Zázrak jménem probiotika: proč jsou prospěšná organismu a ve kterých potravinách je najdeme?

Žena s rukama na břiše Canva

V podzimních měsících je naše imunita vystavena velké zkoušce. Je nucena odrážet útoky nežádoucích virů a bakterií a chránit tak naše zdraví. Proto bychom měli doplňovat probiotika – mikroorganismy, které pomáhají vstřebávat živiny z potravy, udržují náš mikrobiom v dobré kondici a posilují imunitu. Probiotika bychom také měli využívat po nemoci, zvlášť, pokud byla nutná léčba antibiotiky.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Nepostradatelné mikroorganismy

Probiotika jsou mikroorganismy, které pomáhají rozkládat potravu v trávicím traktu, absorbovat z ní živiny a enzymy, a tím přispívat k celkovému zdravotnímu stavu organismu. Doslovný překlad slova probiotika je „pro život“.

Mezi jejich účinky patří tlumení alergií, prevence kolorektálního karcinomu, respiračních onemocnění a léčba střevních onemocnění. Tyto mikroorganismy zahrnují ohromné množství bakterií různých kmenů, z nichž každý slouží k něčemu jinému.

  • Nejběžnějšími kmeny probiotických bakterií jsou bakterie mléčného kvašení rodů Lactobacillus, Streptococcus, Lactococcus a Enterococcus, které se dnes běžně přidávají do kysaných mléčných výrobků, fermentovaných masných výrobků či sýrů.

Proč jsou tak důležitá?

Lidský organismus obsahuje biliony organismů, takzvaný mikrobiom, jejichž přítomnost ovlivňuje správné trávení a fungování nervového systému. Střevo má kromě trávení potravy na starosti též stav imunitního systému, absorpci vitamínů a minerálů a produkci hormonů a neurotransmiterů. Jeho dobrý zdravotní stav je tak pro správné fungování organismu zcela nezbytný.

Mikrobiom mohou poškodit antibiotika, nadměrné pití alkoholu, stres, nedostatečný pitný režim nebo potraviny s obsahem pesticidů. Narušení mikrobiomu může vést k syndromu propustného střeva, kdy do krve prosakují toxiny vedoucí k potravinovým alergiím či autoimunitním onemocněním. Zabránit tomu mohou právě probiotika.

K čemu probiotika slouží?

  • Pro zvýšení imunity u dospělých i dětí.
  • Pro podporu zažívání u novorozenců.
  • Pro léčbu zažívacích obtíží, například zácpy nebo nadýmání.
  • Po léčbě antibiotiky je dobré obnovit mikrobiom pomocí laktobacilů.
  • Při narušení poševní mikroflóry u žen.

Probiotika najdeme v jogurtu i pečivu

Probiotika můžeme do organismu doplnit dvěma způsoby – buď je přijmeme v potravě, anebo je můžeme suplementovat pomocí doplňků stravy. Vysoký obsah probiotik obsahují například mléčné výrobky, především kefírové a acidofilní mléko, jogurty a některé sýry. Jsou obsaženy také v kvašené zelenině, kombuche, tempehu a jiných výrobcích z fermentované sóji, a kváskovém pečivu.

Jděte zdraví naproti

Pokud nejste fanouškem výše uvedených potravin, můžete probiotika doplňovat pomocí suplementů. Ať tak či onak, nezapomeňte je doplňovat pravidelně, jejich pozitivní efekt totiž působí pouze po dobu užívání a naše tělo si je neumí „střádat“ do zásoby. Probiotika je třeba doplňovat i v období nemocí a užívání antibiotik, která negativně působí na střevní mikrobiom. Jejich užívání navíc posiluje imunitní systém, proto je nevynechejte ani při cestách do exotických destinací, jako jsou Turecko, Egypt nebo Tunis.