Mattonka bude mít PET lahve bez barvy, důvod vás překvapí

Žena držící PET lahev Canva

Zdá se vám, že dříve byly PET lahve barevnější? Je tomu skutečně tak, stále více druhů nápojů je v čirém plastu. Důvodem není, že by se zákazníkům čiré PET lahve více líbily, ale to, že jsou za ně menší poplatky. Největší výrobce minerálních vod v České republice pružně zareagoval na změnu cen a rychle přebarvil své minerálky.

Přečtěte si také

Obličejová jóga je nejnovějším trendem TikToku. Skutečně pomáhá v boji proti vráskám?

Chcete barevné PET lahve? Připlaťte si

Věděli jste, že se čirý plast recykluje nejlépe? Následně se z něj může vyrábět velké množství produktů, třeba opět PET lahve. Když jsou PET lahve barevné, jejich recyklace je složitější a opětovné použití materiálu je již omezené – vyrobit z něj jdou třeba lepící pásky nebo textilní vlákna.

Cenu za různé barvy PET lahví u nás reguluje společnost Eko-kom, která má v tuzemsku na starost sběr odpadů. Od července letošního roku zvýšila poplatky za téměř všechny obaly – cílem zdražování je zejména „potrestat“ firmy, které produkují ty hůře recyklovatelné. Vyšší ceny je donutí zvolit takové obaly, které jsou pro ně ekologicky výhodnější. Tento proces je nazýván „ekomodulace“.

  • Mluvčí Eko-kom Lucie Müllerová uvedla pro portál Ekonews.cz: „Je to první a ta nejvýznamnější fáze ekomodulace v případě plastů. Další úpravy budou následovat v dalších letech, ale nebudou již tak významné svým rozsahem.“

Kolik se platí ze PET lahve?

U barevných PET lahví se platí 8 790 Kč za tunu a jde o nárůst ceny o 37 %. Čiré PET lahve naopak rapidně zlevnily, zde se platí jen 4 070 Kč a jde o o 37 % menší částku. Jde tedy o opravdu velkou motivaci výrobců, aby změnily barevné PET lahve na čiré.

  • V obchodech již můžete narazit na změnu barvy u minerálek společnosti Mattoni 1873, která změnila barvy u značek Aquila, Hanácká kyselka, Dobrá voda a Poděbradka. Přechod na čiré PET lahve ušetří například u každé Poděbradky 13 haléřů, a to je v případě obří produkce již velká úspora nákladů.
  • Přebarvit zatím nehodlá jen Magnesia.

Efekt čirých PET lahví

Mít čiré PET lahve znamená vyrábět více ekologicky. Jestli se tohoto trendu chytnou i ostatní značky, to už je ve hvězdách. Jde sice o úsporu peněz, ale na druhou stranu jsou pro spotřebitele méně zajímavé. Jelikož se ovšem zákazníci stále více orientují nízkou cenou, pravděpodobně budou čiré PET lahve stále populárnější.

Jsou i nápoje, u kterých se s čirými PET lahvemi zajisté nesetkáte, například u piva. Hnědé nebo jinak zabarvené plasty absorbují sluneční světlo, aby neproniklo do obsahu lahve a nevyvolalo nechtěnou chemickou reakci. U minerálek to však nehraje roli, kromě barvy spotřebitel žádnou změnu na chuti nezaznamená.