Jak v obchodě rozeznáte kůži od koženky?

Žena drží koženou kabelku Ann Haritonenko / Shutterstock.com

Kožené boty, kožený pásek, kožená kabelka, kožená bunda. Když vkročíme do obchodů s módou a doplňky, jsme obklopeni mnoha koženými produkty. Jediným problémem je skutečnost, že jen některé jsou z pravé kůže. Starší generace už většinou vědí, jak spolehlivě poznat imitaci, ale výrobci jsou mazaní a umí člověka zmást.

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Šálení zákazníků

Kůže je jeden z nejkvalitnějších přírodních materiálů a při správné péči nese dlouhou životnost a odolnost. Ačkoliv může být koženka velmi kvalitní, kůže má své specifické vlastnosti a výrobci ji umí mnohdy tak věrohodně napodobit, že je těžké rozeznat rozdíl. V obchodech tak často narazíme na produkty, které jsou označené jako kožené, ale o kůži se nejedná.

Na trhu je mnoho druhů kůže, od hovězí až po krokodýlí. Mnoho lidí si pamatuje na nějaké z pravidel, jak poznat umělou kůži od pravé, to vám ovšem ještě nezaručí, že se nespálíte. Je třeba si jich pamatovat více – níže si představíme ty nejdůležitější rozdíly, s jejichž znalostí pokaždé vyberete správně.

Povrch koženky Imageman / Shutterstock.com

Rady, jak poznat pravou kůži

Zkontrolujte štítek – Když je produkt z pravé kůže, pravděpodobně na sobě bude mít i štítek, že je ze 100 % vyrobený z tohoto materiálu. Pokud o pravou kůži nejde, bude to na štítku uvedeno a když ne, půjde pravděpodobně o PVC nebo jiný syntetický polymer.

Cena – Už jste někdy viděli koženou bundu za 500 Kč? Pokud ano, zajisté není pravá. Kožené produkty jsou výrazně dražší, v jejich případě se ovšem vyplatí si za kvalitu připlatit.

Vizuální rozdíl – Kůže je nedokonalý materiál, který nikdy nemá stejnou strukturu. Pokud má povrch příliš dokonalý a jednotný vzor bez kazů, jde o koženku. Při detailním pohledu byste měli na povrchu vidět také drobné póry, podobné těm, jako máme na pokožce. Zkontrolujte i zadní stranu – kůže má jemné semišové chloupky, které jsou drsné na dotyk. Pokud je zadní strana dokonalá a upravená, opět jde o signál, že jde o fake.

Dotkněte se – Rozdíl lze poznat i dotykem. Když zatlačíte na kůži, trochu se roztáhne, zvrásní se, pomačká a nikdy také není dokonale rovná. Koženka působí naopak chladně a nepřirozeně dokonale. Když ji stlačíte, promáčkne se jen na místě pod prstem, a přitom si zachová tvar.

Čichněte si – Kůže má svou specifickou organickou vůni, která je nezaměnitelná. Pokud máte kožený pásek nebo bundu, zajisté si vybavíte typický kožený pach. Umělý materiál nemá buď žádnou vůni, anebo je naopak cítit chemicky jako plast.

Váha – Kůže je poměrně těžká. Když vám tedy připadá kožená kabelka jako z papíru, zřejmě nebude pravá.

Test ohněm – Jde o známou metodu, ale v obchodě ji nezkoušejte. Když podržíte pravou kůži nad zapalovačem po dobu zhruba 10 sekund, měla by zuhelnatět a páchnout trochu jako spálené vlasy. Umělá často vzplane a je cítit jako hořící plast.