Co mají společného Halloween a Dušičky a jaké tradice se na tyto svátky dodržují?

Vyřezaná dýně a svíčky za oknem Pressmaster / Shutterstock.com

Přelom října a listopadu už tradičně patří Památce zesnulých. V českých končinách je tento svátek známý jako Dušičky a v tento den obvykle chodíme na hřbitov, zapalujeme svíčky a vzpomínáme na své drahé. Americkou verzí tohoto svátku je pak Halloween, který má však s Dušičkami společného víc, než možná tušíte.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Dušičky – vzpomínka na zemřelé

Den, kdy se celé rodiny vydávají na hřbitov, aby zde zapálily svíčku za své zesnulé, se u nás slaví 2. listopadu, tedy pár dní po americkém Halloweenu.

Původní tradice Dušiček je hluboce zakořeněna v křesťanství a víře v očistec, kam se zemřelé duše odchází očistit od hříchů. Na Dušičky se pak za zemřelé modlí ti, které tu po sobě zanechali.

Dříve lidé také věřili, že se v tento den duše zemřelých vracejí ze záhrobí, aby navštívily své příbuzné. Aby se „dušičky“ nevylekaly, lidé v tento den nezametali, plnili lampy máslem, aby si zemřelí mohli pomazat své rány z očistce, a pekli dušičkové pečivo zvané „všesvatový rohlík“.

  • Pokud se i vy chystáte na začátku listopadu na hřbitov, poohlédněte se již nyní po vhodné svíčce, květinové aranži či podzimní výzdobě, kterou hrob svých nejbližších zkrášlíte.
Halloweenská výzdoba přede dveřmi do domu Tatjana Michaljova / Shutterstock.com

Jak se slaví Halloween?

Obdobou svátku Dušiček je americký Halloween, jehož název pochází ze staroanglického All Hallows’ Eve, tedy svátek Všech svatých. Přestože je v českém prostředí často kritizován jako nepůvodní svátek, který k nám byl zatažen vlivem stále se zvyšující amerikanizace, některé jeho tradice jsou oblíbené i u nás.

Halloween připadá na 31. října a na rozdíl od pochmurných a klidných Dušiček působí spíše barevným a oslavným dojmem. Oranžová barva, světýlka, cukrátka, strašidelná výzdoba, kostýmy a koleda – to vše patří k tradičnímu americkému Předvečeru svátku Všech svatých.

Co mají tyto svátky společného?

Ačkoli to na první pohled nemusí být patrné, oba svátky mají hodně společného. Kromě toho, že jejich tradice pochází z pohanských rituálů, pro oba je důležitým symbolem oheň. Ten v pohanské symbolice značí nejen očistu a ochranu živých před mrtvými, ovšem také svítí zesnulým, aby neztratili svou cestu. Právě proto se na Dušičky zapalují svíčky a na Halloween dlabou dýně místo luceren.

Z některých zdrojů také víme, že se dříve na Dušičky pořádaly průvody v maskách a vyřezávala se cukrová řepa. Halloween bychom proto neměli odmítat jako invazi americké tradice, ale přijmout jej jako obměnu té naší. Podobné znaky najdeme i u dalších svátků po celém světě, například v mexickém Día de los Muertos.

Regály plné mexických dýní Kupi.cz

Proč se vyřezávají dýně?

K halloweenským tradicím patří třeba vyřezávání strašidelných dýní, které se dříve umisťovaly do oken a představovaly jakési spojení mezi světem živých a mrtvých. Jejich grimasy pak měly odehnat zlé duchy. S tím souvisí i strašidelná výzdoba, v níž postavy zombies navazují na původní křesťanské představy o umrlcích.

Pokud si i vy potrpíte na vyřezávání strašidelných lucerniček, nyní je ideální čas na nákup vaší dýně. Mexické dýně, které se na vydlabávání a vyřezávání hodí nejlépe, seženete nejen v květinářstvích, ale též v obchodních řetězcích. Taková dýně vás vyjde přibližně na 50 Kč za kus. Než ji budete vyřezávat, doporučujeme načrtnout si šablonu, abyste lucernu nepokazili.

Dekorace vyrobená z betonu ve tvaru dýně Kupi.cz

Halloweenská výzdoba pro každého

Propojte ve svém domově obě tradice a udělejte si podzimní strašidelnou výzdobu. Tykvičky v různých velikostech vypadají skvěle, ať už je vystavíte na komodu, nebo je umístíte před vchodem do domu. V mnoha květinářstvích a obchodech s dekoracemi nyní seženete i keramické dýně, do nichž můžete vložit čajovou svíčku, případně dýně látkové nebo dřevěné. Fantazii se meze nekladou.

Originální dekorací bude třeba DIY betonová dýně, která vám navíc vydrží i několik let. Pokud si troufáte na trochu odvážnější výzdobu, můžete se inspirovat třeba katalogem firmy Flying Tiger Copenhagen, v němž najdete nejen strašidelnou výzdobu pro váš domov, ale též kostýmy, dekorace, sladkosti či barvy na obličej.

Boxy na sušenky s halloweenskými motivy Kupi.cz

Dejte koledu, nebo něco provedu!

Jednou z oblíbených halloweenských tradic je koleda, při níž děti obchází domy v sousedství a za pomoci hesla „Trick or Treat“ (něco jako „koledu, nebo trest“) koledují sladkosti. Rozhodnete-li se zahrát si na Halloween se vším všudy, nezapomeňte se zásobit speciálními cukrovinkami. Nejrůznější želé bonbony, strašidelná lízátka i halloweenské boxy se sušenkami zakoupíte až do konce října v supermarketech.

Zdroj: Novinky.cz, Denik.cz, Kupi.cz