Jak vybrat kuchyňský robot? Kromě ceny rozhoduje příkon, materiál i design

Žena si vybírá kuchyňský robot v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Pokud si často říkáte, že by se vám v kuchyni hodilo několik párů rukou navíc, pak je všestranný kuchyňský robot přesně tím, co potřebujete. V našem článku vám poradíme, jak vybrat přesně ten ideální pro vás. Dozvíte se, jaké jsou mezi jednotlivými přístroji rozdíly, jaké nabízí funkce, v čem se liší levné modely od těch dražších a na co si dávat při nákupu pozor.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Processor, anebo planetární robot?

Všeobecně můžeme rozlišovat mezi hlavními dvěma druhy robotů. První jsou food processory, které vzhledem připomínají spíše multifunkční mixér.

Jsou vybaveny uzavíratelnou nádobou a vyměnitelnými nástavci, které se otáčí kolem své vlastní osy. Výhodou je jejich nižší hmotnost, naopak je potřeba počítat s vyšší hlučností. Jsou ideální pro strouhání, mixování a krájení, mnohé z nich mají i programy na tepelnou úpravu pokrmů.

Na pečení jsou vhodnější kuchyňské roboty s odnímatelnou mísou a se sklopným ramenem, na které se připevňují nástavce, metly a háky. Ty díky planetárnímu systému dokonale kopírují okraje nádoby a zároveň se otáčí kolem své osy. Proto jsou lepší pro důkladnější zpracování ingrediencí, hnětení těsta a míchání krémů.

Žena připravuje těsto s kuchyňským robotem Dmitry_Evs / Shutterstock.com

Spousta pomocníků v jednom

Všechny planetární kuchyňské roboty nabízí v základu funkce míchání, šlehání, hnětení, krájení a mixování. Dají se ovšem rozšířit o mnoho dalších nástavců, které lze buďto dokoupit, nebo bývají součástí balení (takto samozřejmě vyjdou levněji). Jedná se o různé mlýnky, tvořítka na cukroví, kráječe kostiček a další díly, které mohou navíc robota proměnit v lis na ovoce a zeleninu, odšťavňovač, mlýnek na maso, výrobník domácích uzenin, strojek na těstoviny nebo zmrzlinovač.

  • Tip: Při nákupu si vždy dopředu ověřte, že daný výrobce náhradní a přídavné nástavce i další doplňkové vybavení podle vašich preferencí nabízí a dá se dokoupit. Ať už pro případ, že byste chtěli funkce robota v budoucnu rozšířit, nebo se vám některý z dílů rozbil.
Máte dostatek zásob na pečení?

Při výběru sledujte váhu i materiál

Důležitou otázkou je, kam robota v kuchyni uložíte? Pokud pro něj nemáte místo na lince a bude schovaný ve skříňce, pak myslete na hmotnost přístroje a vybírejte tak, aby se vám pohodlně vytahoval. Některé celokovové mohou mít dokonce i deset až dvacet kilo.

Hmotnost se odvíjí od materiálu. Plastové jsou lehčí, ale také méně kvalitní a odolné. Čím více má robot kovových částí, tím déle vám vydrží, samozřejmě však také roste jeho váha a cena. Při výběru se řiďte i materiálem, ze kterého jsou vyrobené vnitřní převody – rozhodně se vyplatí si připlatit za kvalitnější kovové.

Na co si dále dát při nákupu kuchyňského robota pozor:

  • Bezpečnost: přístroj by měl vždy disponovat pojistkou proti přehřátí, protiskluzovými nožičkami a pokud se vám v kuchyni často motají děti, tak i dětskou pojistkou.
  • Rychlost: levnější roboty nabízí zhruba tři až čtyři rychlostní stupně, výkonnější jich mohou mít i deset. Mnohé mají také pulzní spínač, díky kterému přístroj pracuje v krátkém čase na maximální výkon.
  • Objem mísy: velikost vybírejte podle počtů strávníků. Udává se, že ideální objem je zhruba 1 litr na 1 osobu. Většina mís je vyrobena z nerezu, u dražších modelů se můžete setkat i s nádobami z tepelně odolného skla, které je vhodné i na přípravu horkých pokrmů.
  • Délka přívodního kabelu: podle dispozice vaší kuchyně a umístění robota pamatujte na délku šňůry, která mívá obvykle kolem 1–2 metrů.
Děti se dívají na pracujícího kuchyňského robota gpointstudio / Shutterstock.com

Kvalitu odhalí příkon. Čím vyšší, tím lepší

Při zkoumání technických parametrů se nejprve podívejte na hodnotu příkonu. Nejslabší (a většinou i nejlevnější) kuchyňské roboty s příkonem nižším než 650 W jsou vhodné spíše pro míchání lehčích těst, šlehání bílků a krémů. Těsto na chléb nebo mleté maso v nich pravděpodobně nepřipravíte (respektive ano, ale riskujete přehřátí motoru).

Optimální jsou roboty s příkonem kolem 1 000 W, které si poradí i s tvrdšími ingrediencemi a hmotami, a současně zvládnou bez problémů vypracovat několik dávek těsta za sebou. Narazíte-li na robota s příkonem 1 400 W, pak se již jedná o skutečně profesionálního pomocníka, kterého ocení především ti, kdo velmi často připravují větší množství pokrmů.

Tento pomocník přijde vhod

Na kolik kuchyňský robot přijde?

  • Ty nejlevnější planetární roboty seženete i za cenu do dvou tisíc. Je ale samozřejmě potřeba počítat s nižším výkonem, omezenějšími funkcemi a méně odolným provedením. Na základě uživatelských recenzí patří mezi top produkty například kuchyňský robot Bosch MUM 48A1 (600 W, cena od 2305 Kč) nebo SILVERCREST SKM 600 B2, který je v dostání v trendy pastelových barvách za 1 399 Kč.
  • Dobré hodnocení mají i cenově přívětivé modely kolem 5 000 Kč, které disponují bohatším příslušenstvím a příkonem plus minus 1 000 W. Jedná se například o celokovový Sencor STM 635 nebo ETA Gratussino 0023 90070.
  • Chcete-li se spolehnout na vysokou kvalitu, potom si na nákup kuchyňského robota připravte i dvacet tisíc. Například Kenwood KVL 8400 S Chef XL Titanium (s vysokým příkonem 1 700 W) pořídíte za cenu od cca 18 000 Kč. Ozdobou každé kuchyně zase budou designově vyladěné roboty KitchenAid řady 5KSM125, které jsou k dostání v mnoha barvách, také za cenu kolem 18 tisíc.

Pokud si chcete do své kuchyně pořídit užitečného a zároveň elegantního pomocníka, který se stane stylovým doplňkem interiéru, současným trendem jsou především roboty v retro designu. Nestárnoucí klasikou je provedení v červené barvě, velice populární jsou také pastelové odstíny: růžová, béžová a tyrkysová či mentolová.