Udělejte na Vánoce radost i svým mazlíčkům. Jaký je ideální dárek pro psa nebo kočku?

Pes v záplavě vánočních dárků Canva

Naši chlupáči nám dělají radost po celý rok, a tak by si i oni zasloužili mít na Vánoce něco pod stromečkem. Nákup hromady pamlsků pro ně však nemusí být vždy to nejlepší. Jakými věcmi můžeme svým mazlíčkům udělat opravdu radost?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Pamlsků raději méně, ale zato kvalitních

Mnoho lidí v dobré víře dopřeje na Vánoce svým mazlíčkům spoustu nejrůznějších pamlsků. Ty možná zvířátko všechny spokojeně zhltne, ale poté mu už tak dobře být vůbec nemusí. Zejména, pokud vyberete ty levnější a méně kvalitní.

V případě dobrot tedy určitě platí, že kvalita vítězí nad kvantitou. Pokud vybíráte pro své mazlíčky něco dobrého, vždy koukejte především na složení, ve kterém by mělo být v největším procentním zastoupení maso. Hezky vypadající, barevné pamlsky za nízkou cenu bývají mnohdy plné chemie a látek, které zvířátku nedají nic dobrého. Proto nakupujte s rozmyslem.

Velký výběr kvalitních dobrot pro své miláčky naleznete například v prodejnách Pet Center, kde doporučujeme sáhnout zejména po těchto značkách:

  • Carnilove – pro pejsky
  • Brit Care – pro psy i kočky
  • Canvit – pro psy i kočky
  • Orijen – pro psy i kočky

Tip: Skvělé pamlsky pro psy i kočky jen z těch nejkvalitnějších surovin bez použití chemie vyrábí česká firma Yoggies. A vedle nešlápnete ani s pamlsky značky Marp.

Kočka a pes jedí krmivo z misky Canva

Co vybrat vašemu pejskovi?

Více než pamlsky mohou vaše zvířátko potěšit nejrůznější věci, které zabaví jeho hlavu a smysly. Doporučujeme například:

Čmuchací kobereček a hlavolamy

Věděli jste, že se pes se dá lehce zabavit i bez procházky či tréninku? Stačí ho nechat chvilku přemýšlet. Skvělé jsou na to nejrůznější hlavolamy a čmuchací koberečky. Čichání je pro pejsky tou nejpřirozenější činností. Čmuchací kobereček je skvělou interaktivní hračkou, která je založená na práci s čichem. Zabaví jejich hlavu, zrelaxuje je, učí koncentraci a sebekontrole. Pořídíte je například na e-shopu Pamlskovace od 429 Kč.

Hlavolam pro pejsky naplníte pamlsky a necháte psa, aby ho sám vyřešil a dostal se k dobrotám. Při jeho řešení musí dělat činnosti, které normálně nedělá, a to ho jednak rozvíjí, ale také unaví.

Hračky

Většině pejsků uděláte radost novou hračkou. Vhodná jsou různá přetahovadla, míčky a kousací hračky a velmi oblíbené a praktické jsou i hračky, které lze naplnit nějakou dobrotou. Tu se pejsek snaží kousáním a olizováním dostat ven, čímž se na nějakou dobu sám zabaví.

V každém případě by měla být hračka vždy odolná, aby ji pejsek nemohl jen tak zničit a ublížit si jejími částmi. Pokud víte, že by ji pejsek mohl poškodit, dejte mu ji raději jen ve své přítomnosti.

Tip: Oblíbené jsou hračky značky Kiwi Walker, jejichž velký výběr najdete v prodejnách OBI. Kvalitní hračky, které přežijí i ty největší kousače, vyrábí i značka Kong.

Pes se snaží poskládat dřevěný hlavolam Canva

Lízací podložka

Lízací podložka je skvělá pomůcka pro uklidnění a zabavení pejska. Naplníte ji čímkoliv, co má pes rád, a on danou věc lízáním dostává ven. Dá se naplnit krmnou dávkou, anebo různými mňamkami, jako jsou konzervy, paštiky, pamlsky, jogurt či tvaroh.

  • Na e-shopu Spokojenypes pořídíte lízací podložky Lickimat již od 179 Kč.
  • Trixie Lízací podložka na pamlsky 20 × 20 cm pořídíte na Alze za 219 Kč
Udělejte svému mazlíčkovi radost

Co pořídit své kočičce?

Zejména pokud máte kočku pouze doma, může se stát, že se velmi rychle začne nudit – a ve snaze zabavit se vám může doma nadělat pěknou neplechu. Proto je dobré mít doma něco, co přitáhne její pozornost a na čem muže vybít svou energii.

Škrabadlo

Škrabadlo je pro každou domácí kočku nezbytností. Kočky si nejen rády škrábou drápky, ale také lezou po výškách. Nejlepší pro vaši kočičku tedy bude škrabadlo vysoké a ideálně s nějakou boudičkou, ve které bude moci v klidu odpočívat. Doporučujeme například:

  • Cat-Gato škrabadlo Dora 94cm, které v prodejnách Pet Center pořídíte za 1 099 Kč.
  • Odpočívadlo Magic Cat Mia hnědé 140cm najdete v prodejnách Super Zoo za 1 799 Kč.
Černá kočka sedí na vysokém škrabadle Canva

Hračky

Také pro kočičky najdete na různých e-shopech i v kamenných prodejnách nepřeberné množství hraček. Pokud už víte, co vaši kočičku baví, máte vyhráno. Každopádně klasiky jako různé udice, myšky a míčky nikdy nezklamou.

O něco finančně náročnější, zato pro kočku zábavnější jsou hračky interaktivní. U těch musí zvířátko více zapojit hlavu, takže je hra s nimi více atraktivní a zabaví je na delší čas. Velmi oblíbená je například dráha s míčky značky Hagen. Je vyrobená z průhledného plastu s otvory, takže kočka míček vidí i slyší, může ho snadno koulet, ale nedostane ho ven. Na Mallu koupíte dráhu za 341 Kč.