Oblečení od Nového roku zdraží až o 20 %. Češi nakupují jako diví

Žena si vybírá oblečení v obchodě NDAB Creativity / Shutterstock.com

Vlna zdražování zasáhla Českou republiku jako blesk z čistého nebe – veškerá produkce zdraží přibližně o 15 až 20 %. Do konce roku se ceny ještě udrží, po Novém roce si však za nové kousky do našich šatníků připlatíme. Zdražují také potraviny, tabák, alkohol, bydlení či vodné a stočné. Zemní plyn naopak zlevnil.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Zdražování na všech frontách

Za nové oblečení si brzy připlatíme přibližně 20 %. Zdražení souvisí se stále se zvyšující inflací, která v září stoupla na 4,9 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2008.

Zvýšily se náklady na bydlení, zdražily pohonné hmoty, nábytek, ale i oděvy či potraviny. O dvě třetiny zdražil ledový salát nebo rajčata, o pětinu pak stoupla cena cibule. Ceny za vodné a stočné vzrostly o 5,5 %, za alkohol a tabák o 12,3 %; zemní plyn naopak oproti loňsku zlevnil přibližně o 4,7 %. Zdražuje také doprava, a to o necelých 10 %.

Pokud si tedy potrpíte na nakupování na e-shopech, připravte se na ještě výraznější rozdíl v ceně. Zdražení se ovšem obchodů dotkne s největší pravděpodobností až po Novém roce. Měsíce do Vánoc využívají prodejci k doprodání zboží s původními cenovkami.

Obchod s dámským oblečením na stojanech tartanparty / Shutterstock.com

Češi nakupují jako diví

Spotřebitelé koncem roku nakupují ostošest, a to dokonce ještě více než v loňském roce. „Tento měsíc jsme odeslali více objednávek než v listopadu a v prosinci loňského roku. Těch objednávek je tolik, že sklad už se dostává do skluzu,“ uvedl šéf firmy FactCool Petr Král. Podle něj byl obrat firmy loni 54 milionů, letos však očekávají až 85 milionů eur.

Takový nárůst s sebou nicméně může přinést i jisté komplikace. „Už minulý rok to pro nás byla výzva. 5. prosince jsme museli dokonce vypínat reklamu, abychom to do Vánoc dobalili. Logistika je to úzké hrdlo, které nám brání, abychom Vánoce zdvojnásobili. Objednávky bychom stihli vytvořit, ale nezvládli bychom to odbavit,“ popisuje Král.

Inflace překročí 5 %

Analytici odhadují, že do konce roku překročí míra inflace pětiprocentní hranici. Její nárůst souvisí podle ČNB se zvýšenou spotřebitelskou poptávkou po výrobcích po zrušení protiepidemických opatření. Vývoj kolem inflace zároveň povede k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, ČNB proto i v této souvislosti odhaduje též zvýšený výskyt osobních bankrotů. Tento trend by pak měl pokračovat pouze do konce roku, po Novém roce by se hodnoty mohly vrátit zpět ke standardním dvěma procentům.