Dávejte pozor na své děti. Některé okrasné keře na zahradách jsou prudce jedovaté

Keř jedovatého keře pámelníku Canva

Pokud máte na zahradě okrasné keře, které se na podzim obalí pestrobarevnými plody, měli byste vědět, že některé z těchto bobulí mohou být prudce jedovaté. Pokud je sní dítě, mohou představovat vážný problém, se kterým lze skončit i v nemocnici. Jak ale rozpoznat ty jedlé a bezpečné od těch jedovatých? Naučte se rozeznávat jednotlivé keře a předejděte nebezpečným situacím.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Jedlé keře: krásné a chutné

Mezi okrasnými keři a stromky najdeme spoustu druhů s jedlými, a dokonce velmi chutnými plody. Mezi jedlé keře patří například:

  • Arónie (jeřáb černý), jehož plody vypadají jako černý rybíz a jsou bohaté na vitamíny A, B, C nebo P.
  • Mišpule německá, jejíž plody připomínají malé hrušky.
  • Dřín obecný, jehož plody vypadají jako jeřabiny a chuťově jsou poněkud trpké.

Chcete-li nejmenším členům rodiny zabránit v očesávání vaší zahrady a uchránit je tak před případnou otravou, neupozorňujte je ani na jedlé keře. Pro dítě je obtížné rozpoznat bezpečné plody od těch nebezpečných, a proto učiňte dohodu, že jíst budou vždy jen to, co jim vy sami otrháte.

Jedovaté keře: pozor na pámelník

Keř s bílými bobulemi, které děti tak rády „zašlapávají”, protože duté kuličky krásně praskají. Řeč je o pámelníku, keři, který byste rozhodně neměli ani ochutnat. Pámelník je prudce jedovatý, lehčí trávicí obtíže se u dětí mohou objevit už po olíznutí šťávy z bobulí z prstů. V případě pozření hrozí zmatenost, bezvědomí a v nejhorších případech i smrt. Hraní s těmito kuličkami bychom proto u dětí měli zvážit.

Nevolnost z pouhého přičichnutí

Dalším jedovatým keřem je jehličnatý tis s červenými plody. Bobulky samy o sobě jedovaté nejsou, prudce jedovatá jsou však semena, která se v nich ukrývají. Jejich pozření může vést k zažívacím potížím, křečím, poruchám zraku a v nejhorších případech k zástavě srdce a smrti.

Lehkou otravu spojenou s nevolností způsobuje i ptačí zob, který připomíná černý rybíz. Naštěstí je tak trpký, že člověku nedovolí pozřít větší množství. I lýkovec jedovatý dostal svůj přívlastek více než oprávněně. Migrénu a nevolnost totiž může způsobit už jen přičichnutí ke květům, pozření plodů pak může nenávratně poškodit ledviny, a proto je nutný včasný zásah lékaře.

Jak jednat, když dojde k otravě?

Nyní už víte, na které keře si máte dát pozor. Co když ale dítě pozře bobule na procházce? Vždy, když sní plody, o nichž nic nevíte, volejte Toxikologické informační středisko (TIS) na telefonním čísle +420 224 919 293.

  • Informujte operátora, co dítě snědlo (popište vzhled bobulí), kolik jich snědlo, sdělte jeho celé jméno, rodné číslo a kolik dítě váží.
  • Operátor vás poté navede, co máte dělat, případně vás odkáže na nejbližší pohotovost. Do nemocnice s sebou vždy vezměte zbytek bobulí.
  • Pamatujte si, že u malých dětí nikdy nevyvoláváme zvracení. Případné vdechnutí zvratků je totiž u dětí mnohem nebezpečnější než případné přiotrávení, na jehož řešení máte nějaký čas.