Jezte mungo klíčky, jsou plné vitamínů! 2 jednoduché způsoby, jak naklíčit mungo fazole

Mungo klíčky v dřevěné misce Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Jsou malé, zelené, plné vitamínů i chuti a ve vodě se mění na skutečné poklady. Řeč je o drobných mungo fazolích, kterým určitě doporučujeme udělat místo i ve vaší kuchyni (a to doslova). Velice snadno si je totiž můžete doma nechat vyklíčit, čímž se znásobí jejich zdraví prospěšné účinky. Máme pro vás návod na dva způsoby klíčení krok za krokem i tipy, jak si práci usnadnit. A prozradíme také, kde mungo fazole koupit a jak je uvařené i vyklíčené používat a kombinovat v kuchyni.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Asijský zdroj vitamínů, které se „aktivují“ vodou

Mungo fazolky pochází z Indie a Číny, odkud se dostaly do všech koutů světa. Spolu s adzuki patří mezi fazole rodu Vigna, čímž se v mnoha ohledech odlišují od klasických fazolí pocházejících z Ameriky.

V první řadě tím, že snadno klíčí. A jak je známo, co klíčí a roste, potřebuje mnoho živin. Díky tomu jsou namočené mungo fazole doslova nabité zdraví prospěšnými látkami.

Několik naklíčených mungo fazolí na stole PIXbank CZ / Shutterstock.com

Proč jíst mungo klíčky?

Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu i zinku. Jejich konzumací dodáte svému tělu vitamíny skupiny A, B, C, K a kyselinu listovou, antioxidanty, flavonoidy i chlorofyl, který podporuje zdraví střev, zvyšuje množství červených krvinek a přispívá k detoxikaci organismu.

Mungo fazole oceníte i při dietě – mají nízký obsah kalorií, jsou snadno stravitelné a opravdu bohaté na vlákninu a bílkoviny, díky čemuž jsou oblíbenou součástí veganských jídelníčků. Navíc pomáhají k posílení imunity a působí proti škodlivým bakteriím, virům při nachlazení, působí protizánětlivě a antimikrobioticky a ženám mohou pomoci s příznaky premenstruačního syndromu.

Pohlídejte si zdravé fazolky v akci

Kde se dají mungo fazole koupit a kolik stojí?

Na čerstvé klíčky mungo fazolí můžete narazit i v obchodech – obvykle bývají v chladicích boxech v úseku zeleniny, kde jsou čerstvé saláty a houby, ovocné a zeleninové šťávy apod. Protože se ovšem u nás nejedná o tak běžnou surovinu, jejich nabídka může být omezená.

Snáze proto seženete sušené mungo fazole, které najdete mezi luštěninami v supermarketech, ve zdravých výživách nebo obchodech prodávajících mj. suché plody. Cena za 500g balení se v kamenných prodejnách nejčastěji pohybuje kolem 40–80 Kč. Na internetu bývají levnější, za stejné balení dáte běžně 35–60 Kč.

  • V jedné misce/nádobě se nechává vždy klíčit asi 100 g fazolí, takže jeden půlkilový balíček vám vystačí tak na pět dávek k vyklíčení.
  • Mějte také na paměti, že doporučená denní porce vyklíčených mungo fazolí pro jednoho dospělého člověka odpovídá jedné hrsti. Při nadměrné konzumaci může docházet k zažívacím obtížím, k průjmu nebo bolestem břicha.
Mungo klíčky na dřevěném prkénku PENpics Studio / Shutterstock.com

Domácí klíčení mungo fazolí – dva jednoduché způsoby

Klíčení je založeno na tom, že se luštěniny neustále udržují ve vlhkém, čistém prostředí, kterého se dosahuje pravidelným proplachováním. Níže pro vás máme dva způsoby, jak si doma mungo fazole jednoduše nechat vyklíčit.

Klíčení mungo fazolí na talířku / v misce

  1. Mungo fazole nejprve nechte zcela ponořené namáčet 5–12 hodin ve vlažné vodě.
  2. Následně je přeceďte, propláchněte a rovnoměrně rozprostřete do jedné vrstvy na talířek.
  3. Zalijte je trochou vody tak, aby byly fazole ve své spodní části namočené, ale vyloženě neplavaly.
  4. Talířek či misku zakryjte poklopem nebo navlhčenou utěrkou. Optimální čas klíčení je pět až sedm dní. Během celé doby nezapomeňte nejméně dvakrát denně klíčky propláchnout přes sítko a přelít čerstvou vodou.
  5. První tři dny nechte mungo klíčit na tmavém místě s pokojovou teplotou, na zbylé 2–4 dny je můžete dát na světlejší místo, ne ovšem na přímý sluneční svit – ten by kromě výhonků podpořil i rychlý růst lístečků, které nejsou chuťově moc dobré.

Klíčení mungo fazolí v PET lahvi / krabici od džusu nebo mléka

  1. Mungo fazole nechte zcela ponořené namáčet 5–12 hodin ve vlažné vodě.
  2. Plastovou lahev nebo krabici od džusu či mléka s víčkem důkladně a opakovaně vymyjte. Na dně udělejte více malých dírek pro odtok vody.
  3. Namočené fazolky přeceďte, propláchněte a otvorem na víčko nasypte do krabice nebo lahve. Nemusíte zavírat, pouze přes otvor dejte plátýnko nebo jinou prodyšnou tkaninu, aby dovnitř nepadaly nečistoty.
  4. Krabici nebo lahev postavte do nějaké vyšší nádoby a nejméně 2× denně několikrát propláchněte (voda by neměla být úplně ledová, ale ani ne teplá). Skrze dírky na dně bude voda postupně odtékat a udržovat vnitřní prostředí vlhké, ale ne plné vody.
  5. Nechte klíčit na tmavším místě při pokojové teplotě po dobu cca pěti dní.

Tip: Pokud vás klíčení chytne a začnete si doma křupavé výhonky připravovat ve velkém, skvělým pomocníkem jsou speciální nakličovací misky nebo sklenice, které koupíte v obchodech (např. Orion nakličovací miska s cenou od 199 Kč; Tescoma nakličovací miska se semínky SENSE za cenu od 279 Kč nebo nakličovací sklenice s keramickým podstavcem Zdravý den®, na internetu od 349 Kč). Existují také třípatrové nakličovací biomisky, které umožňují klíčení více druhů plodin najednou a stojí kolem 300 Kč.

Salát, jehož součástí jsou i naklíčené mungo fazole avijit bouri / Shutterstock.com

Jak připravit mungo fazole v kuchyni?

Naklíčené mungo fazole si vychutnáte v salátech, v asijských i jiných zeleninových nebo masových pokrmech, v pomazánkách i jen tak na namazaném chlebu. Skvěle chutnají v kombinaci s česnekem, čerstvými bylinkami, koriandrem, kurkumou, kmínem, zázvorem, sezamovými semínky a sójovou omáčkou.

Mungo fazole se dají i klasicky uvařit. Také v tomto případě je nutné je předem na několik hodin namočit, pak se vaří v osolené vodě asi 30 minut. Jíst je můžete jako samostatnou přílohu nebo z nich dělat hummus, polévky, „rizota“, míchat je s bulgurem apod.