Kompostér doma i na zahradě: Ulehčete skládkám a začněte kompostovat bioodpad, který ocení i vaše pokojovky

Žena vyhazuje zbytky zeleniny do domácího kompostéru Daisy Daisy / Shutterstock.com

Třídění odpadu je už v našich domácnostech víceméně běžnou záležitostí. Třídíme papír, plasty, plech, sklo a baterie, ale organické zbytky většinou stále končí ve směsném odpadu zabalené v igelitovém pytli. V této podobě jsou poté odneseny do popelnice a vyvezeny na skládku, kde dochází k hromadění metanu, který se uvolňuje do atmosféry. Zabránit tomu lze pouze dokonalým tříděním zmíněných zbytků a jejich kompostováním.

Přečtěte si také

Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Proč vůbec kompostovat

Kromě toho, že díky kompostování bioodpadu ulevíte naší planetě, ušetříte také mnoho cest k popelnicím.

Biologicky rozložitelný odpad totiž tvoří mezi 40 a 60 % komunálního odpadu a začnete-li jej kompostovat, svému koši se směsným odpadem výrazně ulehčíte. Pokud by tak učinili všichni lidé ve vašem sousedství, komunální odpad by nebylo třeba tak často vyvážet a skládky by nebyly neuvěřitelně přeplněné, jako je tomu dnes.

I z tohoto důvodu čekají naše odpadové hospodářství v nejbližších letech velké změny, které spočívají především ve zvyšování cen za odvoz komunálního odpadu.

Tři hlavní důvody, proč kompostovat:

  1. Ubyde vám směsného odpadu, a tím pádem jej pak bude méně i na skládkách.
  2. Kompostováním snížíte produkci metanu na skládkách.
  3. Získáte vlastní hnojivo na květiny a pomůžete tak živiny vrátit půdě, kam patří.
Vyhazování zbytků zeleniny do kompostu Skorzewiak / Shutterstock.com

Kompost na zahrádce

Je několik způsobů, jak můžete kompostovat, a to buď v domácnosti nebo komunitně spolu se sousedy. Pokud nemáte zahradu a ani babičku na vesnici, na jejíž kompost byste odpad jednou za pár dní odnesli, v dnešní době již existují i komunitní zahrádky, které mívají kompost ve formě speciálního plastového barelu s průduchy – bioodpad do něj stačí odnést jednou za 3 dny.

Doma jej přitom skladujte v koši s průduchy, do nějž dáte speciální rozložitelný sáček, který se poté rozloží spolu s odpadem. Některá města a obce také mívají veřejně dostupné popelnice na bioodpad, případně je možné si je za poplatek objednat.

Kompostér na zahradu v akci

Elektrický kompostér na domácí použití v kuchyni

Ano, i doma na kuchyňské lince můžete mít kompostér. Elektrický kompostér vypadá na první pohled jako domácí pekárna, nemusíte se tedy bát, že by vaší kuchyni neslušel.

Doporučujeme například nerezový kompostér od značky Sage Food Cycler (11 990 Kč), který zpracuje různorodý odpad z potravin a zredukuje jeho objem až o 80 %!

  • Ze 2 litrů organického odpadu tak sušením a mletím vytvoří zhruba 0,34 l ekologického substrátu EcoChips, který lze dále použít jako hnojivo (substrát je možné skladovat ve vzduchotěsné nádobě až po dobu 1 roku).
Nestíháte kompostovat? Pořiďte si hnojivo v akci

Levnější varianty jsou klasické domácí kompostéry. Na výběr máte z různých designů, velikostí, materiálů a barev. Pořídit se dají už kolem tisícovky, tady však musíte počítat s tím, že se nejedná o elektrický spotřebič, proces tedy bude trvat mnohem déle.

SAGE elektrický kompostér na kuchyňské lince Sage

Vermikompostér nebo metoda bokashi

Chystáte-li se kompostovat doma, můžete si pořídit buď vermikompostér nebo vyzkoušet metodu bokashi.

  • Vermikompostér je takový, který si můžete buď koupit nebo vyrobit, a jehož základem jsou kalifornské žížaly, jež odpad zpracovávají. Obsah vermikompostéru nezapáchá, nicméně musíte dávat pozor na dávkování odpadu, aby se vám nepřemnožily octomilky.
  • Metoda bokashi je zase založena na speciální směsi mikroorganismů, se kterou vrstvu bioodpadu vždy zasypete a organický odpad zde fermentuje. Jakmile je bokashi kompostér plný, je třeba jej nechat několik dní pracovat, aby bylo možné kompost dále využít. Proto je ideální mít tyto nádoby dvě.

Co patří a nepatří do kompostéru

Názory odborníků na to, co vše lze kompostovat, se různí. Rozdíly jsou také mezi venkovními komposty na zahrádkách a vnitřními kompostéry, jež nedokážou pojmout všechen odpad, který v domácnosti vytvoříme. Obecně platí, že je třeba dodržet stejný poměr mezi uhlíkatou, tedy pevnou, a dusíkatou, tedy mokrou částí kompostu. Do kompostu proto patří stejnou měrou slupky z ovoce a zeleniny, jako vaječné skořápky, kávová a čajová sedlina, ruličky od toaletního papíru či obaly od vajec.

Rozhodně do něj však nepatří zbytky masa, kostí nebo vařeného jídla. Takový kompost by vám mohl začít velmi brzy hnít a zapáchat a výsledkem by byl jen další nevyužitelný odpad.