Rebarbora – chutná zelenina, kterou se můžete i otrávit. Recept na levný rebarborový koláč

Stonky rebarbory na krájecím prkénku KarepaStock / Shutterstock.com

Rebarboru neboli reveň používáme zejména do koláčů a moučníků. Její chuť je příjemně nakyslá a osvěžující. Jak ji konzumovat? Podívejme se, v čem je prospěšná, na co si dát pozor i na chutné recepty z rebarbory.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Co je rebarbora?

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je něco mezi ovocem a zeleninou. Rostlina náleží do rodu reveň, čeledi rdesnovité a pěstuje se jako zelenina. Používá se ale spíše jako ovoce do koláčů a moučníků. Pochází z Tibetu a dříve byla používána jako lék.

Sklízí se od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí se stonek nebo řapík konzumuje v závislosti na letním slunovratu. Později se v ní vytváří mnoho kyseliny šťavelové, která pak přebíjí její pozitivní účinky.

Rostoucí rebarbora na zahradě Craig Russell / Shutterstock.com

Jaké má účinky na zdraví?

Ve východní medicíně se rebarbora používá na posílení vitality a dodání energie. Doporučuje se při potížích se zažíváním, při zácpě, zmírňuje potíže s játry a žlučníkem.

Ve větším množství ovšem může podráždit žaludek. Prospívá krevnímu oběhu a při zánětech ulevuje od bolesti. Předností je její nízká energetická hodnota 84 kJ ve 100 g.

Jaké vitamíny a látky obsahuje?

Řapíky jsou značnou zásobárnou vitaminů, především skupiny B. Obsahují i menší množství vitaminu C. Rebarbora má dále vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, manganu a vápníku.

Konzumuje se výhradně tepelně upravená. Listy obsahují jedovaté sloučeniny a obsah kyseliny šťavelové je mnohem vyšší než v řapících. Kvůli ní by to s množstvím rebarbory neměli přehánět lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem. Kousek koláče s rebarborou si ale dopřát mohou.

Jak zpracovat a jíst rebarboru?

Před přípravou řapíky omyjte a stáhněte slupku. U mladých výhonků to není nutné. Používá se na koláče z piškotového těsta s drobenkou. Rebarborou můžete naplnit klasické buchty i závin z listového těsta. Můžete ji nakrájet a pár minut povařit v cukrové vodě, obalit v cukru a vytvořit si bonbony. Použít se dá i do salátů, müsli, kaší a jogurtů. Zavařuje se jako džem a kompot, lze z ní připravit čatní a hodí se také do omáček.

Může být jedovatá?

Jak už bylo zmíněno, v listech se koncentrují nezdravé látky a mohou způsobit i otravu – abyste se však otrávili, museli byste jich sníst až 5 kg. Konzumace listů se nicméně obecně nedoporučuje.

Bude se hodit do koláče

Recept na rebarborový crumble

Crumble nebo také krambl je drobenkový koláč bez těsta. Podává se v zapékacích miskách. Vychutnejte si křupavou drobenku s rebarborou. Její chuť je lahodná a osvěžující.

Suroviny:

  • svazek 10 kusů řapíků z rebarbory
  • 1 kus badyánu
  • 1 svitek skořice celé
  • 2 až 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce griotky nebo portského vína
  • 1 balení zakysané smetany

Suroviny na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hrubé nebo polohrubé mouky
Rebarborový drobenkový koláč Monarexx / Shutterstock.com

Postup

  1. Rebarboru omyjte a nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm. Tenká slupka při tepelné úpravě změkne.
  2. I s kořením ji dejte do hrnce, posypte cukrem a zalijte griotkou nebo portským vínem.
  3. Na mírném ohni ji povařte 2 až 3 minuty do měkka, ne na kaši. Nechte ji zchladnout, nejlépe přes noc, pak se krásně proleží.
  4. Vyndejte koření, dejte ji do zapékací misky nebo malých misek a posypte drobenkou připravenou smícháním a promnutím uvedených surovin.
  5. Vložte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zezlátnutí.
  6. Šťáva z rebarbory bude probublávat a zhoustne. Vyjměte ji z trouby, nechte trochu vychladnout a podávejte se zakysanou smetanou.