Jak se v zimě starat o pokojovky: Přesuňte je k oknu a otírejte listy

Člověk zalévá pokojové rostliny Followtheflow / Shutterstock.com

Obliba pokojových rostlin v dnešních dnech stále roste. V zimních měsících ale naše oblíbené květiny trpí a měli bychom jim dopřát řádnou péči. V zimě jim chybí především denní světlo, jsou náchylné na přelití a teplotní šoky. Utrpět mohou hlavně tropické druhy, jako jsou orchideje. Zimu naopak dobře snáší dracéna, tchynin jazyk či ibišek.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Kratší dny a méně světla

Pokojovým rostlinám chybí v zimě především denní světlo, protože slunce svítí méně a kratší dobu. Proto také v chladnějších měsících nepotřebují takovou péči, jelikož celkově méně rostou a nekvetou.

Pozor byste si měli dát obzvlášť na větrání a horko od radiátorů, teplotní šoky totiž rostlinám nesvědčí. Některým kvetoucím pokojovkám mohou dělat zle i jablka či pomeranče umístěné v těsné blízkosti – ze zralého ovoce se uvolňuje etylen, který urychluje odkvétání. Trpět mohou hlavně tropické rostliny, zimu naopak lépe snášejí ibišek, dracéna, tchynin jazyk či gumovník.

Dopřejte svým rostlinám tu správnou péči

Pozor na zálivku

Přelévání nedělá rostlinám dobře. Většina jich dokáže přežít delší sucho, co je ale spolehlivě zahubí, je právě přelévání. Nejhorší je to v zimních měsících, kdy substrát nemá šanci vyschnout tak rychle jako v létě. Proto rostliny zalévejte jen jednou týdně, aby neuhynuly, a občas je roste. Substrát by nikdy neměl být na dotek příliš mokrý. Pokud nejste schopni určit správnou míru zalévání, vyzkoušejte samozavlažovací květináč. Rostliny také přes zimu nehnojte – v přehnojené rostlině se hromadí minerály a uhnívají kořeny a listy.

Pokojové rostliny u okna Followtheflow / Shutterstock.com

Dopřejte jim sluneční svit

Pokud máte v domácnosti některé pokojovky, kterým se během léta daří i v temnějších koutech, na zimu je pravděpodobně budete muset přemístit na světlejší místo co nejblíže oknu. Vyberte takové, u kterého netáhne, a nehrozí tak průvan, který by rostlinu ohrozil. Nebudou-li mít květiny dost světla, mohou jim začít žloutnout a opadávat listy.

Udělejte si radost novou pokojovkou

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Otírejte z listů prach

Rostliny dýchají svými listy, proto je třeba udržovat je čisté, aby vaše pokojovky mohly přijímat tolik potřebný kyslík a fotosyntetizovat. Z rostlin s voskovými listy je dobré jednou za čas otřít prach vlhkým hadříkem, z chlupatých listů jej můžete oprášit štětečkem. Otřené listy poté můžete nastříkat tzv. leskem na listy, který obsahuje parafínový olej, jenž funguje jako impregnace a odpuzuje prach. Zároveň působí jako prevence škůdců. Parafínový lesk ve spreji se nehodí na ošetření palem, kapradin, orchidejí a výše zmíněných rostlin s chlupatými listy.

Člověk utírá list rostliny Artit Wongpradu / Shutterstock.com

Zbavte se škůdců

I během zimy mohou vaše rostliny napadnout škůdci. Jednou za čas je proto zkontrolujte, a pokud objevíte cokoli nestandardního, neváhejte a začněte problém hned řešit. Škůdce je třeba zlikvidovat, aby se nerozšířili na další pokojovky. Občas postačí otřít listy nebo květinu osprchovat, jindy je třeba přistoupit k postřiku.

Při převozu je dobře zabalte

Nakupovat nové pokojovky se nemusíte bát ani v zimě. Jen nezapomeňte, že jim nesvědčí teplotní šok, který může způsobit uvadání a opadání listů a v krajních případech úhyn rostliny. Tento problém se může dotknout třeba i tolik oblíbené vánoční hvězdy, kterou má během adventu doma téměř každý. Každou rostlinu, kterou se chystáte převážet, nechte proto důkladně zabalit, aby vám po cestě nevymrzla.