Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nevinně o víně aneb vinařský rychlokurz pro začátečníky

Nevinně o víně aneb vinařský rychlokurz pro začátečníky

Patříte ke znalcům vína, kterým k tomu, aby poznali, o jaké víno se jedná, stačí jediné přivonění? Anebo jste teprve na úplném začátku své vinařské cesty? Pokud ano, pak vám náš malý rychlokurz jistě přijde vhod. Dozvíte se v něm, jak se dělí vína podle barev i podle zbytkového cukru.

Přečtěte si také

Převléct postel do čistého povlečení nestačí! Proč čistit polštáře, přikrývky a matrace?
Převléct postel do čistého povlečení nestačí! Proč čistit polštáře, přikrývky a matrace?

Věděli jste?

Nejstarší zbytky vína se našly v Iránu již v období neolitu tedy v roce 8500 až 4000 před naším letopočtem. Jistě vás překvapí také důvod, proč se začalo s cinkáním pohárem. Ve starém Římě si lidé ze strachu z otrávení přiťukávali sklenicemi tak silně, až se obsah sklenice přelil do druhé, díky tomu měli jistotu, že jejich pohár nebyl otrávený.

Bílé víno

Bílé víno je vyrobeno z bílých, červených nebo případně modrých hroznů, ale bez nakvašení. Mezi nejpěstovanější odrůdy u nás patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzling rýnský, Ryzling vlašský a Sauvignon.

Tip: Jak rychle vychladit bílé víno? 
Vložte láhev vína do ledu a přidejte sůl. Sůl způsobí snížení teploty ledu. 

Červené víno je vyrobeno z modrých hroznů nakvašením

Růžové víno

Růžové víno je vyrobeno z modrých hroznů krátkým nakvašením nebo ze směsi modrých, bílých a případně červených hroznů.

Červené víno

Červené víno je vyrobeno z modrých hroznů nakvašením. K nejpěstovanějším modrým odrůdám v České republice patří Svatovavřinecké víno, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

Dělení podle zbytkového cukru

Vína se dělí podle zbytkového cukru na suché, polosuché, sladké a polosladké. Zbytkový cukr ovlivňuje sladkost vína a má významný podíl na jeho výsledné chuti. Zbytkový cukr při kvašení nebyl spotřebován kvasinkami a měří se v gramech na litr. Hranicí u suchého vína jsou 4 gramy cukru na litr. V případě polosuchého vína je rozpětí 4 až 12 g/l. Hodnoty u polosladkého vína se pohybují od 12 do 45 g/l a u vína sladkého naleznete více než 45g/l.

Dočetli jste článek až do konce? Odměňte se sklenkou dobrého vína.