Panasonic končí s výrobou televizí, nahradí je tepelnými čerpadly

Žena se dívá na televizi Canva

Japonská značka Panasonic včera ohlásila konec výroby televizorů v Česku. V plzeňské továrně by tak o práci na konci dubna 2022 mělo přijít o práci až 1 000 zaměstnanců. V tiskové zprávě společnost uvádí, že v současné době přesouvá výrobu televizorů ze závodu v Plzni do externí společnosti, ostatně jako většina firem v oboru. V Plzni se výrobce bude zaměřovat už jen na výrobu tepelných čerpadel, blu-ray přehrávačů a rekordérů.

Přečtěte si také

Žádná školní jídelna! Sladká dušená mrkev zachutná i dětem. A příprava zabere jen 20 minut

Společnost Panasonic AVC Networks Czech v roce 1997 jako první známý japonský investor otevřela továrnu na televizory v České republice. Dnes výrobce oznámil, že s výrobou televizí v Česku končí a zaměří se na produkci z jiné kategorie zboží.

Klesající zájem o televize ukončí výrobu v Česku

Dlouhodobě klesající poptávka po televizorech donutila výrobce Panasonic přesunout výrobu z Plzně do zahraničí. Firma tak propustí k 31. březnu 2022 kolem tisícovky lidí, přičemž více než polovina by měla být z řad agenturních pracovníků.

„Z firmy by mělo odejít okolo 400 kmenových lidí s tím, že my se budeme snažit zaměstnanost zvýšit na zůstávající výrobě tepelných čerpadel, kterou budeme rozšiřovat. Továrna v Plzni určitě končit nebude,“ sdělil generální manažer podniku Radek Vach. Lidé se podle něj dozvěděli o propouštění šest měsíců dopředu. „Budeme se je snažit využít na výrobu tepelných čerpadel,“ dodal s tím, že by mohlo jít o desítky zaměstnanců, které si firma ponechá.

Televize v akci

Podle předsedy podnikových odborů Jana Dvořáka s ukončením výroby Panasonic počítal, ale ne tak brzy. „Televizní trh klesá rok od roku. Čekali jsme, že to přijde, ale až v horizontu tří až pěti let, ale covid to urychlil,“ vysvětlil situaci kolem propouštění Dvořák.

Podle výroční zprávy za rok 2020 společnosti Panasonic AVC Networks Czech tvořily tržby z prodeje televizorů 78 % ročního obratu, přičemž prodej tepelných čerpadel tvořil 14 % tržeb, videotechniky 6 % a pouhá dvě procenta firma získala z prodeje náhradních dílů a služeb.

  • Za loňský rok klesly tržby značky Panasonic o 26 % na 8,98 miliardy korun, z nichž přes 99 % pocházelo z exportu. Čistý zisk společnosti loni vzrostl na 324 milionů korun z předloňských 306 milionů korun. Loni firma v průměru zaměstnávala 819 lidí, meziročně o 89 méně. (zdroj ČTK)

S výrobou televizorů sekl v minulosti i Philips

I nizozemský koncern Philips se v roce 2012 zbavil výroby televizorů. Podle vedení společnosti byla produkce dlouhodobě ztrátová a firma se ji už delší dobu snažila prodat. V dubnu před 9 lety výrobce oznámil, že ji převedl na čínskou firmu, ve které si Nizozemci ponechají jen třicet procent.