Dušičky jsou za dveřmi a letos budou velmi drahé. Jen za květiny zaplatíme až o desítky procent víc než vloni

Svíčky na hrobě encierro / Shutterstock.com

Svátek zesnulých, neboli lidově Dušičky, je den, kdy si můžeme připomenout památku našich blízkých, kteří již nejsou mezi námi. Připadá vždy na 2. listopadu a dodržuje se už od 10. století. Ačkoliv jsou křesťanské a lidové zvyky na Dušičky různé, vždy se sluší a patří navštívit hřbitov a zesnulé blízké uctít tím, že na ně zavzpomínáme. Letos si však do peněženky budeme muset sáhnout více než loni. Na vině je nedostatek květin.

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Co na Dušičky koupit?

Na hřbitov se nikdy nechodí s prázdnou, základem je přinejmenším koupit svíčku. Jelikož je podzim větrný a často zaprší, kupují se plastové nebo skleněné svíčky, které jsou z vrchní strany zakryté. Takové vydrží hořet i 24 hodin. Stále populárnější jsou i LED svíčky, které vydrží svítit i stovky hodin, a navíc u nich nehrozí riziko požáru v případě převržení.

Na hrob patří také květiny. Často se vybírají umělé, které nezvadnou a budou hrob zdobit po celý rok. Nejideálnější jsou však věnce, v jejichž nabídce se květinářství předhání. Některé jsou opravdu krásné, ovšem vždy je potřeba myslet na velikost. Vybírejte takové, které odpovídají velikosti hrobu – tedy aby nebyly příliš malé, anebo naopak příliš velké. Pokud nejste jediní, kteří hrob navštíví, měli byste nechat prostor i ostatním.

Zavzpomínejte na své zesnulé bližní

Letošní Dušičky budou dražší

Pokud jste již navštívili nějaké květinářství, byli jste nejspíš nemile překvapeni. Ceny za květiny se oproti loňskému roku zvýšily až o desítky procent. Například chryzantéma bude o třetinu dražší.

Na zdražení má velký podíl Nizozemsko, odkud se k nám dováží až 80 % řezaných květin za skoro dvě miliardy korun ročně. Letos jich totiž kvůli vysoké ceně plynu vypěstují mnohem méně, protože se jim nevyplatí vytápět skleníky. „Rusko výrazně omezilo svoje dodávky plynu do Evropské unie,“ vysvětluje příčinu ekonom Jan Černohorský. Také čeští pěstitelé podke našich informací zasadili letos méně květin, protože očekávali, že kvůli pandemii nebude odbyt, což je další příčinou zdražení.

Věnec – koupit, anebo vyrobit?

Věnce lze snadno koupit jak v květinářstvích, tak i v supermarketech a hypermarketech. Prodejci také mívají své stánky u velkých městských hřbitovů, kde je můžete na poslední chvíli koupit – obvykle si však připlatíte. Naopak výhodně lze pořídit věnce například na tržnicích, kde bývají podstatně levnější než v květinářstvích.

Stále více lidí nicméně rádo věnce vyrábí svépomocí. Pro jejich tvorbu potřebujete především korpus – můžete si koupit polystyrenový, slaměný, nebo si ho třeba vyrobit z větviček. Zpevněte ho drátkem a ozdobte. Hodí se například šišky, květiny, větvičky jehličnanů, umělé ozdoby nebo různé plody. Vše potřebné seženete v květinářstvích, hobby marketech, ale i venku, v přírodě.

Na co byste neměli zapomínat?

  • Hrob je potřeba udržovat – věnujte chvilku tomu, abyste ho očistili, vyhodili uschlé květiny nebo vyčistili místa porostlá mechem a plevelem.
  • Během svátku zesnulých se na silnicích pohybuje větší množství seniorů, nikam tedy nespěchejte a mějte od ostatních vozidel odstup.
  • Často se v tomto období hromadí krádeže. Když tedy koupíte velmi drahý věnec, je možné, že za pár hodin bude zdobit jiný hrob nebo ho bude mít někdo v nabídce svého stánku.
  • Někteří zloději se zaměřují na osamocené seniory, kteří jsou snadnou obětí. Neměli by proto nikdy chodit na hřbitov sami v pozdních hodinách. Pokud máte starší příbuzné, nabídněte jim, že je k hrobu doprovodíte.
  • Pokud máte děti, k hrobu je vezměte také. Je vhodné, aby se naučily tuto tradici dodržovat a vzpomínaly na své příbuzné.