnotu i nečistoty usazené ve spárách a škvírách, kam se jinak hůře dostává. Má vysoké dezinfekční účinky proti bakteriím a roztočům při delším působení. A navíc je šetrná k životnímu prostředí i lidskému zdraví – parní čističe totiž nepoužívají chemické prostředky, pouze destilovanou vodu.