Ledový salát a rajčata zdražily o více než 60 procent. Co za tím stojí?

Žena nakupuje rajčata v supermarketu Canva

Zdražování se v posledních dnech kvůli inflaci skloňuje snad ve všech pádech. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) však pocítili zákazníci na svých peněženkách zvyšování cen meziročně už teď. U některých druhů zeleniny, mléčných výrobků a olejů stouply meziročně ceny o více než 60 procent.

Přečtěte si také

Za balík si připlatíme. Česká pošta se rozhodla od dubna zdražit, týkat se to bude především Balíkovny

Meziroční růst cen by se měl zastavit

Z údajů, které zveřejnil ČSÚ, vyplývá, že meziročně stouply ceny mléka a olejů a také některých druhů ovoce a zeleniny, jako je ledový salát, který podražil o více než 64 %, nebo rajčata, za která si oproti loňskému roku připlatíme o 40 % více. Podražila také cibule, a to zhruba o pětinu.

  • O 14 % meziročně podražily tuky a oleje.
  • O 7 % více si připlatíme za mléko a až o 9 % více za máslo.
  • Ani banány se nevyhnuly meziročnímu zdražení, jejich cena stoupla o 12 %.

Dále lze z veřejně dostupných dat ČSÚ vyčíst, že meziročně naopak klesly ceny u vepřového masa (o zhruba 10 %) a jablek.

  • Mírné zlevnění se projevilo také u paprik nebo hlávkového zelí.
  • Levněji – zhruba o pětinu vyjdou letos citrony, pomeranče jsou levnější asi o desetinu.

Potraviny zdražují plynule, teoreticky by měl být nejvyšší vzestup u obilovin a olejnin, klesat by měla cena masa,“ hodnotí situaci na trhu Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Regál se zeleninou v supermarketu Canva

Kdo může za růst cen?

Tvrdá data, jež ČSÚ zveřejnil, se nelíbí koncovým zákazníkům, kteří se ptají, proč k tak razantnímu zdražení některých výrobků došlo. Jako horkou bramboru si vinu za zdražování přehazují mezi sebou Agrární komora ČR a řetězce.

  • Komora se hájí, že zemědělci prakticky ceny neurčují, protože jde spíš o potravináře a obchodníky, kteří ceny pro koncové zákazníky určují.
  • Potravináři oponují, že ceny potravin kvůli rostoucím cenám vstupů růst musejí.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal pro ČTK sdělil, že polní plodiny kopírují z cenového hlediska globální trendy. „A v sortimentu, jako je ovoce nebo zelenina, jsme dlouhodobě nesoběstační. Ceny tak určují zemědělci za hranicemi Česka,“ sdělil Doležal.

Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy však nemají zemědělci férové podmínky. „Potraviny jsou z dlouhodobého pohledu spíše tlumícím prvkem inflace a současný vývoj je jen drobnouodchylkou od normálu. Budoucí vývoj cen je značně nejistý, vzhledem k turbulentnímu vývoji ostatních nákladů spojených s produkcí potravin, jako jsou ceny energií nebo cena lidské práce, řekl Pícha. Zemědělci ale nejsou podle něj v postavení, kdy by si mohli říct o férovou náhradu nákladů. Takže lze očekávat, že ceny zemědělských komodit se brzy vrátí na běžnou úroveň, ovšem ceny potravin už zůstanou na vyšší hodnotě,“ dodal.

Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 3. čtvrtletí 2021 Český statistický úřad

Doznívající dopady pandemie společně se špatnými klimatickými podmínkami, rychlým růstem cen za energie a také zvyšujícími se náklady na mzdy celou situaci na trhu s potravinami ještě více komplikují.

Tip: Sledujte stránky nákupního rádce Kupi.cz a budete vědět o všech slevách v obchodech jako první. Kupi.cz vás navíc umí upozornit, když se váš oblíbený produkt objeví ve slevě v nějakém z řetězců.