Češi mají pátý nejlevnější chleba v EU. Pekařům se nelíbí ani nízká cena za rohlík

Pekař sází bochník chleba do pece Canva

Během pandemie se velká spousta lidí naučila péct domácí pečivo, i přesto podle Svazu pekařů a cukrářů ČR utratí každý průměrný Čech za chléb zhruba 120 korun měsíčně. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu činí zhruba 30 korun. Zástupci pekařů uvedli, že ČR má v rámci Evropské unie pátý nejlevnější chléb a neúměrně nízká je podle nich i cena rohlíku, který stojí do dvou korun.

Přečtěte si také

České značky vyrazily do boje proti čínskému Temu. Podle nich zneužívá jejich postavení a používá agresivní reklamy

Svaz pekařů a cukrářů registruje v Česku přibližně 700 pekáren, které denně upečou přes milion chlebů. Pokud se vám toto číslo zdá být vysoké, možná vás přesvědčí informace, že každý průměrný Čech spořádá ročně 40 kilogramů chleba.

Zástupci svazu uvedli, že podle průzkumu nemají zákazníci problém si za kvalitní pečivo v obchodech připlatit a cena je důležitá pouze pro 15 % spotřebitelů. Zvyšuje se také zájem o chlebové speciály a trendem v supermarketech jsou menší balení, které mají předcházet plýtváním potravinami.

Česko má pátý nejlevnější chleba v EU

„Od začátku letošního roku stouply pekárnám celkové náklady asi o 30 procent. Realizační ceny základních výrobků, jako je chléb či rohlík, přitom podle Českého statistického úřadu dlouhodobě stagnují. Tato situace je pro pekárny neudržitelná. Pokud by neuvedly do souladu rostoucí náklady s cenami svých výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání. To by výrazně ochudilo český pekařský trh, který je přitom jeden z nejvyspělejších v Evropě,“ sdělil dnes novinářům výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Žena nakupuje pečivo v supermarketu Canva

Kolik stojí chléb v akci?

Podle Českého statistického úřadu byla průměrná cena kmínového chleba letos v srpnu 29,76 korun. Z dat největšího nákupního rádce Kupi.cz vyplývá, že nejvíce slev za poslední tři měsíce bylo v akčních letácích všech supermarketů na Mistrovský chléb Albert (celkem se objevil za období 14. 7. do 14. 10. 2021 v akci 57× a jeho průměrná akční cena byla 32,61 Kč).