Apple kvůli nedostatku čipů nevyrobí deset milionů telefonů. Dodací lhůty na českém trhu mohou dosáhnout několika týdnů

Prodejna Apple s lidmi Canva

Doznívání pandemie koronaviru má neblahý vliv na průmysl – od výroby automobilů až po elektroniku. V minulých dnech ohlásila automobilka Škoda auto, že bude muset omezit výrobu nových vozidel kvůli celosvětovému nedostatku čipů. S podobnými problémy se podle všeho potýká také americká technologická společnost Apple, která údajně plánuje snížit výrobu nových modelů iPhone 13 o celých deset milionů kusů.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Potenciální škrty ve výrobě Apple

Apple měl před představením modelů telefonů nové generace iPhone 13 velké plány, které však musel kvůli globálnímu nedostatku čipů změnit. Alespoň o tom dnes informovala agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje.

Podle agentury sníží výrobce jablíčkových telefonů s největší pravděpodobností svou produkci a hovoří se až o deseti milionech zařízení, které nikdy nevyjedou z výrobní linky. Přitom původně měla v plánu kalifornská společnost do konce roku 2021 vyrobit až 90 milionů kusů modelů iPhone 13 – kvůli stále trvajícímu nedostatku čipů ovšem musí snížit svůj cíl na zhruba 80 milionů.

Situace se v dohledné době nejspíše nezlepší, protože firmy Broadcom a Texas Instruments, které zajišťují dodávky čipů pro Apple, počítají s výpadky dodávek i v příštím roce.

Dodací lhůty mohou dosáhnout několika týdnů

Nový iPhone přišel na český trh 24. září. „O novou řadu iPhone byl letos výrazně větší zájem než v uplynulých letech. Na iPhone 13 máme ve srovnání s iPhone 12 za první čtyři týdny od oznámení produktů o 105 procent více objednávek. Zájem je rok od roku vyšší, letos si to vysvětlujeme zejména nižší cenou nových modelů proti očekávání. Dodací lhůty jsou momentálně několikatýdenní,“ sdělil manažer produktů Apple obchodníka iWant Miroslav Winter.

Jednička na trhu s elektronikou Alza má podle mluvčí Daniely Chovancové situaci s modely 13 pod kontrolou. „V následujících týdnech již u těchto modelů předpokládáme postupnou tvorbu skladových zásob. U modelů Pro a Pro Max, u kterých zaznamenáváme vyšší poptávku, je čekací doba pro nové, nyní uzavírané objednávky zhruba měsíc. Veškeré objednávky vyřizujeme v pořadí podle data jejich uzavření. Těm, kteří by nový model chtěli dostat ještě pod vánoční stromeček, tak doporučujeme objednat co nejdříve,“ sdělila mluvčí.

Dílna v automobilce Canva

Problémy s čipy zastaví i českou Škodovku

Globální nedostatek čipů působí v poslední době obrovské problémy v řadě průmyslových odvětví, a to včetně výroby automobilů. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto tento týden oznámila, že z tohoto důvodu od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech.