Jak se mění pravidla pro obchody a služby od pondělí 25. října 2021?

Žena s respirátorem vybírá ovoce v supermarketu Canva

Vláda přitvrdila v boji s covidem a bude se zpřísňovat. Od pondělí 25. října 2021 se mění některá bezpečnostní opatření ve vnitřních prostorách, a to včetně pracovišť. Od 1. listopadu pak bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti, výjimku mají děti do 12 let. Změny se týkají také platnosti a proplácení testů.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Respirátory ve vnitřních prostorách i na pracovištích

Od 25. října bude opět platit povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách, a to bez ohledu na to, kolik je uvnitř lidí. Bez respirátoru tak nesmí lidé například do obchodů, provozoven služeb, zdravotnických a sociálních zařízení či do prostorů veřejné dopravy (netýká se nástupišť a přístřešků).

Opatření se dotkne také lidí na pracovištích. Od 1. listopadu musí mít nasazený respirátor i lidé v kancelářích, s výjimkou těch, kteří sedí v místnosti sami.

Stále platí, že děti od 2 do 15 let mají výjimku a stačí jim i zdravotnická rouška.

Otevřené mohou být všechny obchody a služby

Otevírací doba obchodů ani služeb není omezena. Zákazníci by kromě respirátorů měli dodržovat také bezpečné rozestupy nejméně 1,5 metru. Stále platí, že obchodník nesmí do provozovny pustit více než jednoho zákazníka na 10 metrů čtverečních plochy.

  • dětské koutky budou i nadále otevřeny; podmínkou stále zůstává, že smějí být naplněny maximálně do poloviny kapacity a uvnitř mohou být pouze děti, které nemají příznaky covidu
  • tržnice a stánky mohou prodávat veškerý sortiment bez omezení
  • veletrhy a výstavy se mohou konat za předpokladu, že návštěvníci dodrží odstup 1,5 metru
  • zoologické zahrady, muzea, galerie a památky mohou být otevřené bez omezení kapacity, stejně tak sauny, solária, bazény či wellness a solné jeskyně
  • ubytovací služby, jako jsou hotely a penziony, budou i nadále fungovat bez omezení kapacity, hosté však nesmí mít příznaky covidu a povinné je prokázání bezinfekčnosti
Otestujte se doma

Kontroly v restauracích od 1. listopadu 2021

Podle nového nařízení bude muset personál v restauracích od 1. listopadu kontrolovat doklad hostů o bezinfekčnosti a i zde platí, že ve vnitřních prostorách budou již od 25. října povinné respirátory. Kontrolu budou provádět zaměstnanci restaurace a v případě konfliktů s hostem bude přivolána Policie ČR nebo hygiena.

Zkrácená karanténa na 7 dní

Karanténa by se měla zkrátit ze 14 na 7 dní. Podmínkou ukončení karantény bude negativní PCR test.

Ruce držící respirátor FFP2 Canva

Opatření ve školách

Ministři zdravotnictví a školství budou v následujících dnech jednat o nových opatřeních ve školách. Ministr Adam Vojtěch navrhoval povinné nošení respirátorů při výuce, to ovšem Robert Plaga odmítá. Aktuálně platí, že ve školách musí děti a učitelé nosit ochranu dýchacích cest pouze ve společných prostorách, ne ve třídách.

Aktualizace k 22. 10.

Neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory, dohodli se Vojtěch s Plagou

  • Po jednání ministři oznámili, že neočkovaní učitelé budou muset ve výuce nosit respirátory. Pro žáky tato povinnost platit nebude. V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách na koronavirus testovat.

Proplácení testů pro neočkované se ruší

Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že od 1. listopadu budou testy nadále hrazeny nejen dětem do 18 let, ale i lidem se zahájeným a dokončeným očkováním, nebo těm, kteří se nemohou nechat očkovat. Pojišťovna proplatí i testy nařízené lékařem nebo hygienou. Hrazený bude 1× týdně antigenní test a 2× měsíčně PCR test. Mění se také platnost testů.

Platnost testů od 1. listopadu 2021

  • PCR testy budou mít platnost 3 dny
  • Antigenní testy pouze 24 hodin