Trendy svíčky 2021: Jaké vybrat pro letošní podzim?

Dekorativní svíčky s poskládaným textilem na pozadí New Africa / Shutterstock.com

Designové a vonné svíčky dnes nejsou jen bytovými doplňky. Představují důležitou součást moderního životního stylu a jdou skvěle dohromady s principy hygge, wellness nebo wellbeing. Mezi největší prodejce u nás patří Yankee Candle, Woodwick, Village Candle, Prices nebo Candle Lite. Vedle toho se ale prosazují i svíčky z přírodních vosků od drobných lokálních výrobců.

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

S fenoménem hygge se už před pár lety vrátily do interiérů svíčky – a pandemie spojená s lockdownem tento trend ještě umocnila. Luxusní varianty každý prostor ozdobí a vonné svíčky zase vytvoří příjemnou atmosféru.

Jsou vyráběny ve spolupráci s předními psychology, designéry i trendovými agenturami, tak, aby zútulnily domov nebo kancelář a působily proti stresu.

Vonná svíčka, vedle ní bavlník Andriana Syvanych / Shutterstock.com

Aktuální kolekce nejznámějších značek

Zatímco Yankee Candle sází hlavně na velké svíčky s dlouhotrvajícími vůněmi, Woodwick je typický svými dřevěnými knoty, které při hoření praskají podobně jako skutečné dřevo. Obě značky však mají společný cíl – navodit u svých klientů příjemnou atmosféru a celou místnost jemně provonět.

  • Už dávno se nesoustředí jen na předvánoční nebo zimní období, ale mají i svoje letní kolekce. Ty se vyznačují výraznějšími barvami a svěžími nebo sladkými vůněmi, zatímco podzim a zima patří kořenitým a těžším vůním.

Svíčka letošního roku od Yankee Candle nese název Discovery, a má tedy evokovat objevování a cestování po světě. Je plná ovocných tónů, zejména marakuji, karamboly, vanilky a zázvoru. Většinu fanoušků značky i ostatních milovníků svíček si získala svojí jednoduchostí a šťavnatostí.

Woodwick se zase letos zaměřil na moderní hnědé a šedé tóny, které působí velmi stylově a elegantně. A jak vonní svíčky aktuální sezóny od tohoto výrobce? Hlavní roli v nich hrají tóny vlašských ořechů, javorového dřeva nebo semiše.

Tip z Kupi.cz: Kaufland si přichystal novou věrnostní akci pro fanoušky svíček, a především Yankee Candle. Nasbírejte body a pořiďte si nádherné podzimní a vánoční vůně, které provoní váš dům či byt, se slevou až 46 %. Akce trvá od 6. 10. do 2. 11.

Celebrity nemají jen svoje parfémy, ale i svíčky

Vonné svíčky si nezadají s parfémy. I v tomto segmentu se tedy můžete setkat s limitovanými edicemi nebo exkluzivními kousky za desetitisíce, přestože jinak se jejich cena na českém trhu pohybuje v řádu stovek korun. A svoje svíčky už mají také hvězdy showbyznysu – za všechny jmenujme například Daru Rolins nebo Taťánu Gregor Brzobohatou.

Originální základ pro romantické chvilky

Novinkou jsou u nás tzv. masážní svíčky, které jsou ideální pro romantický rituál ve dvou. Jak fungují a jestli jsou 100% bezpečné, jsme se zeptali přímo výrobců:

„Masážní svíčky hoří při nižší teplotě a vosk, který produkují, je bezpečný pro pokožku, takže si můžete užít smyslný čas, aniž byste riskovali popáleniny. Vyrábíme je ze sójového vosku, který taje při 38 stupních Celsia (o něco vyšší než průměrná tělesná teplota). A právě nízký bod tání vytváří prostor pro relaxační rituál, který se právě chystá. Na rozdíl od běžných svíček vyrobených z parafínového vosku se masážní svíčky taví v olej, který jemně proniká do pokožky a zanechává ji hladkou a zvlhčenou.“ popisuje Veronika z webu Rilassante.