Potraviny, které nás mohou uchránit před vážnými nemocemi

Misky s rozličnými potravinami – jahodami a malinami, luštěninami, červenými brambory, brokolicí a dalšími Canva

Existuje spousta ošklivých nemocí, které skolí i na první pohled zdravého člověka. A mnohdy je prevence tou jedinou možností, jak své tělo ochránit. Nebojte se, neznamená to, že byste museli denně spolykat nespočet vitamínů. Vystačíte si s pár druhy superpotravin.

Přečtěte si také

Vyplatí se kočkám kupovat drahé granule? Prozradíme, jak poznat ty opravdu kvalitní

Bílé fazole proti vysokému krevnímu tlaku a mrtvici

Vysoký krevní tlak je dnes běžným zdravotním problémem, který trápí mraky lidí a často vede k mozkové příhodě neboli k mrtvici. Na tuto zdravotní obtíž neprospívá sodík, takže je důležité celkově sahat po potravinách, které ho obsahují minimum. Zároveň je potřeba dostat do sebe co nejvíce hořčíku, draslíku a vápníku.

Všechny tyto požadavky splňují klasické bílé fazole. Jeden hrnek této dobroty obsahuje 13 % denního doporučeného přijmu vápníku, 24 % draslíku a 30 % hořčíku. Bílé fazole můžete přidat i do svých oblíbených receptů, například do polévek nebo předkrmů – všechno se počítá.

Miska se špenátem Canva

Špenát proti rakovině tlustého střeva a konečníku

O významu železa ve špenátu jste už nejspíš slyšeli. Podle výzkumníků z Texaské univerzity ovšem dokáže jeho konzumace také předcházet vývoji rakoviny tlustého střeva a konečníku – což jsou zrovna u nás nejčastější onkologická onemocnění. Ptáte se, jak s takovou závažnou chorobou může zatočit špenát?

Výzkumníci z Texasu ve svém výzkumu použili model dědičného onemocnění, které nese název „familiární adenomatózní polypóza“. V těle mladého člověka se mohou vytvořit takzvané polypy (nerakovinotvorné výrůstky), které téměř vždy vedou k rakovině tlustého střeva. To musí být následně odebráno, a poté podstupuje pacient další léčbu, aby se zákeřná nemoc nerozšířila i do tenkého střeva.

V Texasu však udělali pokus, ze kterého vyšly pozoruhodné výsledky. Po dobu 26 týdnů krmili krysy se stejnou dědičnou nemocí mraženým špenátem. Potvrdilo se, že špenát potlačil vývoj výrůstku, a také vedl ke zvýšené diverzitě ve střevním mikrobiomu. „Věříme, že konzumace špenátu může fungovat jako ochrana i pro lidi, kteří nemají familiární adenomatózní polypózu,“ uvedl k výsledkům studie její hlavní autor Roderick Dashwood.

Dopřejte si poctivou dávku zdraví

Kurkuma proti zánětům a problémům s trávením

Kurkuma se hojně používá především v tradiční čínské medicíně. Její zázračné účinky se využívaly už před 4 000 lety a dodnes na ni někteří nedají dopustit. Dokáže ochránit před řadou nemocí, ale mezi ty nejhlavnější patří jakékoliv záněty v těle (například záněty močového měchýře) a problémy s trávením.

S kurkumou se nicméně musí opatrně. Nesmíte překročit dané dávkování, ve výjimečných případech vám z toho totiž mohou vzniknout žaludeční vředy. Je proto důležité užívat kurkumu podle návodu, případně se poradit s lékařem. Těhotné a kojící ženy by se před užíváním kurkumy také měly poradit s doktorem.

Podle Renee Matthewsové, která se už léta věnuje léčbě protizánětlivých onemocnění, je v kurkumě prospěšná především její primární aktivní složka zvaná kurkumin. Ta je vynikající k léčbě a prevenci problémů s trávením, prostatitidou, osteoartritidou, Crohnovou chorobou, Alzheimerovou chorobou a řadou dalších. „Tím, že jsou přímo modulovány zánětlivé hladiny cytokinů uvnitř těla, pomáhá kurkuma chránit proti široké škále oslabujících onemocnění, včetně srdečních onemocnění a rakoviny,“ doplňuje Matthewsová.