Jak vybrat kuchyňský robot? Kromě ceny rozhoduje příkon, materiál i design

Žena si vybírá kuchyňský robot v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Pokud si často říkáte, že by se vám v kuchyni hodilo několik párů rukou navíc, pak je všestranný kuchyňský robot přesně tím, co potřebujete. V našem článku vám poradíme, jak vybrat přesně ten ideální pro vás. Dozvíte se, jaké jsou mezi jednotlivými přístroji rozdíly, jaké nabízí funkce, v čem se liší levné modely od těch dražších a na co si dávat při nákupu pozor.

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Processor, anebo planetární robot?

Všeobecně můžeme rozlišovat mezi hlavními dvěma druhy robotů. První jsou food processory, které vzhledem připomínají spíše multifunkční mixér.

Jsou vybaveny uzavíratelnou nádobou a vyměnitelnými nástavci, které se otáčí kolem své vlastní osy. Výhodou je jejich nižší hmotnost, naopak je potřeba počítat s vyšší hlučností. Jsou ideální pro strouhání, mixování a krájení, mnohé z nich mají i programy na tepelnou úpravu pokrmů.

Na pečení jsou vhodnější kuchyňské roboty s odnímatelnou mísou a se sklopným ramenem, na které se připevňují nástavce, metly a háky. Ty díky planetárnímu systému dokonale kopírují okraje nádoby a zároveň se otáčí kolem své osy. Proto jsou lepší pro důkladnější zpracování ingrediencí, hnětení těsta a míchání krémů.

Žena připravuje těsto s kuchyňským robotem Dmitry_Evs / Shutterstock.com

Spousta pomocníků v jednom

Všechny planetární kuchyňské roboty nabízí v základu funkce míchání, šlehání, hnětení, krájení a mixování. Dají se ovšem rozšířit o mnoho dalších nástavců, které lze buďto dokoupit, nebo bývají součástí balení (takto samozřejmě vyjdou levněji). Jedná se o různé mlýnky, tvořítka na cukroví, kráječe kostiček a další díly, které mohou navíc robota proměnit v lis na ovoce a zeleninu, odšťavňovač, mlýnek na maso, výrobník domácích uzenin, strojek na těstoviny nebo zmrzlinovač.

  • Tip: Při nákupu si vždy dopředu ověřte, že daný výrobce náhradní a přídavné nástavce i další doplňkové vybavení podle vašich preferencí nabízí a dá se dokoupit. Ať už pro případ, že byste chtěli funkce robota v budoucnu rozšířit, nebo se vám některý z dílů rozbil.
Máte dostatek zásob na pečení?

Při výběru sledujte váhu i materiál

Důležitou otázkou je, kam robota v kuchyni uložíte? Pokud pro něj nemáte místo na lince a bude schovaný ve skříňce, pak myslete na hmotnost přístroje a vybírejte tak, aby se vám pohodlně vytahoval. Některé celokovové mohou mít dokonce i deset až dvacet kilo.

Hmotnost se odvíjí od materiálu. Plastové jsou lehčí, ale také méně kvalitní a odolné. Čím více má robot kovových částí, tím déle vám vydrží, samozřejmě však také roste jeho váha a cena. Při výběru se řiďte i materiálem, ze kterého jsou vyrobené vnitřní převody – rozhodně se vyplatí si připlatit za kvalitnější kovové.

Na co si dále dát při nákupu kuchyňského robota pozor:

  • Bezpečnost: přístroj by měl vždy disponovat pojistkou proti přehřátí, protiskluzovými nožičkami a pokud se vám v kuchyni často motají děti, tak i dětskou pojistkou.
  • Rychlost: levnější roboty nabízí zhruba tři až čtyři rychlostní stupně, výkonnější jich mohou mít i deset. Mnohé mají také pulzní spínač, díky kterému přístroj pracuje v krátkém čase na maximální výkon.
  • Objem mísy: velikost vybírejte podle počtů strávníků. Udává se, že ideální objem je zhruba 1 litr na 1 osobu. Většina mís je vyrobena z nerezu, u dražších modelů se můžete setkat i s nádobami z tepelně odolného skla, které je vhodné i na přípravu horkých pokrmů.
  • Délka přívodního kabelu: podle dispozice vaší kuchyně a umístění robota pamatujte na délku šňůry, která mívá obvykle kolem 1–2 metrů.
Děti se dívají na pracujícího kuchyňského robota gpointstudio / Shutterstock.com

Kvalitu odhalí příkon. Čím vyšší, tím lepší

Při zkoumání technických parametrů se nejprve podívejte na hodnotu příkonu. Nejslabší (a většinou i nejlevnější) kuchyňské roboty s příkonem nižším než 650 W jsou vhodné spíše pro míchání lehčích těst, šlehání bílků a krémů. Těsto na chléb nebo mleté maso v nich pravděpodobně nepřipravíte (respektive ano, ale riskujete přehřátí motoru).

Optimální jsou roboty s příkonem kolem 1 000 W, které si poradí i s tvrdšími ingrediencemi a hmotami, a současně zvládnou bez problémů vypracovat několik dávek těsta za sebou. Narazíte-li na robota s příkonem 1 400 W, pak se již jedná o skutečně profesionálního pomocníka, kterého ocení především ti, kdo velmi často připravují větší množství pokrmů.

Tento pomocník přijde vhod

Na kolik kuchyňský robot přijde?

  • Ty nejlevnější planetární roboty seženete i za cenu do dvou tisíc. Je ale samozřejmě potřeba počítat s nižším výkonem, omezenějšími funkcemi a méně odolným provedením. Na základě uživatelských recenzí patří mezi top produkty například kuchyňský robot Bosch MUM 48A1 (600 W, cena od 2305 Kč) nebo SILVERCREST SKM 600 B2, který je v dostání v trendy pastelových barvách za 1 399 Kč.
  • Dobré hodnocení mají i cenově přívětivé modely kolem 5 000 Kč, které disponují bohatším příslušenstvím a příkonem plus minus 1 000 W. Jedná se například o celokovový Sencor STM 635 nebo ETA Gratussino 0023 90070.
  • Chcete-li se spolehnout na vysokou kvalitu, potom si na nákup kuchyňského robota připravte i dvacet tisíc. Například Kenwood KVL 8400 S Chef XL Titanium (s vysokým příkonem 1 700 W) pořídíte za cenu od cca 18 000 Kč. Ozdobou každé kuchyně zase budou designově vyladěné roboty KitchenAid řady 5KSM125, které jsou k dostání v mnoha barvách, také za cenu kolem 18 tisíc.

Pokud si chcete do své kuchyně pořídit užitečného a zároveň elegantního pomocníka, který se stane stylovým doplňkem interiéru, současným trendem jsou především roboty v retro designu. Nestárnoucí klasikou je provedení v červené barvě, velice populární jsou také pastelové odstíny: růžová, béžová a tyrkysová či mentolová.