Návod, jak rychle a jednoduše vyčistit a odvzdušnit radiátory, abyste zbytečně neprotopili majlant?

Žena kontroluje, jestli topí radiátor Photoroyalty / Shutterstock.com

Klesající venkovní teploty zahájily již v mnoha domácnostech topnou sezónu. Většina lidí ovšem zapomíná na důležitou věc: radiátory je nejprve nutné vyčistit a odvzdušnit. Jinak riskujete, že nebudou fungovat správně a protopíte více peněz, než by bylo potřeba. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě teď nejvyšší čas. Poradíme vám, jak snadno a účinně topení na letošní sezónu připravit i po jakých vychytávkách v obchodech sáhnout.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Proč je důležité radiátory pravidelně čistit?

Topení patří k jednomu z největších, a současně nejhůře omyvatelných lapačů prachu. Ať už máte doma radiátory žebrované, nebo deskové, obsahují plno obtížně dostupných otvorů a záhybů. V těch se během roku usazuje velké množství prachu, plísní i mikrobů.

Vrstvy nečistot potom mohou být příčinou nižší hřejivosti radiátorů, ale i zdrojem nepříjemného zápachu. Vlivem proudícího horkého vzduchu se navíc začnou po zatopení uvolňovat do ovzduší, což může představovat nepříjemné komplikace pro osoby trpící alergiemi nebo astmatem.

Naštěstí existuje několik vychytávek i účinných způsobů, se kterými topení snadno vyčistíte. Vyzkoušejte trik s fénem, vysavačem i nejrůznějšími flexibilními kartáči.

Žena utírá prach na radioátoru AstroStar / Shutterstock.com

Jak vyčistit topení?

Vysavač se speciálními nástavci

Nejprve se pokuste vysát všechen prach vysavačem nastaveným na nejvyšší možný výkon. Ideální jsou v tomto ohledu ruční vysavače, nebo ty s úzkou a tenkou hubicí.

Samostatně se dají dokoupit i speciální ohebné štěrbinové nástavce na vysavač s kartáčem, které jsou určené na čistění radiátorů a obtížně dostupných míst. Na internetu je seženete v různých variantách do 200 Kč, např. hubice NEDIS na radiátory (od 129 Kč) nebo nástavec Eta 9800 00040 (od 149 Kč).

Vybavte se na úklid

Fén

Kromě vysávání můžete zkusit nečistoty také odfouknout. Za topení pověste navlhčenou hadru, fén nastavte na nejvyšší stupeň a studený vzduch a všechen prach foukejte směrem na mokrou látku, na kterou se přilepí. V případě potřeby postup opakujte.

Kartáče na radiátory

Na závěr použijte kartáč, kterým se dostanete do všech záhybů a otvorů. Klidně si ho sami vyrobte doma – kolem silnějšího drátku, ramínka nebo tyče omotejte hadřík z mikrovlákna a upevněte lepicí páskou. Dobře poslouží také štětka na čištění lahví.

Koupit se ale dají i přímo kartáče určené na čištění radiátorů. Existují v podobě válečků se snímatelným a pratelným potahem z mikrovlákna, nebo v podobě štětců „zárožáků“ a pružných kartáčů s flexibilním kovovým madlem a štětinami, s pomocí kterých se dostanete i mezi jednotlivá žebra a v případě deskových radiátorů i do svislých otvorů.

Žena šahá rukama na radiátor triocean / Shutterstock.com

Jak odvzdušnit topení?

Zavzdušnění bývá způsobeno vzduchovými bublinami. Jejich přítomnost poznáte tak, že při zapnutí nejsou topná tělesa rovnoměrně teplá, hřejí málo a vydávají praskavé a šplouchavé zvuky.

  • Tip: I čisté, odvzdušněné a správně fungující topení vám může hřát ještě o něco více, když za něho dáte speciální odrazovou, tepelně izolační reflexní fólií. Ta zabraňuje tomu, aby teplo zbytečně odcházelo stěnou bytu nebo domu pryč. Ceny nejlevnějších fólií se pohybují kolem 50–70 Kč/m² (např. od značek Thermoflex, Tesamoll, Radflek apod.)
Vraťte své domácnosti lesk

Jak odvzdušnit topení krok za krokem

  1. Před odvzdušňováním nastavte radiátory na nejvyšší stupeň. Pokud máte v rodinném domě oběhové čerpadlo, pak ho pokud možno vypněte. Počkejte asi půl hodiny – během této doby se v topení akumulují vzduchové bubliny.
  2. Poté na straně radiátoru najděte ventil a dejte pod něj kbelík nebo jinou větší nádobu, kam bude moci odtékat voda. K ruce si připravte hadr.
  3. Opatrně otočte závitem proti směru hodinových ručiček, dokud neuslyšíte syčet vzduch (pozor, ten může být horký). Většinou stačí otočit jen o půl otáčky. Některé ventily vyžadují použití speciálního odvzdušňovacího klíče, který seženete v železářství, hobby marketech nebo přímo u topenářů.
  4. Jakmile přestane odcházet vzduch, z ventilu začne kapat voda. V tento moment ho uzavřete.
  5. Celý postup opakujte po 30 minutách znovu, tentokrát ale nechte odtéct více vody, asi 50 ml.

V panelovém domě odvzdušňují topení pouze obyvatelé nejvyšších pater, jejichž radiátory jsou vybaveny výpustnými ventily. Ostatní nájemníci musí na svých radiátorech nechat několik dnů otevřené termoventily a nastavit je na nejvyšší možné hodnoty. Vzduch z nejnižších pater díky tomu vystoupá až nahoru, kde dojde k jeho vypuštění.