Jak vybrat parní čistič: které funkce jsou důležité a jaký typ zvolit?

Ruka v gumové rukavici drží parní čistič Canva

Chcete mít svou domácnost dokonale čistou i bez chemie? Parní čistič dokáže zahubit až 99 % plísní a bakterií jen pomocí horké páry. Tento druh úklidu je proto nejen ekologický, ale též bezpečný, protože není nutné zacházet s žádnými chemickými látkami. S pomocí parního čističe je možné vyčistit téměř cokoli, od spár v koupelně, přes sedadla v autě až po podlahy. Stačí si jen vybrat model přesně pro vás.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Jak funguje parní čistič

Parní čistič je přístroj, který pomocí rychlé přeměny studené vody na horkou páru odstraňuje nečistoty a hubí plísně a bakterie. Jedná se o tzv. suchou páru, která je tvořena z velmi malého množství vody. Tato pára je nejen vysoce účinná při odstraňování nečistot, ale navíc je šetrná ke všem ošetřovaným povrchům, protože je pouze zvlhčí, místo aby je promočila.

Ke svému fungování tyto čističe nepotřebují žádné chemické látky, a jsou tak tou nejlepší variantou pro vaši domácnost, v níž dovedou vyčistit dlaždice, spáry, podlahy a vybrané tkaniny. Největší výhodou páry je navíc její schopnost proniknout i na těžko přístupná místa.

Výhody parních čističů

  • Čistí spáry a těžko přístupná místa.
  • Ničí až 99 % bakterií a plísní
  • Nenarušují strukturu čištěného povrchu, který je navíc po vyčištění ihned suchý.
  • Odstraňují i odolné a mastné nečistoty.
  • Splňují předpisy HACCP pro použití v kuchyni.
  • Jsou ekologické a bezpečné.
Plnou parou k čisté domácnosti

Na co se zaměřit při výběru

Než se vydáte pro parní čistič, měli byste si ujasnit, co od něj vlastně čekáte a zodpovědět si několik zásadních otázek, které vám pomohou vybrat ten pravý pro vás.

  1. Jak často chcete čistič používat?
  2. Chcete jej na konkrétní činnost, anebo s ním máte v plánu uklízet celou domácnost?
  3. Chcete mít možnost dolévat nádrž bez vypnutí přístroje a uklidit tak celou domácnost na jeden zátah?
  4. Jaký je váš rozpočet?

Chcete-li pomocí parního čističe čistit spáry, podlahy a příležitostně sporák, stačí vám parní mop nebo ruční čistič, které jsou levnější než multifunkční modely, s nimiž uklidíte téměř cokoli. Pokud se chystáte používat čistič často, vyplatí se vám investovat do kvalitnějšího modelu, který časté používání vydrží. Takový model by měl umět vyvinout tlak alespoň 3 bary, aby si s nečistotami poradil.

V této kategorii patří k nejoblíbenějším modelům KÄRCHER SC 1 EasyFix (1 999 Kč) či SENCOR SCW 3001YL (999 Kč). Při výběru čističe se také zaměřte na materiály a zpracování. Modely s nádržkou z nerezové oceli vydrží zpravidla mnohem déle než ty hliníkové. Důležitým faktorem při výběru je i ergonomie přístroje, který by se vám měl dobře držet a ovládat.

Parní vysavač s hubicí a násadou na čištění polštářů a sedacích souprav Canva

Typy parních čističů

Parní čističe můžeme rozdělit dle dvou kritérií, a to podle použití nebo na základě konstrukce.

  • Dle použití rozlišujeme čističe oken, čističe podlah – parní mopy
  • a multifunkční čističe, které v domácnosti zvládnou téměř všechny úklidové práce. Mezi ty patří třeba Kärcher SC 4 EasyFix SC 4 nebo VAPORETTO SMART 100 T.

Multifunkční modely můžeme dále rozdělit na čističe se sáním, anebo bez sání, podle toho, jak nakládají s odstraněnými nečistotami.

Dle konstrukce můžeme parní čističe rozdělit na ruční čističe, tyčové čističe určené k čištění podlah a pojízdné čističe, které připomínají klasický vysavač a ze všech zmíněných typů dokážou vyvinout největší tlak.

Muž pracující s parním čističem Canva

Parametry a funkce

Při výběru čističe je třeba zaměřit se též na jeho parametry a funkce.

  1. Prvním z nich je topný výkon, který určuje, jak rychle se voda promění v páru a přístroj bude připraven k použití. Nejrychlejší modely jsou připraveny už za 15 sekund, levnějším to trvá déle.
  2. Dalším parametrem výběru by měl být plošný výkon. Ten udává, jak velkou plochu v metrech čtverečních můžete na jednu nádržku vyčistit. To je ovlivněno též velikostí, případně počtem nádržek na vodu. Jakou silou je pára vytlačovaná z přístroje, určuje tlak, který se pohybuje od 2,5 do 6 barů. Čím větší tlak, tím lépe čistič dokáže odstraňovat nečistoty.
  3. Kvalitu čištění ovlivňuje též teplota páry, která je u nejvýkonnějších zařízení až 150 °C.
  4. Délka hadice, trubice a přívodního kabelu je při plánování úklidu též důležitá.
  5. Některé přístroje disponují funkcí regulace páry, která umožňuje upravit výkon dle míry znečištění povrchu.
Parní čistič v akci!

Cena parních čističů

Jedním z kritérií výběru je bezesporu i cena. Ta u parních čističů začíná zhruba na 1 000 za ruční čistič a končí u 20 000 za profesionální parní vysavač. Obecně platí, že multifunkční přístroje, s nimiž uklidíte nejen svou domácnost, ale též další místa, jsou dražší než obyčejné čističe. Připlatíte si také v případě parních čističů vybavených funkcí sání.