Black Friday 2021 klepe na dveře – které firmy letos spustí slevy o něco dřív?

Neonový nápis „Black Friday“ na černé cihlové zdi ComicSans / Shutterstock.com

Bláznivé slevy, které nesou název Black Friday, se už kvapem blíží. Obchodníci nám nabídnou až 80% slevové akce. V překladu „černý pátek“ by měl trvat pouze jeden den, firmy a společnosti však obří slevy poskytují klidně i několik týdnů. Které podniky letos spustí slevové šílenství o něco dříve a které se budou držet standardního data 26. listopadu?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Black Friday – v překladu Černý pátek – si získal obdiv především v Americe. Tam totiž tato akce vznikla a lidé z ní byli nadšení. Není divu, že se Black Friday tak rychle rozšířil do všech koutů světa. Dnes už je i u nás, a my se tak můžeme radovat z extrémně vysokých slev, které se mnohdy vyšplhají až do výše 80 %. Co si budeme povídat, na tom už se dá slušně ušetřit.

Tuto akci podporuje nespočet obchodů, společností i spousta obrovských firem. Black Friday jim přiláká zákazníky, kteří nakupují ve velkém, a tržby se tak zvedají jedna báseň. Standardní datum začátku je stanoveno na 26. listopadu, některé firmy se ale letos rozhodly Černý pátek trochu uspíšit a se slevami začaly dříve. Co za tím stojí?

S výběrem dárků vám pomůže i Kupi.cz

Zboží bude letos nedostatek

Akce Black Friday je u zákazníků oblíbená hlavně díky slevám a velkému výběru zboží. Obojí bude ovšem v letošní sezóně omezené. Očekává se, že zboží bude nedostatek – obchodníci se odkazují na problémy s výrobou v Asii nebo na složitou dopravu. Ani slevy proto nebudou nejspíš tak extrémně vysoké, jako tomu bylo v posledních letech.

„Obecně platí, že zboží je málo. Některé produkty stále zdražují, takže v rámci Black Friday kampaně nebudou slevy takové, na jaké byli zákazníci zvyklí v minulosti," sdělil obchodní ředitel e-shopu CZC.cz Tomáš Pilský.

Společnosti mají strach, že by do Vánoc mohla být jejich nabídka téměř rozebraná, což by zákazníkům dost znepříjemnilo vánoční nákupy.

Mladý pár s kreditní kartou nakupuje on-line Canva

Mall.cz si zařídil slušný náskok

Internetový obchod Mall letos spustil akci Black Friday o 8 týdnů dříve. Zhruba 75% slevy tam běží už od 8. října a vyvrcholí 28. listopadu. Mall si navíc pro své zákazníky připravil speciální soutěž – každý, kdo zde nakoupí od 8. října do půlnoci 24. listopadu, bude zařazen do soutěže o 1 milion korun. Losovat se pak bude každý listopadový pátek. Společnost tak rozdá 4 miliony korun, což je celkem štědrá částka.

„Vánoce jsou pro značnou část lidí zbytečně spojené se stresem. Letos navíc může být tlak ještě umocněn problémy v globálním dodavatelském řetězci, které mohou způsobovat zpoždění dodávek a dočasnou nedostupnost konkrétních dárků. V Mallu jsme se proto rozhodli spustit Black Friday již 8. října,“ řekl marketingový ředitel Mall.cz Martin Komora.

Ani Mall si ale není jistý v kramflecích a problémy s nedostatkem sortimentu se dotkly i jeho. „Typicky půjde o oblíbenou elektroniku, jako jsou například notebooky do 15 tisíc korun. Asie se potýká s nedostatkem výrobních kapacit a chybí čipy, což se promítá do špatné dostupnosti notebooků, komponent a také veškerého příslušenství, jako jsou například tiskárny," potvrzuje mluvčí společnosti Pavla Hobíková.

Amazon jde s davem: začne přesně na čas

Další obrovský korporát, Amazon, si Black Friday také nenechá ujít – nicméně žádný velký náskok neplánuje. U nás by měl začít 21. listopadu, jako tomu bylo i minulý rok. Ve světě pak Amazon startuje až v klasickém datu, tedy 26. listopadu.

Nejvýhodnější bude na Amazonu elektronika, například od značky Apple, nebo herní konzole Playstation a Nintendo.

Alza nechce být pozadu: akce už tam běží

Internetový obchod, který má dnes už několik výdejních míst, by se dal označit za průkopníka akce Black Friday u nás. Alza totiž patřila mezi první podniky, které bláznivé slevy zavedly. Není proto divu, že si chce svou prestiž udržet a rozhodně nehodlá dát konkurenci příliš velký náskok. Proto na Alze už slevy běží a končí 30. listopadu.

Obchod mimo jiné poskytuje slevy i několikrát do roka. Najdete zde elektroniku, chovatelské potřeby, příslušenství na auto či motorku a mnoho dalšího.

S vánočními nákupy bychom ovšem letos doporučovali začít raději o něco dřív. Přeci jen se může stát, že v prosinci budou sklady v Mallu, Amazonu i Alzy téměř prázdné, a to kvůli současným problémům nejen s dodáním, ale i s výrobou. Proto je lepší nakoupit si dříve a mít jistotu než být později nemile překvapen.