Nespresso testuje v Izraeli doručování kávy dronem

Doručovací dron se zásilkou Canva

Je pro vás káva důležitá? Mnoho lidí nedovede začít den jinak než se šálkem tohoto horkého nápoje. Ale co dělat, když už se ho nemůžete dočkat a náhle zjistíte, že vám káva došla? Bylo by krásné, kdyby k vám mohla zničehonic přistát z nebe – a přesně to je v Izraeli možné. Nespresso zde totiž zkouší používání dronů k doručování kávových kapslí.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Zkušební program doručování kávy

Pilotní program probíhá ve spolupráci s firmami Airwayz, SkylinX a FlytechIL. Letová trasa dronu vede podél pobřeží čtvrti Tel Aviv-Jaffa a vytváří přímé spojení mezi oblastí u elektrárny Reading na severu a přístavem Jaffa na jihu.

Možnost doručení kávy prostřednictvím dronu nemá každý, v rámci této iniciativy budou kávové kapsle Nespresso dodávány vybraným zákazníkům na dané trase.

  • Ředitel péče o zákazníky a služeb společnosti Nespresso Israel Shai Dinur řekl: „Zkušenosti spotřebitelů jsou v Nespressu důležité. Věřím, že doručování pomocí dronu by skutečně mohlo změnit proces objednávání a naši schopnost reagovat, zkrátit dodací lhůty a opravdu udělat něco navíc pro spotřebitele, kteří milují výjimečnou kávu.“
Dva šálky kávy v posteli Canva

Doručení kávy dronem má řadu výhod

Doručení pomocí dronu je rychlé, neovlivní ho dopravní zácpy a také zbytečně nezvyšuje produkci CO2. Jde sice o zkušební program, ale když se osvědčí, mohl by být dron pravidelně využíván k přepravě kávových kapslí. Aby celý tento proces fungoval, je zapotřebí úzká spolupráce několika firem.

  • Airwayz bude spolupracovat se SkylinX, který bude vyvíjet a provozovat místa vzletu a přistání dronů, a FlytechIL, který bude drony pilotovat.
  • Logistická firma Flying Cargo bude plnit dodávky, zatímco globální přepravní společnost GettDelivery během zkušební doby propojí novou službu s koncovými zákazníky.
Dron nese balíček Canva

Jak je to ve světě s doručováním pomocí dronů?

Můžeme jen doufat, že bude tato možnost dostupná i u nás. Stále více zákazníků preferuje pohodlí a zajisté by také ocenili, kdyby káva doletěla až k nim. Samozřejmě tu nejde jen o kávu – doručování pomocí dronů se testuje i proto, aby mohly doručovat mnohem více druhů zboží.

Drony se k přepravě zásilek hojně využívají zejména v USA. Využívá je i gigant Walmart, který investoval do společnosti DroneUp, aby mohl doručovat domácí sady pro samotestování na covid-19. Známá je také služba Amazon Prime Air, která doručí lehké balíčky už do 30 minut. Doručování pomocí dronů se rozmáhá po celém světě. Když například na Novém Zélandu dostanete chuť na pizzu, společnost Domino's vám jí pomocí dronu doručí až domů.