Zásilky z Číny se nezdraží. AliExpress otevře už za měsíc nové logistické centrum v Polsku

Třídicí linka s balíky a obsluhou Canva

Na více než 10 000 metrech čtverečních v Polsku nedaleko města Lodž vyrostlo první nezávislé logistické centrum ve střední a východní Evropě, které patří čínské platformě pro elektronické obchodování AliExpress. Spuštění provozu by mělo být před 11. listopadem 2021, a kromě Polska bude odbavovat zásilky také pro Česko, Slovensko, Rakousko a Německo.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Problémy spojené se zásilkami ze třetích zemí už nebudou trápit uživatele nákupní platformy AliExpress. Ta po vzoru konkurenčních čínských obchodů, které stále více zboží posílají ze svých vlastních skladů v Evropské Unii, také v srpnu otevře svůj vlastní distribuční sklad. Výrazně by se tak měla zkrátit doba dodání zásilek.

Když v srpnu roku 2019 otevřel čínský AliExpress svou první kamennou prodejnu v Evropě, poblíž španělského Madridu, bylo jen otázkou času, kdy tato nákupní platforma patřící čínské internetové společnosti Alibaba zainvestuje i do svého vlastního distribučního centra v některé z evropských zemí.

Levné baterie hned a bez čekání na pošťáka

Polsko byla jasná volba

„Polsko je naším regionálním centrem ve střední a východní Evropě. Pro AliExpress tak bylo přirozenou investiční volbou pro první logistické centrum v tomto regionu,“ uvedl generální ředitel pro střední a východní Evropu Gary Topp.

Zásilky z AliExpressu do druhého dne

Spuštění centra bude znamenat zrychlení dodávky objednávek. Ve velkých městech jako Krakov, Lodž nebo Katovice budou přepraveny k adresátovi už do druhého dne. Lidé v menších městech si počkají na balíček maximálně tři dny.

Muž drží kreditní kartu nad notebookem Canva

Amazon v Česku postaví druhé distribuční centrum

Po tom, co Amazon otevřel v roce 2015 své první logistické centrum v Dobrovízi, má v plánu světový e-shop v Česku vybudovat ještě jeden obří sklad v Kojetíně na Olomoucku. Logistický areál má být hotový do konce roku 2023. V tiskové zprávě Amazon poodhalil, jak chce investor bojovat s nedostatkem lidské síly a jaké moderní technologie využije.

„V Kojetíně budou mít důležitější úlohu specializovaní roboti, kteří budou manipulovat s výrobky po distribučním centru, čímž pomohou zkrátit čas nutný pro zpracování objednávek. Amazon pokračuje v investování do výzkumu a vývoje, který přináší asistenční a podpůrné technologie, které usnadňují zaměstnancům vykonávání jejich práce. To umožňuje kvalifikovaným zaměstnancům soustředit své schopnosti na sofistikovanější úkoly,“ uvádí Amazon. Firma dále dodává, že se nový sklad zaměří hlavně na výrobky z kategorie drobné elektro, knihy a menší spotřební zboží.