Pasti, psí chlupy i bazénové tablety: Osvědčené způsoby, jak se zbavit kuny

Kuna skalní v přírodě Vaclav Sebek / Shutterstock.com

Jejich odér není zrovna parfém, kterým byste chtěli navonět svůj dům. Jsou hlasité, ničí, co jim přijde do cesty, a zůstává po nich jen nepořádek. Kuna není zrovna ideální spolubydlící, a pokud se rozhodne k vám nastěhovat, pravděpodobně vám začne běh na dlouhou trať, jak se nevítaného společníka zbavit. Vyzkoušejte jeden z osvědčených způsobů, jak ji vyhnat.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Rádi večer mlsáte? Zařaďte do svého jídelníčku vývar, hořkou čokoládu a mandle. Pomohou s usínáním i kvalitním spánkem

Jak vypadá kuna

Kuna je 40 až 65 cm dlouhá lasicovitá šelma s hnědým kožíškem a bílou náprsenkou žijící v Evropě, Americe a Asii. U nás se můžeme setkat se dvěma druhy – kunou lesní a skalní, přičemž právě ta skalní patří k největším škůdcům našich chat, chalup, ale i rodinných domů.

Jelikož jde o tvora, který je aktivní především v noci, jakmile překročí práh vašeho domu, čekají vás nelehké časy. Nejenže kuna dělá v noci hluk, ale také likviduje zateplení domu a vzhledem ke své velké teritoriálnosti navíc neustále značkuje své nově nabyté teritorium, což způsobuje silný zápach.

Pes kunu zažene – pokud ji však doběhne

Jak se zbavit kuny?

1. Vyzkoušejte babské rady

Chcete-li předejít situaci, kdy se kuna zabydlí na vaší půdě, můžete učinit několik opatření. Utěsněte vstupní otvory odolným materiálem, který kuna nemůže rozkousat, případně do menších prostor zavěste síťky s lidskými vlasy nebo zvířecími chlupy.

Také můžete v nejbližší zoologické zahradě požádat chovatele šelem, aby vám darovali trus lva, tygra nebo medvěda. Kuna má velmi citlivý čich a z jejich pachů má přirozený respekt, proto se vašemu obydlí obloukem vyhne. Pokud máte psa, nechte jej jednou za čas prošmejdit celý dům včetně půdy, případně půdu označkovat. Do teritoria psa žádná kuna nevleze. Tyto přírodní odpuzovače však musíte častěji obměňovat.

Na kuny lze stejně jako na hlodavce využít též odpuzovače hlodavců, které buď vydávají zvuk, anebo světlo, případně obojí. Jakmile kuna vstoupí do jejich dosahu, rozsvítí se a vyděsí ji.

Kuna na kapotě kousající dráty Skowis-Foto / Shutterstock.com

2. Nastražte pasti

Pokud se k vám kuna přesto nastěhuje, odchytit ji můžete do pasti podobně jako myš. Past zvaná sklopka se zavře ve chvíli, kdy do ní kuna vleze. Součástí sklopek bývá většinou i návnada, případně můžete použít švestky, třešně nebo slepičí vajíčka, která kuna miluje. Výhodou této pasti je její humánnost. Kuna se do pasti chytí živá a vy ji pouze vypustíte do přírody. Přestože je to totiž extrémně nepříjemný návštěvník, v České republice je chráněná, a proto je její zabití trestné.

3. Vyzkoušejte chemii

Dalším způsobem, jak se kuny zbavit, je použít chemii. Na půdě můžete zavěsit třeba naftalínové nebo chlorové tablety pro dezinfekci bazénů, hadry namočené v naftě nebo postříkat vybraná místa vodou po holení. Naše babičky také rozstřikovaly po půdě silný parfém. Váš domov kuně příliš vonět nebude, a tak si najde jiné útočiště.

4. Metody kombinujte a opakujte

Ačkoli máte pocit, že je váš dům nedobytný, kuna je velmi štíhlá a protáhne se otvorem velkým i pouhé 3 centimetry. Obecně platí, že kam se jí vejde hlava, proleze i zbytek těla. Navíc je pěkně mazaná, a proto překoná kdejakou překážku a chytit ji do pasti nebývá vždy snadné. Abyste se jí zbavili, nestačí zkusit jednu metodu, ale ideálně je kombinovat. Doporučujeme také opakovat tyto metody i poté, co se kuny zbavíte, aby nezatoužila po návratu.