Patříte ke znalcům vína, kterým k tomu, aby poznali, o jaké víno se jedná, stačí jediné přivonění? Anebo jste teprve na úplném začátku své vinařské cesty? Pokud ano, pak vám náš malý rychlokurz jistě přijde vhod. Dozvíte se v něm, jak se dělí vína podle barev i podle zbytkového cukru.
Nejstarší zbytky vína se našly v Iránu již v období neolitu, tedy v roce 8 500 až 4 000 před naším letopočtem. Jistě vás překvapí také důvod, proč se začalo s cinkáním pohárem. Ve starém Římě si lidé ze strachu z otrávení přiťukávali sklenicemi tak silně, až se obsah sklenice přelil do druhé, díky tomu měli jistotu, že jejich pohár nebyl otrávený.
Bílé víno je vyrobeno z bílých, červených nebo případně modrých hroznů, ale bez nakvašení. Mezi nejvíce pěstované odrůdy u nás patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon.
Růžové víno je vyrobeno z modrých hroznů krátkým nakvašením nebo ze směsi modrých, bílých a případně červených hroznů.
Červené víno je vyrobeno z modrých hroznů nakvašením. K nejpěstovanějším modrým odrůdám v České republice patří Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré.
Vína se dělí podle zbytkového cukru na:
Zbytkový cukr ovlivňuje sladkost vína a má významný podíl na jeho výsledné chuti. Při kvašení nebyl spotřebován kvasinkami a měří se v gramech na litr.
Teplotu můžeme měřit speciálním teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve zavěšením za hrdlo tak, aby se nedotýkal stěny.
Tip: Jak rychle vychladit bílé víno?
Vložte láhev vína do ledu a přidejte sůl, která zajistí snížení teploty ledu.
Sklenice vína se drží za stopku (dvěma nebo třemi prsty), amatéři ji většinou drží ji v dlani nebo za kalich, a tak je brzy plná otisků prstů. Sklenice se plní pouze do 2/3, aby se v ní mohlo pořádně rozvinout aroma vína.